Úvod > Aktuality

Aktuality Pardubický kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Pardubický kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Výlet do Pardubic: na Pardubický zámek od jara do zimy

Zámek Pardubice je sázka na jistotu. Ať už se do Pardubic chystáte na výlet anebo je východočeská metropole pro vás třeba jen zastávkou na daleké cestě, představuje zdejší zámek jeden z bodů, který by rozhodně bylo škoda minout. Památka, ve které sídlí Východočeské muzeum, je otevřna po celý rok denně, kromě pondělí. Připraveny jsou zde pro vás prohlídky i výstavy.
Pardubický kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Filosofská historie, Litomyšl a Alois Jirásek

Prvním učitelským místem Aloise Jiráska byla Litomyšl, město spojené se studentským životem a tradicí studentských majálesů. V roce 1874 Jirásek nastoupil na zdejší gymnázium jako profesor dějepisu a zeměpisu, a už tři roky nato vyšla historická novela Filosofská historie.
Pardubický kraj | Kultura

K tradici Vánoc v Pardubicích patří Štědrovečerní procházka

Štědrovečerní procházka po nočním, slavnostně vyzdobeném městě, koledy, setkání s přáteli, hrneček svařáku či punče, to vše již neodmyslitelně patří k vánoční tradici řady pardubických rodin, k završení Štědrého dne. Letos se 24. 12. v Pardubicích uskuteční již po pětadvacáté. Zájemci mohou do nočních ulic vyrazit po 21. hodině.
Pardubický kraj | Kultura

Objevte životní příběh cestovatele Emila Holuba v Holicích

Slavný cestovatel, holický rodák Dr. Emil Holub, podnikal ve druhé polovině 19. století objevné cesty do Afriky. Nejprve sám, později společně se svou manželkou Růženou. V neuvěřitelně těžkých podmínkách získával poznatky, které jsou dodnes ceněny po celém světě. Ač je to dávno, je dodnes symbolem českých cestovatelů. V holickém muzeu objevíte moderní expozici, kterou navrhl architekt a divadelník David Vávra. Ta se věnuje Emilu Holubovi, jeho sbírkám a africké přírodě. Přijďte se podívat! Ve městě se první říjnový týden slaví Holubovy Holice.
Pardubický kraj | Kultura

10 tipů na výlety za poznání tradičních řemesel

Využijte možnosti vrátit se do minulosti. Podívejte se a vyzkoušejte si výrobu papíru, textilu, keramiky, gobelínů a řady dalších tradičních výrobků, tak jak vznikaly v době, kdy automatické stroje byly jen hudbou budoucnosti. Vydejte se po stopách lidské vynalézavosti a umu s 10 tipy Kudy z nudy.
Pardubický kraj | Kultura

V zámeckém sklepení v Litomyšli potkáte čerty

Zámecké sklepení v Litomyšli kdysi sloužilo jako kryt civilního obyvatelstva, dnes je využíváno především jako prostor pro různé expozice a stálou výstavu soch Olbrama Zoubka nebo voskové „Srdce pro Václava Havla“ autorů Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy. Od 4. do 5. prosince 2022 se však sklepení ocitne v moci pekelné!
Pardubický kraj | Kultura

Velké finále Smetanovy Litomyšle doplní program v Klášterních zahradách

Národní festival Smetanova Litomyšl bude pokračovat s bohatým programem až do úterý 5. července. Ten hlavní letos doplňuje doprovodný ve Festivalových zahradách a také 18. Smetanova výtvarná Litomyšl.
Pardubický kraj | Kultura

Do Poličky na výlet? Užijte si program pro děti i dospělé

Svátek 28. září 2021 strávený skládáním hlavolamů, procházkou po hradbách či výstupem do Rodné světničky Bohuslava Martinů? Město Polička vám nejen ve svátek nabídne to nejlepší ze svých atraktivit. Navštívit můžete rodnou světničku slavného hudebního skladatele ve věži kostela sv. Jakuba ve výšce 36m, část městských hradeb obepínají historické jádro města nebo interaktivní hernu pro děti i hravé dospělé.
Pardubický kraj | Kultura

Vysoké Mýto láká na elegantní automobily s karosérií Sodomka

V sobotu 4. září 2021 ožije vysokomýtské náměstí Přemysla Otakara II. autoveterány Sodomka. Stejně jako v předchozím roce musel být tradiční červnový termín pořádání akce přesunut na září a Sodomkovo Vysoké Mýto se spojilo s Městskými slavnostmi. Těžištěm celého programu bude 26. setkání Společnosti přátel Carrosserie Sodomka a jejich nádherných automobilů.
Pardubický kraj | Kultura

Chaloupka Maxe Švabinského se otevře znovu po roční rekonstrukci

Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově u České Třebové se na konci května 2021 otevře po roční rekonstrukci. V expozici se objeví dosud nevystavený porcelán, sošky či keramika. Malíř chaloupku poprvé navštívil roku 1895, kdy sem přijal pozvání svého budoucího tchána Rudolfa Vejrycha.
Pardubický kraj | Kultura

Prohlédněte si loutkářské muzeum v Chrudimi on-line

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi se stejně jako tisíce podobných institucí potýká v současné době s nuceným uzavřením expozic. Pro své příznivce však připravuje řadu zajímavých pořadů, které lze sledovat on-line na internetu. Na výběr jsou pro malé i velké diváky zábavné prohlídky muzea. Menší milovníky loutek zaujmou výpravy s maňáskem Ručikou, dospělí se mohou ponořit do historie a archivů v roli badatele, který hledá loutkoherecké perly.
Pardubický kraj | Kultura

#světovéČesko a Ďáblova bible: jak rychle dokáže psát satan?

Zrod bible nemusí neprovázet šustění andělských křídel a bohulibé úmysly. Vznik Ďáblovy bible provází podivný příběh čpící hříchem, sírou a pekelnými plameny: psal ji mnich, ale slova mu prý diktoval ďábel. Čertovský spoluautor se dokonce v knize zvěčnil; stránku s jeho vyobrazením znají dokonce i ti, kteří toho o Ďáblově bibli zas tak moc neví.
Pardubický kraj | Kultura