Kultura Liberecký kraj

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Muzeum Járy Cimrmana a rozhledna Maják v Příchovicích

V areálu U Čápa bylo s velkou slávou představeno veřejnosti Muzeum Cimrmanovy doby – Maják Járy Cimrmana. První oficiální Cimrmanovo muzeum pokřtil početný soubor herců divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem.
Kořenov, Liberecký kraj

Pačinek Glass – galerie pana Pačinka v Kunraticích u Cvikova

Jeden z nejvýznamnějších současných uměleckých sklářů evropské a zároveň světové scény dává nahlédnout do své sklárny v Kunraticích u Cvikova, která vznikla rekonstrukcí staré strojní a traktorové stanice a byla otevřena v roce 2015 přímo vedle tamního kostela.
Kunratice u Cvikova, Liberecký kraj

Ozubnicová železnice Tanvald-Desná-Kořenov-Harrachov-Szklarska Poręba

Jediná ozubnicová železnice České republiky představuje jedinečnou kulturní a technickou památku. Jizerskohorsko-krkonošská železniční trať je nejstrmější a jediná normálně rozchodná ozubnicová železnice v České republice. Pomocí ozubnice Abtova systému vlak vyšplhá na pouhých 7 km o 235 metrů výše.
Tanvald, Liberecký kraj

Sklárna Halama Glass

Svůj příběh začala sklárna Halama Glass psát již v roce 1932, kdy ji založil František Halama. Firma byla v době komunismu znárodněna, v restituci se navrátila rodině Halamových, kteří ji provozují dodnes.
Železný Brod, Liberecký kraj

Hrad Grabštejn v srdci Trojzemí – Česka, Německa a Polska

Klenotem prohlídky hradu Grabštejn je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z období pozdní renesance, která je v Čechách naprosto unikátní. Po rekonstrukci je opět k vidění v celé své kráse.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Pojďte si prohlédnout zdejší sbírky skla, bižuterie, knoflíků, mincí, medailí, plaket a vánočních ozdob ve stálých expozicích Nekonečný příběh bižuterie, Čarovná zahrada – České sklo sedmi století a nově též Svět zázraků ve skleněném krystalu. Vydejte se za třpytivou krásou!
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Novotný Glass Centrum v Novém Boru – sklářská huť a restaurace

Sklářský komplex v Novém Boru. Unikátní prostor navržený architektem Bořkem Šípkem je plný děl od světoznámých výtvarníků. Zároveň zde můžete ochutnat kulinářské speciality a zhlédnout sklářskou výrobu v přímém přenosu, součástí muzea je totiž Sklářská restaurace a huť.
Nový Bor, Liberecký kraj

Technické muzeum Liberec

Technické muzeum Liberec je místem, kde se potkávají příznivci techniky z celého trojzemí a kde je možné se seznámit s bohatou technickou historií kraje. Nachází se v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů ve čtyřech pavilonech.
Liberec, Liberecký kraj

Orloj Martina Chaloupky v obci Žibřidice – dříve býval v Kryštofově Údolí

Vesnický orloj, který vymyslel pan Martin Chaloupka, se v roce 2023 přestěhoval z Kryštofova Údolí do obce Žibřidice, části obce Křížany. Zatím hasičskou zbrojnice zdobí 14 figurek z původních 22. Ostatní se musí repasovat.
Křižany, Liberecký kraj

Rozhledna Štěpánka – nejstarší rozhledna Jizerských hor

Novogotická Štěpánka je nejstarší rozhlednou Jizerských hor stojící na vrcholu Hvězda. Její stavba byla zahájena knížetem Camillem Rohanem roku 1847. V tomtéž roce probíhala dole v údolích stavba císařské Krkonošské silnice, jejímž patronem byl arcivévoda Stephan – Štěpán, který na vrch vystoupil.
Kořenov, Liberecký kraj

Muzeum Českého ráje v Turnově

Nádhera a pestrost drahých kamenů, ale také muzeum plné zábavy, akce i poučení – to je Muzeum Českého ráje v Turnově. Muzeum v Turnově vám ukáže bohaté sbírky z archeologie, etnologie, mineralogie, historie, umění či horolezectví.
Turnov, Liberecký kraj

Muzeum výroby dřevěných hraček Detoa

Detoa v Albrechticích v Jizerských horách je jedním z posledních výrobců dřevěných hraček v České republice, ale i v Evropě. V areálu můžete navštívit prohlídkovou trasu, na níž můžete vidět, jak se obyčejný špalík mění v dřevěný vláček, korále nebo oblíbenou postavičku Krtečka.
Jiřetín pod Bukovou, Liberecký kraj

Krása filmového plakátu

Výstava unikátní sbírky filmových plakátů Lukáše Verfla.
Mimoň, Liberecký kraj

Dívčí válka

Legendární komedie autora Františka Ringo Čecha v novém nastudování Divadelní společnosti Vojan z. s. Český Dub.
Český Dub, Liberecký kraj

Tomáš Spevák

Prolínání nesourodých světů, záznam různých skutečností, záblesky zpřeházených vzpomínek skládá autor do zdánlivě chaotického celku. Obrazy s výraznou dynamickou kompozicí, podivně znepokojivou atmosférou, to je tvorba Tomáše Speváka. Přijďte se podívat na příběhy plné emocí a představivosti.
Liberec, Liberecký kraj

Screamers – Ve víru velkoměsta

Legendární travesti-divadelní skupina přiváží nové představení, které bude netradiční, strhující a hlavně zábavnou sondou do života jednoho obyčejného velkoměsta.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Sportfilm – Festivalové ozvěny Trutnov

Sportovní fanoušci v Královéhradeckém kraji se mají na co těšit! Vůbec poprvé přijede do města Sportfilm Festival Liberec, který přiveze to nejlepší, co ze sportovních filmů nabídl divákům v roce 2023.
Liberec, Liberecký kraj

Holubice – Dcera a matka roku

Jedinečná talk show, která vás nechá nahlédnout do života známé herečky.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Noční prohlídky s archeologem na zámku Svijany

I letos vás srdčně zveme na netradiční komentované prohlídky s archeologem Petrem Brestovanským.
Svijany, Liberecký kraj

Letní kino nad Raspenavou – Lítá v tom

Romantická komedie o tom, co všechno se může stát, když se zapletete do jedné nevinné lži. Hlavní hrdina chce naposledy potěšit svou nemocnou maminku, která touží po vnucích. Přesvědčí proto těhotnou sousedku a bývalou striptérku, aby sehrála jeho dívku a nastávající ženu.
Raspenava, Liberecký kraj