Areál Bukovanský mlýn je postaven na vrcholu kopce mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky u Kyjova. Celý areál je vystavěný v tradičním stylu moravského Slovácka se stylovými rustikálními interiéry navozujícími neopakovatelnou atmosféru. Od pátku 20. do neděle 22. ledna 2023 přijeďte ke mlýnu na vynikající řízek! Festival řízků zde má již svou tradici, v nabídce bude originální vídeňský telecí, kuřecí, krůtí, vepřový, ale také zeleninový pro vegenatiány nebo speciální rybí. Řízky budou nabízeny ve dvou velikostech s různými obaly (trojobal tradiční, tymiánový, kukuřičný, z panko strouhanky a těstíčko pivní nebo sýrové). Přílohu si zvolíte dle chuti: bramborový salát s majonézou, vídeňský bramborový salát, brambory na různé způsoby či oblíbené domácí hranolky.
Jaká je vlastně historie tohoto stále populárního pokrmu? Podle legendy slavný vojevůdce maršál Josef Václav Hradecký v dopise císaři Františku Josefovi I. doporučil pochoutku, se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař však parmazán k dispozici neměl a nahradil jej moukou a vejcem. Vynalezl tak vídeňský řízek. Šťavnatý a dobře usmažený řízek se stal oblíbeným pokrmem, a je již po mnoho let stálicí i v českých domácnostech.
Podle některých historiků znali řízek už staří Řekové. Od 9. století se prý na hostinách římských císařů servírovaly řízky obalované v plátcích zlata. Naopak ve Francii přišli na chuť řízku s "nástavbou", kdy mezi maso vkládají šunku a sýr. Pokrmu říkají Gordon Bleu, ale "nejstarší zmínka" o tomto receptu pochází až z roku 1949.