Úvod > Aktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Na hradech a zámcích je stále živo: zámecké vánoční prohlídky, které pohladí po duši

Hrady a zámky v adventním i vánočním čase nabízejí nevšední zážitky. Věděli byste například, jak trávily svátky šlechtické rodiny, co se servírovalo ke štědrovečerní večeři nebo co přinesl Ježíšek pod stromeček za první republiky? Někde vám nabídnou také zajímavý vánoční kvíz, jinde si můžete prohlédnout zámecké komnaty svým tempem bez průvodce. Stačí si jen vybrat z bohaté nabídky otevřených památek.
Moravskoslezský kraj | Kultura

430 let Jana Amose Komenského: Vydejte se do Fulneku za Učitelem národů

Fulnek byl centrem Jednoty bratrské a zároveň Jana Amose Komenského (1592–1670), pedagoga, filozofa, spisovatele, teologa, reformátora a také posledního správce fulneckého českobratrského sboru v letech 1618–1621.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Na prahu vichřice: Ve Fulneku se otevře nová expozice J. A. Komenského

Památník Jana Amose Komenského v areálu bývalého bratrského sboru ve Fulneku je od roku 1962 národní kulturní památkou. Muzeum Novojičínska zde připravuje na 2. září 2021 otevření nové expozice, která návštěvníkům představí Jana Amose Komenského tak, jak jej měli možnost poznat měšťané malého poddanského města na prahu třicetileté války.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Muzeum nákladních automobilů Tatra přivítalo první exponáty

Nové Muzeum nákladních automobilů Tatra vzniká již několik let v Kopřivnici, v hale bývalé slévárny na okraji továrního areálu Tatry. K vidění v něm bude mimo jiné sedm desítek vozidel Tatra včetně legendárního auta, s nímž Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar, nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Otevření muzea je naplánováno na podzim letošního roku.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Radegast a Národní zemědělské muzeum „uvařily“ virtuální prohlídku výstavy k půlstoletí nošovického pivovaru

Hořká výstava 50 let pivovaru Radegast je navzdory koronaviru zpřístupněna veřejnosti. Ukazuje například unikátní exportní krabici z pozůstalosti partyzánského velitele nebo původní velkoformátové logo pivovaru Radegast od tajemného autora. Virtuální prohlídka, za kterou stojí pivovar Radegast a Národní zemědělské muzeum, je k vidění na webech radegast.cz i nzm.cz.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Muzeum v Bohumíně bude mít dvojjazyčného audio průvodce

Ačkoliv je už řadu měsíců zavřené, vyhlíží Muzeum města Bohumína optimističtější časy. Návštěvníkům chce po návratu do normálního života nabídnout novinku v podobě audio průvodce. A to nejen v české verzi, ale i v polském jazyce. Měl by být dostupný přes mobilní aplikaci během letošního roku. Město Bohumín se aktuálně se zapojilo do česko-polského projektu Slezsko-moravské pohraničí, s jehož pomocí chce propagovat Hraniční meandry Odry, městskou půjčovnu lodí a městské muzeum.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Návrat unikátní Slovenské strely do Kopřivnice se blíží

Slovenská strela má už v Kopřivnici připraveno nové zázemí, kde bude ještě letos po celkové rekonstrukci vystavena a připravena pro občasné jízdy. Po přesunu Slovenské strely do kopřivnického muzea si ji budete moci prohlédnout v nové expozici, kde kromě ní budou vystaveny i původní části z vybavení interiéru lokomotivy a technické komponenty z podvozků, elektrovýzbroje motorů a Sousedíkových pohonů. U příležitosti zpřístupnění expozice Slovenské strely se uskuteční také spanilá jízda. Termín a program unikátní události se teprve plánuje.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Národní zemědělské muzeum otevírá v Ostravě novou pobočku – muzeum potravin a zemědělských strojů

Od pátku 18. září má veřejnost možnost navštívit novou pobočku Národního zemědělského muzea situovanou v oblasti Dolní Vítkovice. Muzeum vzniklo v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci zde najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Svůj provoz pobočka zahájí výstavou 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Muzeum se zároveň připojí k akci Moravskoslezského kraje Vstupy zdarma, která trvá až do konce října.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Muzeum Těšínska se po dvaceti letech vrátilo do historické budovy na hlavní třídě

Dlouhých dvacet let trvalo, než byla zrekonstruována historická budova Muzea Těšínska. Přestavba byla naplánovaná na rok 1999, majetkoprávní spory rekonstrukci přerušily až do roku 2018. Po dvou letech prací muzeum otevřelo 20. června 2020. Návštěvníky čeká moderní, interaktivní stálá expozice „Příběh Těšínského Slezska“.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Ve Štramberku se otevřelo nové Muzeum Šipka

Od června otevřelo ve Štramberku svou novou pobočku Muzeum Novojičínska. Expozice archeologie a geologie dostala název Muzeum Šipka a nachází se v objektu bývalých Masných krámů nedaleko náměstí.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Poznejte bohatství nejmenší historické části naší země – Slezska

Slezské zemské muzeum je pomyslnou branou do Slezska. Již více než 200 let dokumentuje živou i neživou přírodu, historii a kulturu nejenom pro oblast českého Slezska a severní Moravy. Muzeum je zároveň nejstarším veřejným muzeem v Česku, jeho historie sahá až do roku 1814. Pro letošní sezonu nabízí nejen proměňující se expozici Slezsko, ale také řadu zajímavých výstav a kulturních akcí.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Přijďte se podívat, jak skutečně vypadal Yetti nebo mamut do Trojhalí Karolina v Ostravě

Každý, kdo by chtěl stát tváří v tvář pětimetrovému mamutovi nebo si na vlastní oči prohlédnout obřího pozemního lenochoda, má možnost navštívit výstavu „Giganti doby ledové“ v prostoru zastřešeného Náměstí ostravského Trojhalí Karolina. Po úspěchu zaznamenaném u návštěvníků a četných školních výprav v loňském roce, je tato jedinečná výstava k vidění do 23. února 2020.
Moravskoslezský kraj | Kultura