ÚvodAktualityČeská republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid
Gurmánská turistika

Česká republika si veze dvanáct medailí z prestižního hodnocení vín Bacchus Madrid

  • 18. března 2020
Ve dnech 6. – 9. března se v hlavním městě Španělska, pro tuto akci na obvyklém místě, v paláci Casino de Madrid, konal již osmnáctý ročník jedné z nejprestižnějších vinařských soutěží světa, Bacchus Madrid 2020. Česká republika v ní obdržela dvanáct medailí!
vínoTato nejvýznamnější vinařská akce na španělské půdě opět nechyběla na seznamu nejprestižnějších světových soutěží VINOFED. V mezinárodní porotě i v letošním roce zasedli hodnotitelé z osmnácti zemí světa. Nechybělo deset držitelů titulu Master of Wine, několik nákupčích prestižních sítí mezinárodních obchodních řetězců a sommelieři s titulem MS. V každé komisi se samozřejmým zastoupením enologů. Česká republika byla počtem vzorků (55) po Španělsku a Slovensku třetí nejvíce zastoupenou zemí. V odborné porotě ji zastupoval Miroslav Majer, ředitel společnosti Davinus, který měl v rámci letošního ročníku, podruhé v řadě, čest jedné ze dvanácti komisí předsedat.

vínoZe čtyřdenního hodnocení 1 578 vzorků vín z 22 zemí světa si Česká republika odváží sedm zlatých a pět stříbrných medailí! Svoji pozici úspěšného vinařství, po loňské velké zlaté medaili a nejlépe hodnoceném suchém bílém vínu soutěže, a i po dalších ocenění z předchozích ročníků obhájil Mikrosvín Mikulov s jednou zlatou (opět za Chardonnay) a dvěma stříbrnými medailemi. Největšího úspěchu letos v Madridu dosáhlo B\V Vinařství, které si ze španělské metropole veze skvělé tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Výčet zlatých ocenění ještě doplňují Zámecké vinařství Bzenec, Nové Vinařství a Vinařství Štěpán Maňák.
B\V Vinařství Milotice Gurmánská turistika

B\V Vinařství Milotice

Všechna vyrobená vína z B\V Vinařství musí nejdříve zachutnat zdejším vinařům, kteří si je až poté dovolí nabídnout svým zákazníkům. Vlajkovou lodí vinařství je „královská“ odrůda Ryzlink rýnský. Velký důraz zde kladou také na červené odrůdy.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska Gurmánská turistika

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika