ÚvodAktualityPoznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení
Gurmánská turistika

Poznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení

  • 10. října 2017
Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční. Při množství různých vín v obchodní síti není úplně jednoduché rozeznat na první pohled naše vína, tedy ta s původem hroznů v České republice, od těch dovozových. To se teď ale mění. K této záměně už nebude docházet, protože ta naše, moravská a česká vína budou povinně značena známým symbolem skleničky v národních barvách. Už při letmém pohledu na láhev tak bude okamžitě jasné, které víno pochází z České republiky.
Nové označení vínPoužívaný logotyp má podobu výseče ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách na bílém poli a je umístěn shora záklopky na hrdle lahve nebo v hlavním zorném poli etikety.

Značení používala řada vinařů už během posledních dvou let, ale až do letošního roku šlo o značení dobrovolné, a neplatilo tak, že všechna neoznačená víno pocházejí ze zahraničí. S novelou vinařského zákona, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku, se toto označení stává povinným a jednotným pro všechna vína s garantovaným původem v České republice. S označením se setkáte nejen u přívlastkových vín, ale i u vín zemských, pro jejichž výrobu byly použity hrozny vypěstované v Čechách a na Moravě. Značení se tedy týká i všech Svatomartinských vín počínaje ročníkem 2017.

VínoCílem nového značení je nejen lepší orientace zákazníků při nákupu moravských a českých vín, ale také ochrana jejich konzumentů a zároveň podpora všech poctivých výrobců. Z průzkumů veřejného mínění i podle informací vinařů vyplývá, že zákazníci preferují moravská a česká vína a vnímají je ve srovnání se zahraniční konkurencí jako kvalitnější. Proto je třeba dát jim garanci a tou je právě toto společné označení. Značení tak zabrání praktikám matoucím zákazníky a přiživujícím se na dobré pověsti moravských a českých vín.

Obdobné značení už nějakou dobu existuje u našich sousedů na Slovensku a v Rakousku. Obě země ho mají povinné a spotřebitelé si na něj rychle zvykli. Vnímají ho pozitivně a jako usnadnění pří výběru a nákupu vína. Vinařský fond a Svaz vinařů se u těchto států inspirovali, když v roce 2015 připravili pro vinaře projekt dobrovolného značení vín jednotným označením vycházejícím z ochranné známky Vína z Moravy, vína z Čech. Po náročnějším procesu se pak od letošního roku podařilo značení zakotvit jako povinné ve vinařské legislativě.
Vinařské Centrum Excelence ve Valticích Gurmánská turistika

Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou – to je Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. Pracovníci zde poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství.

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích Zážitky

Salon vín České republiky na zámku ve Valticích

Ta nejlepší moravská a česká vína v romantickém prostředí zámku ve Valticích vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy a také vína. Zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika