Úvod > Aktuality > Poznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení
Gurmánská turistika

Poznejte víno z České republiky na první pohled – naše vína budou mít nové označení

  • Vydáno10. října 2017
Prakticky každému se někdy stalo, že se na první pohled moravské nebo české víno ukázalo při bližším přečtení etikety jako víno zahraniční. Při množství různých vín v obchodní síti není úplně jednoduché rozeznat na první pohled naše vína, tedy ta s původem hroznů v České republice, od těch dovozových. To se teď ale mění. K této záměně už nebude docházet, protože ta naše, moravská a česká vína budou povinně značena známým symbolem skleničky v národních barvách. Už při letmém pohledu na láhev tak bude okamžitě jasné, které víno pochází z České republiky.
Nové označení vínPoužívaný logotyp má podobu výseče ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách na bílém poli a je umístěn shora záklopky na hrdle lahve nebo v hlavním zorném poli etikety.

Značení používala řada vinařů už během posledních dvou let, ale až do letošního roku šlo o značení dobrovolné, a neplatilo tak, že všechna neoznačená víno pocházejí ze zahraničí. S novelou vinařského zákona, která vstoupila v platnost 1. dubna letošního roku, se toto označení stává povinným a jednotným pro všechna vína s garantovaným původem v České republice. S označením se setkáte nejen u přívlastkových vín, ale i u vín zemských, pro jejichž výrobu byly použity hrozny vypěstované v Čechách a na Moravě. Značení se tedy týká i všech Svatomartinských vín počínaje ročníkem 2017.

VínoCílem nového značení je nejen lepší orientace zákazníků při nákupu moravských a českých vín, ale také ochrana jejich konzumentů a zároveň podpora všech poctivých výrobců. Z průzkumů veřejného mínění i podle informací vinařů vyplývá, že zákazníci preferují moravská a česká vína a vnímají je ve srovnání se zahraniční konkurencí jako kvalitnější. Proto je třeba dát jim garanci a tou je právě toto společné označení. Značení tak zabrání praktikám matoucím zákazníky a přiživujícím se na dobré pověsti moravských a českých vín.

Obdobné značení už nějakou dobu existuje u našich sousedů na Slovensku a v Rakousku. Obě země ho mají povinné a spotřebitelé si na něj rychle zvykli. Vnímají ho pozitivně a jako usnadnění pří výběru a nákupu vína. Vinařský fond a Svaz vinařů se u těchto států inspirovali, když v roce 2015 připravili pro vinaře projekt dobrovolného značení vín jednotným označením vycházejícím z ochranné známky Vína z Moravy, vína z Čech. Po náročnějším procesu se pak od letošního roku podařilo značení zakotvit jako povinné ve vinařské legislativě.
Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Vinařské Centrum Excelence ve Valticích

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou – to je Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích. Pracovníci zde poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství.

Salon vín České republiky – ta nejlepší moravská a česká vína

Salon vín České republiky – ta nejlepší moravská a česká vína

Skvělá moravská a česká vína a romantické prostředí hradů a zámků vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy. Nádherně zrekonstruovaný a na míru uzpůsobený sklep zámku Valtice ukrývá 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu.

Další aktuality

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
Gurmánská turistika

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!
Gurmánská turistika

10 tipů na pivnice a pivovarské restaurace přímo v pivovarech aneb ve stínu i na výsluní

Pojďte s Kudy z nudy na pivo! Tentokrát vás nebudeme vláčet po všech čertech, naučných stezkách, báječných turistických trasách, zaručených zkratkách a zastavovat se u všech zajímavostí cestou, ale vezmeme to pěkně zpříma z pivovaru rovnou do pivnice. Čeká vás cesta dlouhá skutečně jen pár kroků!
Gurmánská turistika

Tradice: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
Gurmánská turistika