Pivovar je se svým maximálním ročním výstavem cca 500 hektolitrů
nejmenším pivovarem v jihočeském kraji. Ale má na co navázat. Ve vyšebrodském
cisterciáckém klášteře se poprvé pivovar uvádí již v roce 1380 a další, Měšťanský pivovar působil ve Vyšším Brodě v letech 1530-1944. Novým pivovarem tak byla obnovena tradice práva várečného.
V pivovaru se vaří klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. Používají se bezvýhradně jen
tradiční suroviny jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice. Pivo nechává místní sládek zrát za nižších teplot, čímž nijak neurychlí celý proces kvašení a ležení. Máte tak jistotu, že je vždy čerstvé, správně prokvašené a uleželé.
Pivo je
nefiltrované a nepasterované, čímž si uchová všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny. Vyšší hořkost působí nejen chuťově příjemně, ale má i blahodárný vliv na trávení. Vyšebrodské pivo Jakub si nejlépe vychutnáte ve stylové pivnici s názvem
Pajzl U Jakuba.