Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že kvalitní pokrmy české národní kuchyně nám stále chutnají. Letos poosmé se sejdou gourmeti,
milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na
litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold
Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Ten, kdo si oblíbil soutěže jako
Svíčková open,
O nejlepší domácí bábovku či
vaření kotlíkového guláše, nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená
sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší.
Letos se bude experimentovat

Téma
letošního ročníku Gastroslavností jistě potěší všechny milovníky gastronomie, kteří se rádi pouští do experimentů. Letošní
slavnosti jsou totiž inspirovány zejména stále
moderním přístupem Rettigové, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu,
experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Hlavní pódium proto oživí program "Brouk na talíři", kdy Jan Škraňka připraví
cvrčka podle M. D. Rettigové, saranče v karamelu nebo
žabí stehýnka.
Svíčková, guláše a bábovky

V
sobotu 18. května vypukne na Toulovcově náměstí od 10 hodin
soutěž v kotlíkovém guláši. Ochutnat je budete moci až do 15 hodin. Profesionálové i amatéři se ten den utkají také v soutěžním
klání o nejlepší svíčkovou Svíčková Open od 10 do 14 hodin na Smetanově náměstí.
Novinkou bude soutěž „
Mástr šéf Gril Litomyšl“. Připraven bude i bohatý dětský program se školičkou vaření a soutěžemi. Nezbytnou součástí sobotního programu budou kuchařské prezentace na hlavním pódiu. Celý den bude
moderovat Martin Karlín z Českého rozhlasu,
vařit bude např. Markéta Hrubešová či zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Frgál. Těšit se můžete i na
sobotní večerní tancovačku na Smetanově náměstí s Machos Buritos.

V
neděli 19. května od 11 do 15 hodin si užijete
Sousedskou husičku – společně servírovaný oběd v jídelně pod širým nebem, přesněji
husí stehno s knedlíky, zelím a pivem. Poukaz je třeba zakoupit v
litomyšlském informačním centru nebo na internetových stránkách gastroslavností.
V neděli v 11 hodin také začíná
soutěž o nejlepší domácí bábovku. Pravidla jsou jednoduchá, bábovku stačí donést společně s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanovo náměstí.
Přímo na místě ji můžete pocukrovat a těšit se, jestli vaše dobrota vyhraje kategorii nejhezčích, nejchutnějších nebo celkově nejlepších bábovek. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší!
Už od 13. května je možné zajít na
polední menu či večeři do litomyšlských restaurací, které se stejně jako M. D. Rettigová hlásí k experimentování v kuchyni.
Kam ještě v Litomyšli?

Zajímavých míst je tu celá řada, ať už si vyberete
renesanční zámek, zařazený mezi
památky UNESCO,
Klášterní zahrady anebo
muzeum grafika a spisovatele J. Váchala s unikátními malbami na stěnách, zvané
Portmoneum. Milovníky hudby možná přiláká bývalý zámecký pivovar, kde se v roce 1824 narodil hudební skladatel
Bedřich Smetana (+1884), za vidění stojí i
zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka. Stálou expozici v roce 2014 doplnilo
Srdce pro Václava Havla,
plastika Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy, která vznikla k uctění památky Václava Havla.