Kostkový cukr vynalezl v
Dačicích roku
1843 Jakub Kryštof Rad, ovšem k tomuto slavnému prvenství ho údajně inspirovala jeho žena Juliana, když se pořezala při sekání homole cukru do prstu a svému choti pak vyčinila, aby vymyslel něco praktičtějšího. Zanedlouho dostala od svého muže dárek – bedničku, v níž bylo uloženo 350 bílých a červených kostek cukru. Vynález
podpořil i Karel Maxmilián Dalberg, který byl spoluvlastníkem dačické rafinerie cukru.
J. K. Rad
zhotovil na výrobu kostek lis a koncem roku 1842 zažádal dvorskou komoru ve Vídni o udělení privilegia k výrobě kostkového cukru v
Dačicích. To mu bylo uděleno 23. ledna 1843. Na podzim roku 1843 začali v dačické rafinerii vyrábět
kostkový cukr i pro trh. Poprvé se objevil také
ve Vídni pod názvem „čajový cukr." Balíček obsahující 250 kostek vážil jednu libru (asi 0,5 kg) a připomínal bedničku s čínským čajem. Byl opatřen původními etiketami, na kterých byl obrázek budov dačické rafinerie a
prodával se za 50 krejcarů. Patent na výrobu kostek záhy zakoupilo Prusko, Sasko, Bavorsko, Švýcarsko a Anglie. Zdokonalenou formu Radova vynálezu používají rafinerie cukru na celém světě dodnes.
Sladký vynález má dnes v městečku také expozici v místním muzeu a pamětní desku na domě ředitele cukrovaru Jakuba Kryštova Rada, jehož praktický vynález se rychle rozšířil a dosud se používá po celém světě.
Pomník stojí v parčíku poblíž vysoké renesanční věže kostela sv. Vavřince.
Poznejte vynález kostkového cukru, který byl poprvé vyroben v Dačicích v roce 1843 a změnil každodenní život. Dozvíte se víc v muzeu.
Kostkový cukr byl vynalezen v Dačicích v Jižních Čechách.
Kostkový cukr byl vynalezen 23. ledna 1843.
Vynálezce kostkového cukru je Jakub Kryštof Rad.
Vynález kostkového cukru inspirovala nehoda Juliana Rada, manželky vynálezce, která se zranila při sekání cukru.
Vynález kostkového cukru značně zjednodušil manipulaci s cukrem a jeho užití v domácnostech po celém světě.
Více o historii kostkového cukru se návštěvníci mohou dozvědět v místním muzeu v Dačicích.
Prvními kupci patentu na výrobu kostkového cukru byly země jako Prusko, Sasko, Bavorsko, Švýcarsko a Anglie.
Balíček s 250 kostkami cukru váží jednu libru (asi 0,5 kg) a připomíná bedničku s čínským čajem.
V parčíku poblíž vysoké renesanční věže kostela sv. Vavřince stojí pomník věnovaný tomuto vynálezu.
Jakub Kryštof Rad získal privilegium od dvorské komory ve Vídni k výrobě kostkového cukru.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.