Botanická zahrada v Troji je z pohledu produkce vína světovým unikátem. Je jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním
produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Jedinečné klimatické podmínky jižního svahu přímo nad řekou
Vltavou jsou ideální pro pěstování vinné révy. Vinaři zde pravidelně sklízí hrozny vysoké kvality a díky jejich péči pak v místním sklepě
vznikají špičková vína. Věří, že i ročník 2020 uspěje jak u milovníků vína, tak u odborníků. Letošní
novinku, kterou představí na podzim, je
bylinný vermut.
Klimatické podmínky roku 2020 přispěly k tomu, že
všechna vína posledního ročníku
jsou suchá. To jim ale nikterak na kvalitě neubírá, právě naopak. Konzumenti se mohou těšit na jejich svěžest a prolínání ovocných tónů. Příznivci
růžových vín mají na výběr. Ročník 2020 zastupují tři růžová odrůdová vína klaret
Rulandské modré, rosé Rulandské modré a lehké růžové cuvée Klára, kde se snoubí odrůdy Rulandské modré a Modrý Portugal. Podle zdejších vinařů by měl klaret z hroznů Rulandského modrého patřit k velmi oblíbeným vínům letošní letní sezóny. Je to suché, ale plné víno, ve kterém si hrají chutě tropického ovoce a banánu v kombinaci se žlutým jablkem, zralými hruškami a rynglemi. Víno skvěle doplní grilované maso, ale i lehké letní dezerty. Pokud má někdo raději lehčí růžová vína, tak jistě nepohrdne svěžím růžovým cuvée Klára.
Za růžovými víny rozhodně nezaostává ani nabídka
bílých. Nabízejí se čtyři odrůdová vína –
Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé a opět nechybí provoněné
cuvée Botanica. Příznivci ryzlinků si letos přijdou na své, ryzlink ročníku 2020 si totiž nezadá s poctivými německými ryzlinky, je suchý a bohatý na citrusové tóny.
Novinka vinice sv. Kláry s odkazem na historii
Loňskou sezónu a sklizeň v mnohém poznamenala pandemie koronaviru. Z toho důvodu se neuskutečnilo ani tradiční vinobraní. Hrozny, které v roce 2020 nebyly zpracovány na burčák, tak byly využity jako
základ pro výrobu kořenitého vermutu. Ten vzniká ve spolupráci s lihovarem Landcraft a kromě hroznů jej obohatily i byliny přímo z botanické zahrady. Při přípravě receptury navázali vinaři na
tradici klášterních zahrad.
Vinice sv. Kláry ve 13. století náležela pražskému
klášteru sv. Jiří, který byl sídlem benediktinek. Tehdejší klášterní medicína byla založená na
špičkové znalosti léčivých účinků bylin.
Ne náhodou zde vznikaly také receptury mnoha bylinných likérů. Vinný mošt byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s prvními bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde zraje po dobu přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat v průběhu letošního září.
Odhalte, jak vzniká víno v botanické zahradě
Pokud vás zajímá, jak vzniká víno v
botanické zahradě, využijte možnosti komentované prohlídky expozice výroby vína v místním sklepě. Prohlídky se konají
od července do října vždy v
neděli ve 13:00, 15:00, 17:00 hodin, sraz zájemců je
u pokladny Kovárna. Do zázemí sklepa pod
vinicí sv. Kláry se podíváte ve skupině max. 15 osob. Vstupenky zakoupíte přímo v pokladně. V ceně 300 Kč/osoba je vstup do
venkovních expozic,
hodinová prohlídka expozice
výroby vína s průvodcem a degustace dvou vzorků.
Pokud byste se chtěli v rámci prohlídky zahrady vypravit i do
skleníku Fata Morgana, bude cena 350 Kč/osoba. Rezervace předem je nutná pouze pro skupiny nad 10 osob nebo v případě zájmu o průvodcovské služby v anglickém jazyce. Vstupenky si můžete zakoupit také předem, mají platnost 1 rok od data nákupu.