Úvod > Aktuality

Aktuality Pardubický kraj

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Pardubický kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Přijďte do České Třebové na Jabkancovou pouť

Každý rok se v polovině listopadu koná v České Třebové před chalupou U kostelíčka Jabkancová pouť. Tradiční pouti, která se letos v sobotu 18. listopadu 2023 bude konat již po 62., vévodí oblíbené jabkance – pečené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem. Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci se svými písničkami a scénkami.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

V Nasavrkách se chystá oblíbené Kaštanobraní

V sobotu 21. října 2023 odpoledne zveme do Kaštanky na Kaštanobraní. Jarmark začne v poledne. Ke koupi budou různé dobroty a další zboží, chybět nebudou samozřejmě jedlé kaštany.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

Plno bramborových jídel bude k ochutnání ve skanzenu Veselý Kopec

Veselý kopec tvoří tři výstavní celky: Veselý Kopec, Svobodné Hamry a Památková rezervace Betlém v Hlinsku. Poznat život na Veselém kopci můžete nejen při tradiční prohlídce od dubna do října, ale také při některém z kulturních programů. Ten nejbližší se odehraje v sobotu 7. října. Bramborová sobota je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10:00 hodin mohou návštěvníci ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

V Litomyšli se chystají Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové

Magdaleně Dobromile Rettigové se v Litomyšli líbilo kdysi a líbilo by se jí tu jistě i dnes, kdy jí město vzdává hold každoročními Gastronomickými slavnostmi. Vydejte se s portálem Kudy z nudy ochutnat nejlepší svíčkovou, nejlepší bábovku anebo husí stehna se zelím, knedlíky a pivem. Letošní slavnosti, které proběhnou o víkendu 20. a 21. května 2023, budou ve znamení také slovenských specialit!
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

Tradice: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

České značky a Kávoviny: Melta, kakao, piškoty a další dobroty z Pardubic

Holandské kakao, piškoty pečené ze špaldové mouky, vajec a třtinového cukru s příchutí kokosu, anebo tradiční Melta: to je jen část tradičního výrobního sortimentu společnosti Kávoviny z východočeských Pardubic. Má za sebou více než 120 let dlouhou historii, a přestože výrobky s retro obaly znáte ze všech českých prodejen, samotný název firmy moc známý není. Pojďme to napravit!
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

Výlov Bohdanečského rybníka bude letos bez účasti veřejnosti

Každý rok na Den vzniku samostatného československého státu se rybníkáři z Lázní Bohdaneč připravují na tradiční výlov Bohdanečského rybníka. Ten proběhne i letos, avšak vzhledem k nákazové situaci způsobené novým koronavirem byli rybáři nuceni slavnostní výlov se stánkovým prodejem občerstvení a rybích specialit zrušit. Jelikož Bohdanečský rybník se musí letos lovit jako každý rok, výlov se bude konat ve středu 28. října 2020. Ryby budou k dostání v podnikové prodejně ryb v sídle firmy.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

V Litomyšli ochutnáte laskominy podle M. D. Rettigové

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května. Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika

Ochutnejte českou kuchyni podle Magdaleny Dobromily Rettigové

V Litomyšli, která se dosud hrdě hlásí ke svému nejslavnějšímu rodákovi Bedřichu Smetanovi, se konají od 12. do 25. května slavnosti ve jménu další ze slavných Litomyšlanek – Magdaleny Dobromily Rettigové. Tato legendární kuchařka a buditelka v Litomyšli strávila závěrečnou část svého života.
Pardubický kraj | Gurmánská turistika