Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Zámek Klášterec nad Ohří – Pohádkový okruh

Muzea a galerie Ústecký kraj

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Památník Terezín – nahlédněte do temné minulosti pevnostního města

Město Terezín, založené na konci 18. století jako vojenská pevnost, je dnes známé především jako tragický symbol utrpení desetitisíců nevinných lidí. Za 2. světové války sloužilo jako internační tábor židovského obyvatelstva a stalo se přestupní stanicí na cestě do vyhlazovacích táborů.
Terezín, Ústecký kraj

Muzeum Jirků v Jirkově

Muzeum Jirků můžete navštívit nově v jirkovské městské věži. Řady slavných, kteří v minulém roce věnovali nebo zapůjčili výstavní artefakty, se rozšířily a jednorázová výstava se tak změnila ve stálou expozici.
Jirkov, Ústecký kraj

Muzeum koncentračního tábora podzemní letecké továrny Rabštejn

Poté, co byl 3. 12. 1941 vydán Hitlerův výnos "O zefektivnění zbrojní výroby", stalo se Rabštejnské údolí předmětem zájmu fašistické válečné mašinerie.
Česká Kamenice, Ústecký kraj

Zámek Klášterec nad Ohří – Pohádkový okruh

Expozice ve sklepních prostorách kláštereckého zámku láká k návštěvám rodiny s dětmi a milovníky pohádek, zvláště pak postaviček Vítězslavy Klimtové, loutek rodiny Matěje Kopeckého, expozici českých pohádek a středověku.
Klášterec nad Ohří, Ústecký kraj

Zámek Děčín – zámek s monumentální barokní konírnou

Zámek Děčín, ležící nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Zámek okouzlí návštěvníky především tehdejší nejznámější rosarií v habsburské monarchii Růžovou zahradou a monumentální barokní konírnou. Otevřené je také revitalizované jižní křídlo.
Děčín, Ústecký kraj

Katakomby a historické podzemí královského města Litoměřice

Poznejte historické podzemí královského města Litoměřice. Zveme vás k prohlídce podzemí, které patří k nejrozsáhlejším v Čechách a jen ve středověku měřilo několik desítek kilometrů. Zpřístupněna je 366 metrů dlouhá část a je zároveň lapidáriem Oblastního vlastivědného muzea.
Litoměřice, Ústecký kraj

Chmelový maják v Žatci

Chmelový maják je dominantou Chrámu chmele a Piva. Nachází se v srdci celého areálu chmelařských technických památek. Pokud navštívíte Žatec pouze na skok a nestihli byste celou prohlídku Chrámu chmele a piva, pak zvolte pouze Chmelový maják a na vrchol jeďte výtahem.
Žatec, Ústecký kraj

Letecké muzeum Korea – Merkur v Bezděkově u Žatce

V Bezděkově u Žatce, zhruba kilometr východně od 41. mechanizovaného praporu, bylo v roce 2020 slavnostně otevřeno netradiční letecké muzeum s názvem “Korea – Merkur”. K vidění je zde i stíhací letoun MiG-21.
Žatec, Ústecký kraj

Žatecký pivovar a Muzeum pivovarnictví Žatecka

Žatecký pivovar má za sebou více než 200 let historie. Stavět se začal v roce 1798. V roce 1801 uvařil první várku piva. Po ukončení velkovýroby v roce 2022 v jeho prostorách vznikl minipivovar.
Žatec, Ústecký kraj

Pohádkové muzeum Duchcov

Procházka pohádkovým příběhem vodníků, lidí, čertů i princezen do kterého jsou také aktivně vtaženi malí i velcí návštěvníci. Jak to v pohádce vypadá, když se v jeden den narodí malá hastrmanka, vodníček i ve mlýně malá Anička?
Duchcov, Ústecký kraj

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem

Město Žatec, ležící na severu Čech na řece Ohři, má tisíciletou historii. V ní důležitou roli hraje prvotřídní chmel, který se na Žatecku pěstuje. Více než 700 let pěstování vynikajícího aromatického chmele a výroba piva vedly ke vzniku zábavného a poučného komplexu s názvem Chrám Chmele a Piva.
Žatec, Ústecký kraj

Židovská synagoga v Žatci – muzeum a kulturní prostor

Jednou z významných památek v Žatci je i židovská synagoga v Dlouhé ulici, pár minut chůze od náměstí Svobody v historickém centru města. Jedná se o druhou největší stavbu svého druhu v Čechách. Nyní slouží jako muzeum a kulturní centrum.
Žatec, Ústecký kraj