ÚvodCo chcete dělat?KulturaTradiční řemesla
Areál Dolní Vítkovice – unikátní industriální památka

Tradiční řemesla Moravskoslezský kraj

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Areál Dolní Vítkovice – unikátní industriální památka

Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje.
Ostrava, Moravskoslezský kraj

Landek Park Ostrava – jednou nahoře, jednou (v) dole

Landek Park – dříve Důl Anselm, dnes na jednom místě najdete historii hornictví, sport, relax, kemp.
Ostrava, Moravskoslezský kraj

Muzeum osobních automobilů Tatra v Kopřivnici

Technické muzeum Tatra dokumentuje a chrání obraz zrození a historického vývoje prvních dopravních prostředků v tehdejším Rakousko-Uhersku. Právě tady si uvědomíte, že dnes si život bez aut už ani nedokážeme představit.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Kotulova dřevěnka v Havířově-Bludovicích

Kotulova dřevěnka patří k nejstarším roubeným lidovým stavbám na Těšínsku. Byla postavena v roce 1781 a je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře

Archeopark stojí na místě, kde před řadou století žili naši předkové, a dnes patří k nejvýznamnějším a nejlépe dokumentovaným archeologickým lokalitám v celé České republice. Archeopark je rekonstrukcí slovanského sídliště a to z období od poloviny 8. století až do 11. století.
Chotěbuz, Moravskoslezský kraj

Pradědova zahradní galerie v Jiříkově

Expozici řezbářské tvorby si můžete prohlédnout v Jiříkově na Bruntálsku. Pradědova galerie u Halouzků je umístěna v areálu daňčí farmy a rozkládá se na rozloze čtyř hektarů. Během prohlídky můžete zhlédnout 250 desítek vyřezaných plastik zvířat a dětských atrakcí.
Jiříkov, Moravskoslezský kraj

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Návštěvnické centrum Nový Jičín – Město klobouků v Laudonově domě

V historickém domě, kde v roce 1790 zemřel slavný rakouský vojevůdce Gideon von Laudon, vzniklo Návštěvnické centrum s interaktivní expozicí přibližující tradici kloboučnictví, ale i zkoušírna pokrývek hlavy a multifunkční ateliér s dětským koutkem. Nechybí reprezentativní prodejna TONAK.
Nový Jičín, Moravskoslezský kraj

Muzeum Beskyd Frýdek-Místek na zámku Frýdek – bývalé vězení zbojníka Ondráše

Dříve strážní hrad nad řekou Ostravicí se během staletí proměnil v zámek. Dnes je sídlem Muzea Beskyd Frýdek-Místek. Během návštěvy na vás čekají zámecké interiéry nebo historii města Frýdku-Místku i výstavy, nejen z bohatých sbírek muzea.
Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj

Pohankový mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm

V mlýně v místní části Kopaná ve Frenštátě pod Radhoštěm loupou pohanku již od roku 1861 mechanickým způsobem. Po telefonické domluvě můžete využít exkurzi s možností ochutnávky pohankových výrobků.
Frenštát pod Radhoštěm, Moravskoslezský kraj

Muzeum Těšínska

Muzeum Těšínska sídlí v Českém Těšíně a v regionu české části Těšínského Slezska provozuje celkem 5 poboček. Pobočka na Hlavní ulici v Českém Těšíně prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nabízí mimo jiné novou expozici Příběh Těšínského Slezska.
Český Těšín, Moravskoslezský kraj

Expozice dobových kočárků ve Staré Vsi nad Onřejnicí

Na výstavě uvidíte sbírku kolem 80ti kočárků pro děti z období roku1860-1950. Můžete zde vidět loutkové kočárky pro malé slečny, plyšové medvědy, kolébky, židličky, houpací koně, sáňový kočárek, sáně a sbírku starých panenek. Najdete tu panenky porcelánové, celoluidové, kompozitové a mnoho dalších.
Stará Ves nad Ondřejnicí, Moravskoslezský kraj