Úvod > Aktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Velikonoční tipy 2024 v Ostravě a okolí

Velikonoce jsou za dveřmi a pokud stále váháte, co podniknout o prodlouženém víkendu, nechejte se inspirovat tipy z portálu Kudy z nudy, který vám tentokrát poradí, kam se vydat na výlet či zajímavou velikonoční akci v Ostravě a okolí.
Moravskoslezský kraj | Kultura

České značky: Hedva Český Brokát, Tonak, gobelínka a další textilní tradice slezského Manchesteru

Klobouky Hückel, hedvábné kravaty Schiel, gobelíny nebo nádherně zdobené brokáty z Jeseníků znal celý svět. Zná je vlastně i dnes, jen pod jinými názvy – i vám určitě něco říkají jména společností Tonak anebo Hedva Český Brokát. S Kudy z nudy tentokrát prozkoumáme zlatou éru českého textilnictví, zajímavá muzea a na několika místech se dokonce podíváme přímo do výroby.
Moravskoslezský kraj | Kultura

České značky: Tonak aneb přijeďte si pro svůj vysněný model

Když je zima, kdekdo si rád nasadí čepici. Anebo raději sáhnete po baretu, čelence, klobouku, cylindru či po buřince? Nekonečný příběh pokrývek hlav rozmanitých barev a střihů píše už řadu generací novojičínský Tonak – TOvárna NA Klobouky. Navíc ve městě na vás čekají dvě celoročně otevřené atraktivní kloboučnické expozice. Vyzkoušejte, co bude slušet právě vám!
Moravskoslezský kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Pestré vrstvy, Ostravsko a Ivan Landsmann

Rozumíte havířskému slangu? Co je to hajcman, vengle, štajgr nebo fajrunt? Alespoň základní znalost řeči ostravských havířů se vám bude hodit při čtení knížek Ivana Landsmanna (1949–2017). Jeho první román Pestré vrstvy v roce 1999 vyvolal naprostou literární senzaci a v prestižní anketě Lidových novin byl vyhlášen nejlepší knihou roku.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Bohumín rozveselí tradiční masopust

Masopustní veselí ovládne v pátek 28. února bohumínskou pěší zónu i náměstí T. G. Masaryka před radnicí. Nebudou přitom chybět veselé maškary, koňský povoz i stylový hudební doprovod. Součástí bohumínského masopustu v režii K3 Bohumín bude jarmark, výstava, kolotoč i průvod masek. Odpoledne a večer jsou pak v plánu hned dvě veselice.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Masopust na Slezskoostravském hradě přinese zábavu i zabijačkové dobroty

Areál Slezskoostravského hradu ožije v sobotu 29. února lidovými obyčeji, masopustním rejem, písničkami a zavoní zabijačkovými lahůdkami. V jarmarečných stáncích si budete moct dát pivo, medovinu, bramboráky, koláče, sladké i masové dobroty. Na pódiu poběží doprovodný program, který potěší a pobaví nejen děti, ale i dospělé. Masopustní sobota na Slezskoostravském hradě bude zkrátka vonět spoustou dobrého jídla a příjemným zážitkem.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Slezskoostravský hrad bude vonět dřevem

Přijďte tuto sobotu poznat Slezskoostravský hrad trochu jinak! Festival dřeva chce 14. září 2019 ukázat dřevo ve všech jeho podobách i prezentaci zahradní a lesní techniky světových značek. Akce začíná v 11:30 hodin, začátek závodu dřevorubců je pak naplánován na 13. hodinu.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Havířov v květech přináší zábavu pro celou rodinu

Po třech letech městem v květinovém průvodu opět projedou nazdobené alegorické vozy, které doprovodí taneční soubory a různé kulturní a sportovní skupiny. Havířov rozkvete v sobotu 16. června 2018 a celou akcí se ponese téma České století. Motivováno jím bude nejen květinové korzo, ale také doprovodný program.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Ostrava oslaví 14. výročí otevření Slezskoostravského hradu

V letošním roce oslaví Ostrava již 14. výročí otevření Slezskoostravského hradu. 14 let kultury… čtrnáct let historie a romantiky… letos na téma „Hejtman Jan Čapek ze Sán… aneb… „kde jsou boží bojovníci. Hradní slavnosti proběhnou 12. – 13. května 2018. Program bude probíhat na dvou scénách, které budou propojeny s tradičním historickým stylovým jarmarkem.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Opavské Slezsko zahajuje turistickou sezonu 2018

Město Opava, zámek v Hradci nad Moravicí, muzea, větrné mlýny, skanzeny i unikátní krajina břidlice kolem Budišova nad Budišovkou, to všechno nabízí k výletům a poznávání region Opavské Slezsko. V sobotu 28. dubna přijďte do Městských sadů v Opavě na slavnostní Otevírání turistické sezony 2018.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Slezskoostravský hrad ožije o víkendu Hradním hodokvasem

O víkendu 7. a 8. října vyrazte na Hradní hodokvas na Slezskoostravský hrad. Tato dvoudenní akce je určená pro všechny milovníky dobrého jídla a pití, ale i historie a řemesel. Již tradičně je hlavní doprovodnou akcí Festival a výstava vína. Chybět nebude pravá hradní zabíjačka!
Moravskoslezský kraj | Kultura

Ve městech a obcích pod Beskydami se rozsvítí vánoční stromy

Vánoce se nezadržitelně blíží a města a obce v turistické oblasti Beskydy-Valašsko opět po roce ozdobí vánoční stromy. Zvláštní předvánoční atmosféru tak ucítíte například ve Štramberku, Frýdku-Místku, Frenštátě pod Radhoštěm či v Novém Jičíně.
Moravskoslezský kraj | Kultura