Úvod > Česká nej > Vědecké > Kostkový cukr – vynález z Dačic
Vědecké

Kostkový cukr – vynález z Dačic

Kostkový cukr se začal poprvé vyrábět v Dačicích – do roku 1841 se cukr prodával pouze ve velkých homolích. Na nápad vyrábět kostky cukru přivedla ředitele cukrovaru Jakuba Kryštova Rada jeho manželka, která se při sekání cukrové homole zranila. Pomník stojí v parčíku poblíž vysoké renesanční věže kostela sv. Vavřince.
Kostkový cukr vynalezl v Dačicích roku 1843 Jakub Kryštof Rad, ovšem k tomuto slavnému prvenství ho údajně inspirovala jeho žena Juliana, když se pořezala při sekání homole cukru do prstu a svému choti pak vyčinila, aby vymyslel něco praktičtějšího. Zanedlouho dostala od svého muže dárek – bedničku, v níž bylo uloženo 350 bílých a červených kostek cukru. Vynález podpořil i Karel Maxmilián Dalberg, který byl spoluvlastníkem dačické rafinerie cukru.

J. K. Rad zhotovil na výrobu kostek lis a koncem roku 1842 zažádal dvorskou komoru ve Vídni o udělení privilegia k výrobě kostkového cukru v Dačicích. To mu bylo uděleno 23. ledna 1843. Na podzim roku 1843 začali v dačické rafinerii vyrábět kostkový cukr i pro trh. Poprvé se objevil také ve Vídni pod názvem „čajový cukr." Balíček obsahující 250 kostek vážil jednu libru (asi 0,5 kg) a připomínal bedničku s čínským čajem. Byl opatřen původními etiketami, na kterých byl obrázek budov dačické rafinerie a prodával se za 50 krejcarů. Patent na výrobu kostek záhy zakoupilo Prusko, Sasko, Bavorsko, Švýcarsko a Anglie. Zdokonalenou formu Radova vynálezu používají rafinerie cukru na celém světě dodnes.

Sladký vynález má dnes v městečku také expozici v místním muzeu a pamětní desku na domě ředitele cukrovaru Jakuba Kryštova Rada, jehož praktický vynález se rychle rozšířil a dosud se používá po celém světě.

Ubytování a restaurace

Amos Pizza Bar

Amos Pizza Bar

Dačice, Jihočeský kraj
Restaurace a hotel U Koníčka Dačice

Restaurace a hotel U Koníčka Dačice

Dačice, Jihočeský kraj