Úvod > Aktuality

Aktuality Liberecký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Liberecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie se připravuje na 120. výročí, ozdobí jej nový skleněný prvek

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vyhlásilo v závěru roku 2023 otevřenou soutěž na výtvarné ztvárnění vnějšího pláště betonové přístavby z 60. let 20. století, tzv. Pelantova schodiště. Odborná komise rozhodla, že ji doplní plochy speciálního skla podle návrhu Terezy Šváchové z architektonického studia uncut.
Liberecký kraj | Kultura

Vypravte se za tradicí ručního skla do Libereckého kraje

Kvalitní sklovina, bezchybné zpracování a nadčasový design. To vše dělá ručně zhotovené výrobky mistrů sklářů libereckého regionu naprosto jedinečnými. Ruční tvarování skla je především o teplotě a času. Sklář nabere sklo z pánve na píšťalu a následně vytvoří foukáním a formováním sklenice, vázy a další předměty. Svou roli hraje především zručnost a dovednost sklářů. A jaký je vlastně rozdíl mezi ručním a strojovým sklem? Zásadní nepoměr v kvalitě je viditelný na první pohled – strojově vyráběné sklenice nedosahují takové tenkosti jako ty ručně vyráběné. A stroj navíc nedokáže vyrobit skleničku z jednoho kusu skla, stopka se proto ke kalichu musí lepit, což snižuje celkovou pevnost výrobku. Strojové sklo je tedy křehčí a celkově náchylnější k rozbití. Oproti tomu tažená stopka z rukou mistra skláře zaručuje vysokou odolnost sklenice proti poškození i při zachování extrémní tenkosti skla. Kam se za mistry skláři vydat vám poradí Kudy z nudy.
Liberecký kraj | Kultura

Nenechte si ujít velkou módní show v Jablonci

Začátek roku se v Jablonci nad Nisou již tradičně neobejde bez prestižní módní přehlídky "Made in Jablonec". Ve čtvrtek 11. ledna 2024 se na ní představí přes dvacet bižuterních firem, které společně se svými partnery odprezentují ukázky ze své produkce na exklusivních modelech. Podtitul přehlídky zní letos: V hlavní roli šperk a odkazuje tak na kreativitu tvůrců, kteří připravili na 70 unikátních modelů.
Liberecký kraj | Kultura

Muzeum ozubnicové dráhy na nádraží v Kořenově je otevřeno do konce roku

V Muzeu ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova uvidíte několik unikátů. Asi nejcennějším exponátem je kus kolejí i s ozubnicí a ozubeným kolem z lokomotivy. Více než stoletou historii technického unikátu připomínají také fotografie a dokumenty. Nejstrmější železnice v ČR se stala v posledních letech vyhledávanou turistickou atrakcí regionu. Otevřeno je od 27. do 31. prosince 2023 denně od 10:00 do 16:00 hodin.
Liberecký kraj | Kultura

Liberecký kraj: sklo, bižuterie, šperky a Křišťálové údolí

Existuje jediné místo na zemi, kde se již téměř půl tisíciletí snoubí jedinečná příroda s vášní pro sklářskou tradici a řemeslo: Liberecký kraj aneb Křišťálové údolí. Vydejte se za příběhy a tradicemi výroby skla, bižuterie, šperků, překrásných lustrů i perličkových vánočních ozdob.
Liberecký kraj | Kultura

Metelkův mechanický betlém oslavuje 110 let, najdete ho v Jilemnici

K Vánocům a času adventu neodmyslitelně patří betlém, jedinečný mechanicky poháněný betlém naleznete v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Letos uplynulo 110 let, kdy ho dokončil Jáchym Metelka. Postavičky rozpohybuje jedno závaží a navíc je ukázka lidového umění doprovázena zvukem. Rod Metelků byl nadaný a jejich betlémy naleznete i v dalších muzeí v Severních Čechách.
Liberecký kraj | Kultura

Vánoční trhy na Bělišti v Železném Brodě trvají až do neděle

V prostorách národopisné expozice na Bělišti v Železném Brodě je od 30. listopadu do 3. prosince 2023 připravena bohatá nabídka vánočního a dárkového zboží, těšit se můžete také na výrobky Sdružení zdravotně postižených či studentů železnobrodské sklářské školy. V sobotu navíc můžete vyrazit na železobrodské náměstí 3. května, kde se bude rozsvícen strom a konají se tu trhy s kulturním programem.
Liberecký kraj | Kultura

Vánoční ozdoby 2023: exkurze, výstavy a inspirace

Ve městech, městečkách a obcích stojí každoročně krásné vánoční stromy, které zdobí adventní čas. Jestliže i vy už začínáte pomalu přemýšlet, čím ozdobíte letos své vánoční stromečky a jak vnést vánoční atmosféru do svého domova, máme pro vás pár tipů. Inspirací mohou být prohlídky dílen, vánočních galerií a manufaktur, kde se vánoční ozdoby vyrábějí – a je nejvyšší čas plánovat, protože prohlídky je často nutné objednat předem. Zároveň v době před Vánocemi jsou doširoka otevřené dveře podnikových prodejen.
Liberecký kraj | Kultura

Ještěd slaví padesátiny! Připomeňte si jeho historii zajímavou výstavou

Letos Ještěd slaví celých 50 let své existence. V lednu 1963 vyhořela původní horská chata s hotelem a po rozhodnutí zbořit zbytek této stavby se otevřela cesta k postavení nové stavby. Realizace projektu unikátní moderní budovy architekta Karla Hubáčka se však potýkala s řadou problémů. Dokončení celé stavby a její předání se tak opozdilo o několik let až do září 1973. Severočeské muzeum v Liberci zve zájemce na zajímavou výstavu k padesátému výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd, která je přístupná již jen do poloviny října 2023.
Liberecký kraj | Kultura

Posvícení na Dlaskově statku zakončí letní sezonu

Tradiční posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova, které se tentokrát bude konat předposlední zářijovou sobotu 23. září 2023, pořádá Muzeum Českého ráje v Turnově a Spolek přátel Muzea Českého ráje. Připraveny jsou také tvůrčí dílny, které budou opět pestré, aby se jich mohli zúčastnit všichni zájemci – malí i velcí. Chybět nebude ani tradiční jarmark a posvícenské občerstvení. Letos bude akce obohacena o Loutkářskou pouť.
Liberecký kraj | Kultura

Železný Brod vzdá hold uměleckému řemeslu na festivalu Skleněné městečko

Nenechte se zmást jménem města. V názvu má psáno sice "Železný" podle dávno zaniklého železářství, ale Železný Brod je už dlouho především městem skla. Sklářství je již přes 150 let hlavní obživou místních lidí a proslavilo město i jeho obyvatele po celém světě. Letos již 17. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě představí o víkendu 16. a 17. září 2023 jedinečné umění sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců.
Liberecký kraj | Kultura

Festival České hrady opět končí na Bezdězu

Hudební festival Hrady CZ končí svou letošní krátkou pouť v pátek a sobotu 1. – 2. září 2023 v podhradí Bezdězu. Můžete se těšit na Annu K., Michala Hrůzu, Tomáše Kluse, skupinu Kryštof, Mirai, Kabát a spoustu dalších muzikantů. Královský hrad Bezděz je jednou z nejvýznamnějších gotických památek v České republice. Roku 1264 jej založil Přemysl Otakar II. Prohlédnete si zde královský palác s unikátní kaplí, purkrabský palác i další části hradu.
Liberecký kraj | Kultura