Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Pevnost poznání v Olomouci

Muzea a galerie Olomoucký kraj

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Pevnost poznání v Olomouci

Pevnost poznání Olomouc je první interaktivní muzeum popularizace vědy na střední Moravě. Patří do kategorie tzv. science center, poskytujících neformální prostředí pro hravé objevování přírodních a společenských jevů.
Olomouc, Olomoucký kraj

Pradědovo dětské muzeum

Pradědovo dětské muzeum představuje Jeseníky hravou, zábavnou a interaktivní formou. Zábavní park nabízí takřka 600 m² hravých expozic v interiéru a 0,2 ha velké přírodní dětské hřiště. Pradědovo muzeum je ideální za každého počasí, otevřeno má celoročně.
Bludov, Olomoucký kraj

Zámek Úsov – lovecko-lesnické muzeum

Zámek Úsov, původně gotický hrad, patří k nejstarším hradům na Moravě z první poloviny 13. století. V zámeckých interiérech dnes sídlí lovecko-lesnické muzeum, které je ojedinělým muzeem tohoto typu ve střední Evropě, prezentující lichtenštejnské lovecké a přírodní sbírky.
Úsov, Olomoucký kraj

Expozice historických kolejových vozidel ČD – železniční muzeum v Olomouci

Navštivte technické muzeum, které představuje skvosty, jež se proháněly po železnicích v minulém století. K vidění jsou parní lokomotivy i stroje z doby nedávno minulé. Celkem expozice představuje 9 vozů – parních, motorových i elektrických.
Olomouc, Olomoucký kraj

Veteran Arena Olomouc – muzeum historických automobilů

Přenesete se do pozoruhodného období, ve kterém design aut nebyl svázán dnešními přísnými zákony a nařízeními. Srdcem sbírky jsou automobily československé výroby, zejména Tatra, Praga, Aero, Škoda, Jawa a Walter. Najdete u nás také největší ucelenou sbírku prostějovské značky Wikov a vozů „Z“.
Olomouc, Olomoucký kraj

Muzeum internovaných řeholnic – klášter piaristů Bílá Voda

Muzeum připomíná internaci a život sester v Bílé Vodě u Javorníka. Obec na hranici s Polskem se od 50. let minulého století stala shromaždištěm stovek řeholních sester různých řádů a kongregací. Mnohé z nich odpočívají na místním hřbitově.
Bílá Voda, Olomoucký kraj

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Jsme jediné muzeum svého typu v České republice, zabývající se historií i současnou výrobou Olomouckých tvarůžků.
Loštice, Olomoucký kraj

Arcidiecézní muzeum Olomouc a Zdíkův palác

Po rekonstrukci Zdíkova paláce, muzea a katedrály svatého Václava, se otevřel návštěvníkům nový pohled do dějin umění. Nad barokní obrazárnou vznikla nová expozice, která interaktivní formou představuje dějiny Svatováclavského návrší v Olomouci.
Olomouc, Olomoucký kraj

Hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou – strážce Moravské brány

Hrad Helfštýn je od Lipníka nad Bečvou vzdálen pouhé 4 km. Je přirozeným kulturním centrem regionu a známým místem mezinárodních setkání uměleckých kovářů "Hefaiston" se stálou expozicí. Po dlouhé rekonstrukci je hrad s torzem renesančního hradního paláce opět zpřístupněn.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Muzeum umění Olomouc – tisíc let výtvarné kultury

Dvě muzea a tisíc let výtvarné kultury za jednu vstupenku s rozdílným programem: Arcidiecézní muzeum Olomouc – umění 12. až 18. století a národní kulturní památka Přemyslovský hrad včetně románského biskupského paláce Jindřicha Zdíka, Muzeum moderního umění – výstavy současného umění.
Olomouc, Olomoucký kraj

Radnice s orlojem a věží v Olomouci

Budova olomoucké radnice, která vévodí Hornímu náměstí, představuje již po 6 staletí symbol hospodářského a politického významu někdejšího královského hlavního města. Orloj je zasazen do severní fasády radnice. Během prohlídky nahlédnete do kaple a věže, objednat si lze také návštěvu obřadní síně.
Olomouc, Olomoucký kraj

Vodní tvrz Jeseník – expozice čarodějnických procesů v Jeseníku

Navštivte novou stálou expozici ve Vlastivědném muzeu Jesenicka ve Vodní tvrzi v Jeseníku. Expozice je věnovaná čarodějnickým procesům na Jesenicku v 17. století. Po stránce odborné, technické, stavební, ale i výtvarné jde o zcela mimořádný počin.
Jeseník, Olomoucký kraj