Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Hrad a zámek Frýdlant – nejstarší expozice ve střední Evropě

Muzea a galerie Liberecký kraj

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Muzeum Járy Cimrmana a rozhledna Maják v Příchovicích

V areálu U Čápa bylo s velkou slávou představeno veřejnosti Muzeum Cimrmanovy doby – Maják Járy Cimrmana. První oficiální Cimrmanovo muzeum pokřtil početný soubor herců divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem.
Kořenov, Liberecký kraj

Hrad a zámek Frýdlant – nejstarší expozice ve střední Evropě

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. Z původního gotického hradu byl během staletí přestavěn na rozlehlý renesanční zámek s bohatou výzdobou a rozsáhlými sbírkami nesmírné historické a umělecké ceny.
Frýdlant, Liberecký kraj

Ozubnicová železnice Tanvald-Desná-Kořenov-Harrachov-Szklarska Poręba

Jediná ozubnicová železnice České republiky představuje jedinečnou kulturní a technickou památku. Jizerskohorsko-krkonošská železniční trať je nejstrmější a jediná normálně rozchodná ozubnicová železnice v České republice. Pomocí ozubnice Abtova systému vlak vyšplhá na pouhých 7 km o 235 metrů výše.
Tanvald, Liberecký kraj

Technické muzeum Liberec

Technické muzeum Liberec je místem, kde se potkávají příznivci techniky z celého trojzemí a kde je možné se seznámit s bohatou technickou historií kraje. Nachází se v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů ve čtyřech pavilonech.
Liberec, Liberecký kraj

Orloj Martina Chaloupky v obci Žibřidice – dříve býval v Kryštofově Údolí

Vesnický orloj, který vymyslel pan Martin Chaloupka, se v roce 2023 přestěhoval z Kryštofova Údolí do obce Žibřidice, části obce Křížany. Zatím hasičskou zbrojnice zdobí 14 figurek z původních 22. Ostatní se musí repasovat.
Křižany, Liberecký kraj

Sklárna Novosad a syn Harrachov – nejstarší fungující sklárna v Čechách

Muzeum skla, minipivovar s restaurací a hotel s pivními lázněmi, to vše stihnete při jediné návštěvě sklárny Novosad. Sklárna byla založena na počátku 18. století a řadí se mezi ty nejstarší v Česku. Jejím unikátem je historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou.
Harrachov, Liberecký kraj

Auto Museum Lučany

Muzeum automobilů a motocyklů v Lučanech u Jablonce nad Nisou se nachází ve zrekonstruované budově bývalé sklárny. Osloví příznivce a milovníky, nejen motorů, ale i historie, designu a mnohého dalšího. K vidění jsou zde tři desítky automobilů a zhruba sedmdesát motocyklů.
Lučany nad Nisou, Liberecký kraj

Severočeské muzeum v Liberci

Severočeské muzeum v Liberci prošlo mezi lety 2018 až 2020 nákladnou rekonstrukcí. Návštěvníkům se jeho zrekonstruované prostory, a nové moderní expozice otevřely začátkem roku 2021. Naleznete zde expozice uměleckých řemesel a průmyslu, kterým je vyhrazeno celé jedno patro muzea.
Liberec, Liberecký kraj

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Pojďte si prohlédnout zdejší sbírky skla, bižuterie, knoflíků, mincí, medailí, plaket a vánočních ozdob ve stálých expozicích Nekonečný příběh bižuterie, Čarovná zahrada – České sklo sedmi století a nově též Svět zázraků ve skleněném krystalu. Vydejte se za třpytivou krásou!
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Muzeum Českého ráje v Turnově

Nádhera a pestrost drahých kamenů, ale také muzeum plné zábavy, akce i poučení – to je Muzeum Českého ráje v Turnově. Muzeum v Turnově vám ukáže bohaté sbírky z archeologie, etnologie, mineralogie, historie, umění či horolezectví.
Turnov, Liberecký kraj

Oblastní galerie v Liberci – muzeum v bývalých lázních

Pátá největší v Česku, založena v roce 1953, unikátní sbírka evropského umění, příjemné prostředí budovy bývalých Lázní doplněné o současné architektonické detaily... Taková je Oblastní galerie Liberec.
Liberec, Liberecký kraj

Sklářská osada Kristiánov

Vydejte se do bývalé sklářské osady Kristiánov a navštivte malé muzeum, jedno z nejvýše položených v České republice. Muzeum v bývalé sklářské chalupě připomíná kdysi nejvýznamnější sklářskou huť, jež byla v roce 1775 v Kristiánově založena.
Bedřichov, Liberecký kraj