Magdaleně Dobromile Rettigové se v
Litomyšli líbilo kdysi a líbilo by se jí tu jistě i dnes, kdy jí město vzdává hold každoročními
Gastronomickými slavnostmi. Vydejte se s portálem Kudy z nudy ochutnat nejlepší svíčkovou, nejlepší bábovku anebo husí stehna se zelím, knedlíky a pivem.
Letošní slavnosti proběhnou o víkendu 24. a 25. května 2025.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že kvalitní pokrmy české národní kuchyně nám stále chutnají. Proto se i letos, již tradičně, na litomyšlském Smetanově náměstí sejdou milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin, aby
18. a 19. května vzdali hold
Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Tato
národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v
Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována.
Letošní
slavnosti jsou inspirovány zejména jejím stále
moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu,
experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Připravovaná výstava připomene 240. výročí narození autorky nejznámější české kuchařky.
Tradiční Svíčková Open, guláš z kotlíku i pečená husička

Slavnostní zahájení
slavností Magdaleny Dobromily Rettigové se uskuteční v sobotu
24. května na Smetanově náměstí
v 10:00 hodin. V tento den proběhne soutěž ve vaření
rajské i kotlíkových gulášů, tradiční a oblíbená soutěž profesionálních kuchařů s ochutnávkami. Dále je na programu kuchařské klání týmů odborných škol na téma: panenka na volné téma.
Petra Burianová,
vítězka soutěže Peče celá země, sběratelka pekařského dědictví v pořadu Pečení na neděli a autorka kuchařek Cesta z těsta a Jihomoravský krajáč, vzdává hold
M. D. Rettigové. Stanislav Janíček – chlebový someliér
povypráví vše, co potřebujete vědět o chlebu,
aneb desatero kvalitního chleba.

V neděli
25. května program pokračuje od 12:00 do 14:00 hodin populární
sousedskou husičkou a vrcholem oslav bude soutěž
O nejlepší bábovku. Příjem bábovek proběhne mezi 11:00 a 13:00 hodinou. Bábovku spolu s receptem přineste do stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Ve 13:00 se uskuteční vyhlášení devíti nejlepších, nejchutnějších a nejhezčích bábovek!
Kam ještě v Litomyšli?

Zajímavých míst je tu celá řada, ať už si vyberete
renesanční zámek, zařazený mezi
památky UNESCO,
Klášterní zahrady anebo
muzeum grafika a spisovatele J. Váchala s unikátními malbami na stěnách, zvané
Portmoneum.
Milovníky hudby možná přiláká bývalý zámecký pivovar, kde se v roce 1824 narodil hudební skladatel
Bedřich Smetana (+1884), za vidění stojí i
zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka. Stálá expozice zahrnuje i
Srdce pro Václava Havla,
plastika Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy, která vznikla k uctění památky Václava Havla.
Ponořte se do bohatství české kuchyně na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v Litomyšli, které oslavují tuto kulturní ikonu a její vliv na českou gastronomii.
Oslavují dvojitá výročí Magdaleny Dobromily Rettigové - 240 let od narození a 180 let od úmrtí této významné české kuchařky.
Slavnosti se konají 24. a 25. května 2025 na Smetanově náměstí v Litomyšli.
Nabízí ochutnávky českých národních pokrmů, soutěže ve vaření, kuchařské klání a další gastronomické zážitky.
Je to soutěž ve vaření tradičního českého jídla zvaného svíčková, která se koná během Gastronomických slavností.
Kromě soutěže ve vaření proběhne také soutěž o nejlepší bábovku a prezentace o chlebu.
Byla českou spisovatelkou, autorkou slavné Domácí kuchařky a průkopnicí české kuchyně.
V Litomyšli můžete navštívit renesanční zámek, Klášterní zahrady, muzeum grafika J. Váchala a další.
Je pohřbena na hřbitově v Litomyšli.
Zámecký pivovar nabízí expozice o životě Bedřicha Smetany a nově také ubytování ve stylu penzionu a hostelu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.