ÚvodAktualityVítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum
Gurmánská turistika

Vítězem soutěže TOP vinařský cíl 2016 je Bohemia Sekt Centrum

  • 18. října 2016
Vítězem prestižní soutěže o nejpopulárnější TOP vinařský cíl se pro rok 2016 stalo Bohemia Sekt Centrum ve Starém Plzenci. Rozhodlo o tom hlasování veřejnosti, když příznivci vinařské turistiky organizátorům zaslali více než 22 tisíc hlasů. Letošním stříbrným cílem jsou Vinné sklepy Skalák (Skalka u Kyjova), bronzovým pak Salon vín ČR (Valtice). Cenu Národního vinařského centra získalo Valtické podzemí – Vinařství Lednice Annovino.
Organizátorem projektu TOP vinařský cíl je Vinařský Institut, slavnostní vyhlášení výsledků soutěže spjaté s projektem se konalo ve čtvrtek 13. 10. 2016 v Louckém klášteře ve Znojmě.

SektTOP vinařský cíl je on-line bedekr zajímavých míst, která návštěvníkům nabízejí kombinaci vína a zážitku. Průvodce v současnosti zahrnuje již více než dvě stovky cílů rozesetých po celé České republice, které do bedekru zařazují odborní garanti (sommelieři, novináři, odborník na vinařskou turistiku, vinařskou architekturu a další). Každoročně od 1. června do 30. září má navíc veřejnost možnost hlasovat o nejoblíbenější TOP vinařský cíl.

Letos pořadatelé od veřejnosti přijali rovných 22 619 hlasů, což je nejvíce v pětileté historii soutěže. Vítězné Bohemia Sekt Centrum funguje přímo v areálu slavného výrobce českých sektů ve Starém Plzenci od roku 2005. Jeho návštěvníci se při exkurzi provozu dozvědí, co všechno je k výrobě šumivého vína potřeba, seznámí se s historií zdejší produkce a vybrané sekty mohou i ochutnat.

Stříbrným TOP vinařským cílem se staly Vinné sklepy Skalák v obci Skalka u Kyjova. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva. Majitelé se při rekonstrukci snažili ctít původní architekturu, nicméně se jim velmi citlivě podařilo začlenit do objektu i moderní prvky jako je nově zbudovaná degustační místnost včleněná přímo do prostoru samotného vinařství. Protipólem tohoto moderního prvku je pak typický rozsáhlý klenbený sklep, který pojme až 100 hostů.

VínoJako bronzový TOP vinařský cíl byl zvolen Salon vín České republiky. Valtické podzemí nabízí zážitkové poznávání vína a historie a je unikátním labyrintem obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 800 m, které se daří díky aktivitám vinařů ze společnosti Vinařství Lednice Annovino postupně odhalovat veřejnosti. Vznik sklepů je datován až k roku 1289 v souvislosti se založením kláštera minoritů. Valtické podzemí je otevřeno celoročně.

Cenu Národního vinařského centra získalo již zmíněné Vinařství Lednice Annovino (dříve Vinařství Chateau Lednice). Obnovilo slavnou tradici výroby vína v Lednici na Moravě a nabízí úspěšná vína Lednicko – Valtického areálu i zážitkové poznávání vína a historie ve Valtickém podzemí. Vinařství zpracovává hrozny z více než 200 ha vinic. Kromě vlastních jsou to i hrozny vinohradů Mendelovy univerzity, s níž úzce spolupracuje. Hitem posledních let je višňové víno vyrobené z višní Mendelu a patentovaná technologie burčákomatů, která pozdvihla úroveň prodeje burčáku u nás.
Vinné sklepy Skalák Gurmánská turistika

Vinné sklepy Skalák

Vinné sklepy Skalák se nachází ve Skalce u Kyjova, v severní části Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství, restaurace i penzion sídlí v rekonstruovaném areálu bývalých sklepů místního zemědělského družstva.

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů Zážitky

Valtické Podzemí – prohlídky labyrintu historických vinných sklepů

V příjemném a historizujícím prostředí mají návštěvníci možnost ochutnat výtečná vína, gurmánské speciality či prožít některý z pravidelných hudebních večerů. Valtické Podzemí je unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 900 metrů.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika