ÚvodCo chcete dělat?KulturaTradiční řemesla
Skanzen Veselý Kopec – pohled do vesnické historie

Tradiční řemesla Pardubický kraj

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Skanzen Veselý Kopec – pohled do vesnické historie

V malebném kraji na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů, jehož rozmanitá přírodní krása okouzlovala a okouzluje mnohé známé malíře, navštivte jediné muzeum v přírodě v Pardubickém kraji, Muzeum v přírodě Vysočina.
Hlinsko, Pardubický kraj

Keltský skanzen Nasavrky – Země Keltů

Keltský skanzen v Nasavrkách je rekonstrukcí keltského "města" z mladší doby železné, tj. z 2. až 1. stol. př. n. l. Na takovém sídlišti ve své době žilo několik set obyvatel. Všechny velké stavby (jedná se zejména o obytné domy) mají svoji předlohu v archeologických nálezech. Rozloha – 3 ha.
Nasavrky, Pardubický kraj

Perníková chaloupka – vypravte se do pohádky a za vůní medu

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který slouží jako výletní místo pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Uvidíte historii pardubického perníku, výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa.
Ráby, Pardubický kraj

Betlém Hlinsko – památková rezervace na Vysočině

Památková rezervace Betlém v Hlinsku je jednou z expozic Muzea v přírodě Vysočina, jediného muzea v přírodě v Pardubickém kraji. Jde o soubor roubených a zděných domků, které si tu v první polovině 18. století postavili drobní městští řemeslníci.
Hlinsko, Pardubický kraj

Jak je krásně kolem Litomyšle

Jak spojit aktivní dovolenou s kulturním zážitkem? Návštěvou turistické oblasti Českomoravské pomezí, kde během výletů různě náročným terénem poznáte litomyšlský zámek UNESCO, české Versailles v Nových Hradech či Poličku s rodnou světničkou Bohuslava Martinů.
Litomyšl, Pardubický kraj

Staročeské muzeum v Trusnově

Muzeum venkovského života a řemesel nabízí prohlídky venkovní expozice hospodářských nástrojů, vnitřní expozice lidových řemesel a zvyků, staročeské světnice a krčmy.
Trusnov, Pardubický kraj

Muzeum řemesel Letohrad – za krásou starých časů

Zavzpomínejte si na doby dávno minulé a zašlé staré časy. Příležitost k tomu vám nabízí největší muzeum řemesel v ČR, které je umístěno v areálu Nového dvora z roku 1750 v Letohradě. Zahrnuje 89 ucelených expozic řemesel a živností převážně z období let 1840-1930.
Letohrad, Pardubický kraj

Muzeum v přírodě Vysočina

Muzeum v přírodě Vysočina patří k předním muzeím lidového stavitelství v přírodě v České republice. Je největším zařízením tohoto typu v Čechách.
Hlinsko, Pardubický kraj

Městské muzeum a galerie Hlinsko – historická, textilní a národopisná expozice

Hlinecké muzeum vzniklo 1874 a patří k nejstarším v Čechách, sběrným programem jako první okresní muzeum. Prohlédnout si zde můžete historickou, národopisnou a řemeslnou expozici. V galerii pak expozici Inspirace Vysočinou.
Hlinsko, Pardubický kraj

Exkurze ve sklárně Koulier – foukané ozdoby z Oflendy

Prožijte jedinečný zážitek a podívejte se přímo pod ruce foukačů a malířek ve výrobě vánočních ozdob dílny Koulier na Oflendě! Nejen o Vánocích!
Hlinsko, Pardubický kraj

Regionální muzeum Skuteč

Stálé expozice regionálního muzea přibližují historii i současnost tradičních řemesel Skutečska – kamenictví a obuvnictví.
Skuteč, Pardubický kraj

Expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka

Stálou Expozici masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, které jsou od roku 2010 součástí světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, si můžete prohlédnout v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku, v domku číslo 362.
Hlinsko, Pardubický kraj