Úvod > Co chcete dělat? > Kultura

Kultura Jihočeský kraj

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Schwarzenberský plavební kanál

Schwarzenberský plavební kanál byl postaven na česko-rakousko-bavorském trojmezí před zhruba 220 lety. Dílo bylo vybudováno pro splavování polenového dříví z nepřístupných šumavských hvozdů k řece Große Mühl, odkud následně po Dunaji putovalo až do císařského hlavního města a odbytiště Vídně.
Nová Pec, Jihočeský kraj

Schwarzenberský plavební kanál

Schwarzenberský plavební kanál byl postaven na česko-rakousko-bavorském trojmezí před zhruba 220 lety. Dílo bylo vybudováno pro splavování polenového dříví z nepřístupných šumavských hvozdů k řece Große Mühl, odkud následně po Dunaji putovalo až do císařského hlavního města a odbytiště Vídně.
Horní Planá, Jihočeský kraj

Stálá zážitková expozice Mraveniště ve Sladovně

Největší dětská galerie musí mít to největší Mraveniště. A Sladovna ho má. Chcete ho vidět? Přijeďte do Písku a objevte mravenčí svět!
Písek, Jihočeský kraj

Hrad a zámek Český Krumlov – prohlídka perly UNESCO

Státní hrad a zámek Český Krumlov je významným a velmi vyhledávaným turistickým místem. Veřejnosti je otevřen od dubna do října. Celý areál hradu a zámku je průchozí, veřejnosti přístupný a v sezóně, zvláště v podvečer, je nevšedním zážitkem procházka jednotlivými nádvořími.
Český Krumlov, Jihočeský kraj

Muzeum Lega Tábor – zábava pro celou rodinu

Mezi exponáty můžete shlédnout i Sochu Svobody, Tower Bridge, Eiffelovu věž či indický Taj Mahal. Můžete si prohlédnou i kopii Benešovy vily, postavené z více než 20 000 lego kostiček. Stavba je postavena v měřítku 1:42 a je věrnou kopií originálu.
Tábor, Jihočeský kraj

Muzeum v Radomyšli

Jihočeské městečko Radomyšl vybudovalo nové muzeum. Najdete ho v původní středověké kurii, která je pozůstatkem středověké tvrze z druhé poloviny 13. a 14. století. Nově vystaví repliku hrobu jedné z upírek.
Radomyšl, Jihočeský kraj

3+ galerie – výstava ilustrací s programem pro děti

Vstupte do světa fantazie . 3+ galerie je místo, kde můžete snít s otevřenýma očima, kde jsou děti až na prvním místě, a kde objevíte sbírku těch nejkvalitnějších knižních ilustrací pro děti z celého světa.
Český Krumlov, Jihočeský kraj

Muzeum historických vozidel a staré zemědělské techniky

Muzeum se nachází v soukromých prostorách obce Pořežany u Týna nad Vltavou. V muzeu jsou ke zhlédnutí nákladní a osobní automobily, koňské kočáry, bryčky, sáně, motocykly, jízdní kola, stará zemědělská technika, nářadí, selská jizba, modely vláčků, automobilů a letadel.
Žimutice, Jihočeský kraj

3D muzeum Český Krumlov

Vadí vám v muzeích zákaz fotografování? U nás je fotografování vyžadováno! 3D muzeum Český Krumlov je výletem za dobrodružstvím pro všechny věkové kategorie přímo v srdci historického centra.
Český Krumlov, Jihočeský kraj

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

K nejvýznamnějším kulturním institucím na jihu Čech patří Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Kromě stálých expozic přírody, pravěku a středověku, pořádá každoročně řadu krátkodobých tematických výstav, uskutečňuje přednášky a další kulturně vzdělávací programy a poskytuje odborné služby.
České Budějovice, Jihočeský kraj

Strakonický hrad

Celá staletí stojí na kamenném ostrohu nad soutokem Otavy s Volyňkou ve Strakonicích středověký hrad. Mohutný komplex s gotickou věží Rumpál je dnes národní kulturní památkou a tvoří nezaměnitelnou dominantu Strakonic.
Strakonice, Jihočeský kraj

Muzeum amerických veteránů Nová Bystřice

Muzeum v Nové Bystřici je prvním a největším muzeem amerických předválečných automobilů v Čechách. Málokteré prostory se hodí k procházce historií tak, jako stará industriální textilka.
Nová Bystřice, Jihočeský kraj

Jan Žižka 600 let

Hrdina a boží bojovník nebo padouch, mordýř a násilník? V Galerii Stará radnice v Táboře bude k 600. výročí úmrtí husitského vojevůdce Jana Žižky otevřena výstava Jan Žižka 600 let. Výstava potrvá od 26. 4. 2024 do 11. 5. 2025.
Tábor, Jihočeský kraj

Krása paličkování

Výstavu nazvanou Krása paličkování společně připravily Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel s účastníky Akademie umění III. věku při Základní umělecké škole V. Nováka v Jindřichově Hradci (výtvarný obor – paličkovaná krajka). Slavnostní vernisáž se koná v pátek 26. dubna v 16 hodin.
Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj

Lví silou, vzletem sokolím (Sokol na jihu Čech v letech 1869 – 2024) v Jihočeském muzeum

Výstava, která se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR, průřezově mapuje historii a práci Sokola v rámci sokolské župy Husovy a příslušných žup v jihočeském regionu od založení organizace v Českých Budějovicích roku 1869 do současnosti.
České Budějovice, Jihočeský kraj

Vladimír Preclík & Zdena Fibichová – Rozmanitost forem

výstava známého manželského páru
Tábor, Jihočeský kraj

MasoFest Tour 2024

Masofest je každoroční událost, která slaví dokonalé spojení hudby a gastronomie.
Písek, Jihočeský kraj

Svišti v orchestřišti – Koncert na cestu na poštu

Koncert mladých hudebníků ze ZUŠ Oskara Nedbala Tábor.
Tábor, Jihočeský kraj

Bratři Orffové

Hudba české alternativní kapely, která se nebojí experimentovat a hledat nové zvuky, je směsicí folku, rocku a elektroniky a je protkána poetickými texty, ve kterých se snoubí romantická atmosféra i jemná hrubost.
Tábor, Jihočeský kraj

Walda Gang & Tlustá Berta

Koncert dvou skvělých kapel v Písku!
Písek, Jihočeský kraj