Úvod > Aktuality

Aktuality Plzeňský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Plzeňský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Sušický ručně vyřezávaný betlém vás určitě nadchne

Stálou expozici muzea a mechanický sušický betlém, který představuje starobylá tradiční řemesla v půvabné šumavské krajině s významnými památkami a lidovou architekturou Sušicka, můžete navštívit ve vánočním čase a zpříjemnit si tak sváteční atmosféru. Betlém je přístupný v otevírací době muzea a pouští se v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 15:30 hodin.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeň čeká Muzejní noc

Láká vás výlet do západočeské metropole a zároveň byste chtěli zažít něco netradičního? Naplánujte si návštěvu na konec května, kdy bude v Plzni probíhat Muzejní noc a své dveře návštěvníkům za tmy otevřou muzea, galerie nebo třeba Semlerova rezidence či Plzeňský Prazdroj. Muzejní noc v Plzni proběhne v pátek 26. května 2023.
Plzeňský kraj | Kultura

Muzea a galerie pro všechny – zábava a poučení v interaktivních expozicích

Přísný zákaz "nedotýkati se" už v našich muzeích dávno neplatí! Naopak v mnoha expozicích je aktivní zapojení návštěvníků dokonce vyžadováno. Nechte se inspirovat našimi tipy a vyrazte na výlet plný zábavy a poučení pro celou rodinu. Experimentujte s elektřinou, zahrajte si divadlo, vyrobte své nanovlákno, dřevěnou lžíci nebo vlastní klobouk... neboť fantazii a kreativitě se na těchto místech meze nekladou.
Plzeňský kraj | Kultura

Kudy chodil Karel Klostermann: Projděte si Šumavu podle jeho románů

"Jsem synem svých domovských lesů, miluji jejich drsnou přírodu … a to celou silou své duše", vylíčil kdysi spisovatel Karel Klostermann svůj vztah k Šumavě, kde prožil šťastné dětství a čerpal inspiraci pro svou tvorbu. Jako nikdo jiný dokázal vylíčit drsný život šumavských obyvatel přelomu 19. a 20. století a popsat jejich vztah k horám. Jeho jméno zůstane navěky spojeno s okolím Javorníku, Vacova, Stach, Kašperských Hor, Srní a Modravy. Se jménem tohoto "básníka Šumavy" se v těchto místech setkáte téměř na každém kroku.
Plzeňský kraj | Kultura

V Plasích je nově otevřena expozice středověkých stavebních strojů

Národní technické muzeum v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy v nově renovovaném prostoru bývalých ležáckých sklepů otevírá novou stálou expozici „Středověké stavební stroje“. V atraktivní instalaci jsou zde prezentovány rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů, které byly zhotoveny na základě studia historických pramenů a důsledně vyrobeny za použití dobových řemeslných postupů. Představují v evropském měřítku ojedinělou rekonstrukci původní středověké stavitelské technologie a jejich zpřístupnění veřejnosti doplňuje ucelený výklad dějin stavitelství v plaském areálu NTM.
Plzeňský kraj | Kultura

Výročí měsíce: ilustrace, loutky, animované pohádky a Zahrada renesančního všeuměla Jiřího Trnky

Ilustrace Andersenových pohádek, loutkové filmy Zvířátka a Petrovští, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské anebo autorská kniha Zahrada: to jsou nejznámější díla výtvarníka Jiřího Trnky, jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu, světově uznávaného ilustrátora a všestranně nadaného umělce.
Plzeňský kraj | Kultura

Za historií a tradicí se vypravte na Chodsko

Až vám nepříznivé počasí nedovolí poznávat krásy Chodska na vlastní kůži, další možností jak objevovat tento svérázný kraj je návštěva některého z místních muzeí, jejichž expozice jsou věnovány bohaté historii a tradicím chodského regionu.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeňská muzejní noc 2021: Zažijte netradiční večerní atmosféru Pivovarského muzea a Plzeňského historického podzemí

Pivovarské muzeum v Plzni a Plzeňské historické podzemí patří k vyhledávaným, oblíbeným turistickým cílům. Ovšem pozor, v pátek 3. září se zcela výjimečně naskytne příležitost navštívit je za soumraku a po setmění! Stane se tak v rámci Plzeňské muzejní noci 2021 – od 17 do 22 hodin a navíc za zvýhodněné vstupné. Příchozí zaplatí jednotnou cenu 50 Kč za osobu (děti do 6 let zdarma).
Plzeňský kraj | Kultura

Z Plzně do USA: výstava v New Yorku vzdává hold Loosovu dílu v Plzni

V galerii Českého centra New York je nyní k vidění multimediální výstava Loos in Pilsen, která se věnuje dílu a působení světově proslulého architekta Adolfa Loose v Plzni. Dlouho připravovaná putovní expozice připomíná 150. výročí narození slavného českého rodáka a architekta Adolfa Loose. Vystavovány jsou, jak už název napovídá, plzeňské interiéry, které se z velké části zachovaly dodnes. Výstava bude v New Yorku do března 2021, pak se přesune do Paříže, Tokia, Bruselu, Berlína, Mnichova a Vídně.
Plzeňský kraj | Kultura

Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy otevřelo své expozice

Národní technické muzeum otevřelo Centrum stavitelského dědictví v Plasích. Jeho provoz, stejně jako provoz hlavní budovy NTM v Praze na Letné, je přizpůsoben současným podmínkám a expozice jsou připraveny s velkou péčí tak, aby se návštěvníci muzea mohli cítit bezpečně. Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy je v roce 2020 otevřeno od 26. května do 1. listopadu každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin, včetně státních svátků.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeň žije! Plzeňská muzea, galerie a divadla zůstávají otevřeny online

Nechte proudit plzeňskou kulturu přímo do vašich domovů. Díky novému projektu Žijem! nepřijdete v Plzni o kulturní vyžití a své oblíbené akce, ba naopak si je užijete netradičně z pohodlí svého gauče. V uskupení Žijem! dalo hlavy dohromady několik plzeňských kulturních institucí a vznikl tak portál, který živě přenáší kulturu online do vašich počítačů, televizí, mobilů i tabletů.
Plzeňský kraj | Kultura

Na státní svátek 28. října si můžete prohlédnout v Plzni nejen Loosovy interiéry

Tři plzeňské jedinečné interiéry, které ve 20. a 30. letech vytvořil světoznámý architekt českého původu Adolf Loos, zpřístupní magistrát veřejnosti v pondělí 28. října 2019 u příležitosti Plzeňských oslav vzniku republiky.
Plzeňský kraj | Kultura