Každý rok se v polovině listopadu koná v České Třebové před chalupou U kostelíčka Jabkancová pouť. Tradiční pouti, která se letos v sobotu 18. listopadu 2023 bude konat již po 62., vévodí oblíbené jabkance – pečené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem. Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci se svými písničkami a scénkami.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
V sobotu 21. října 2023 odpoledne zveme do Kaštanky na Kaštanobraní. Jarmark začne v poledne. Ke koupi budou různé dobroty a další zboží, chybět nebudou samozřejmě jedlé kaštany.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Veselý kopec tvoří tři výstavní celky: Veselý Kopec, Svobodné Hamry a Památková rezervace Betlém v Hlinsku. Poznat život na Veselém kopci můžete nejen při tradiční prohlídce od dubna do října, ale také při některém z kulturních programů. Ten nejbližší se odehraje v sobotu 7. října. Bramborová sobota je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10:00 hodin mohou návštěvníci ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Magdaleně Dobromile Rettigové se v Litomyšli líbilo kdysi a líbilo by se jí tu jistě i dnes, kdy jí město vzdává hold každoročními Gastronomickými slavnostmi. Vydejte se s portálem Kudy z nudy ochutnat nejlepší svíčkovou, nejlepší bábovku anebo husí stehna se zelím, knedlíky a pivem. Letošní slavnosti, které proběhnou o víkendu 20. a 21. května 2023, budou ve znamení také slovenských specialit!
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Holandské kakao, piškoty pečené ze špaldové mouky, vajec a třtinového cukru s příchutí kokosu, anebo tradiční Melta: to je jen část tradičního výrobního sortimentu společnosti Kávoviny z východočeských Pardubic. Má za sebou více než 120 let dlouhou historii, a přestože výrobky s retro obaly znáte ze všech českých prodejen, samotný název firmy moc známý není. Pojďme to napravit!
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Každý rok na Den vzniku samostatného československého státu se rybníkáři z Lázní Bohdaneč připravují na tradiční výlov Bohdanečského rybníka. Ten proběhne i letos, avšak vzhledem k nákazové situaci způsobené novým koronavirem byli rybáři nuceni slavnostní výlov se stánkovým prodejem občerstvení a rybích specialit zrušit. Jelikož Bohdanečský rybník se musí letos lovit jako každý rok, výlov se bude konat ve středu 28. října 2020. Ryby budou k dostání v podnikové prodejně ryb v sídle firmy.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května. Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika
V Litomyšli, která se dosud hrdě hlásí ke svému nejslavnějšímu rodákovi Bedřichu Smetanovi, se konají od 12. do 25. května slavnosti ve jménu další ze slavných Litomyšlanek – Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato legendární kuchařka a buditelka v Litomyšli strávila závěrečnou část svého života.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika