Úvod > Aktuality > První ročník festivalu Masarykovo menu právě začíná
Šneci
"> Šneci "> Králicí paštika "> Srncí hrbet
Gurmánská turistika

První ročník festivalu Masarykovo menu právě začíná

  • Vydáno9. září 2013
Vraťte se do zlatých časů české gastronomie, kdy Praha patřila k největším kulinářským velmocím a učili se u nás vařit kuchaři z Francie a dalších zemí. Festival by chtěl návštěvníkům umožnit ochutnat největší pochoutky z doby první republiky v režii vyhlášených šéfkuchařů. Rezervujte si speciální tříchodová menu plná nezaměnitelných chutí.
Ačkoliv je trend prvorepublikové kuchyně v gastronomickém prostředí na vzestupu, málokde mohou dnes hosté ochutnat pravou českou kuchyni v její autentické podobě. Prvorepubliková kuchyně se rodila v době prudce stoupající životní úrovně, v Praze se otevíraly restaurace, taneční bary, kavárny, cukrárny… A velkou inspirací tehdejších kuchařů bylo především anglické a francouzské kulinářské umění. Ochutnat tak můžete kupříkladu labužnické menu s francouzským flérem – krémové polévky, pečené mušle, šneky či zvěřinu.

Velké oblibě se těšily ale i tradičnější pokrmy jako například sladké i slané nákypy, husté vývary, vepřové maso na různé způsoby. Naprosto běžně se užívaly dnes zanedbávané suroviny jako jsou dršťky, jazyk a další vnitřnosti. Výjimkou ale nebyla ani jídla, která si dnes v českém prostředí dokážeme jen stěží představit, například želví polévka.

Obecně mnohem více se jedly hlavně ryby, a to ať už sladkovodní, nebo mořské. Na venkově se tak hodně vařilo z vypěstovaných a lokálních surovin, ale hospodyňky se nebránily ani novinkám přicházejícím z města. Právě pro období první republiky je také charakteristická snaha o vyvážený jídelníček a tzv. „zdravou stravu“. Při přípravě jídel se už tehdy počítalo s nutriční hodnotou, kaloriemi a důraz byl kladen i na obsah vitamínů. Svědčí o tom také dochované recepty, dobové příručky a časopisy, například i o stravování pro vegetariány.

Festivalu se účastní tematicky zaměřené restaurace jako například restaurace U Modré kachničky II na Praze 1. Právě tam budete moci ochutnat uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí, s bramborovým nákypem, ale i takové klasické lahůdky jako jsou gratinované dršťky s ementálským sýrem, nebo pečená Reneta plněná pomerančovým džemem se smaženými koblížky.

Festivalu Masarykovo menu se ale kromě restaurace U Modré kachničky II účastní dalších čtrnáct podniků, a to Ambroisie Caffé Restaurant, Costa Praga, Mon Rouge Pif, Restaurant Galerie, Chateau St. Havel, Konírna restaurant, Restaurant U Ševce Matouše, Dock House, Nota Bene, La Republica Restaurant, Babiččina zahrada a tři restaurace v Brně, a to Sunset restaurant, Bohéma a Pavillon. Návštěvníci festivalu se tak mají opravdu na co těšit.