
Zažít
tradiční českou domácí zabíjačku se dnes už nepodaří většině obyvatel měst a dokonce ani vesnic. Výjimkou budou ti, kdo v
sobotu 21. ledna navštíví dnes již klasickou akci "
Letenské prase", kterou letos už popatnácté pořádá
Národní zemědělské muzeum na Letné. A na co se můžete těšit? Především na
ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa
v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin.
Ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa předvede
pan řezník Bartůšek z ekologické Farmy Čečkovice. Můžete se těšit na ukázky
bourání prasete, zabijačkové speciality i
workshopy pod taktovkou kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů.
Jitrnice, historické náčiní a prodej specialit

Kromě
zabijačkových pochoutek na muzejním dvorku si budete moci vyzkoušet,
jak se plní a špejlují jitrnice (3. patro NZM Gastrostudio), uvidíte práci řeznického mistra či ukázky historického
řeznického náčiní ze sbírek
Národního zemědělského muzea. Pro děti jsou připravené výtvarné dílny a také zábavná řeznická kvízová stezka pro nejmenší. Účastníci stezky se budou moci zúčastnit losování o chutnou a poučnou odměnu. Zhlédnout můžete fotografie či
krátký film Zabijačka očima fotografa Jindřicha Štreita. K programu zahraje nefalšovaná
Řeznická kapela.
Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i
prodej a degustace zabijačkových a dalších gastronomických
specialit (ovar, škvarky, jitrnice, klobásy, tlačenka…). Vstupné na akcí je pro dospělé
100 korun, pro děti, studenty a seniory 50 Kč.