!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Masné krámy návštěvníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní
Gurmánská turistika

Masné krámy návštěvníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní

Vydáno 14. prosince 2009
Známá českobudějovická restaurace Masné krámy oslavila dva roky od zahájení provozu po celkové rekonstrukci a modernizaci. Od roku 2002 do roku 2007 byla restaurace téměř 5 let uzavřena. Jak ukazují uplynulé dva roky, Masným krámům se podařilo navázat na svou slavnou tradici. Díky dokonale ošetřenému a kvalitně čepovanému pivu z Budějovického Budvaru a rozličným gastronomickým akcím se znovu staly součástí veřejného života v Českých Budějovicích a oblíbeným místem k setkávání přátel.
Nebýt Karla IV. a jeho zákazu z roku 1364 týkajícího se prodeje masa v boudách na náměstí, nikdy by v Českých Budějovicích nevznikly Masné krámy. V polovině 16. století získaly renesanční podobu, která se z větší části zachovala dodnes. Přestavba objektu na restauraci proběhla v roce 1953 podle projektu J. Fridy. Od té doby Masné krámy a Budvar patří k sobě. Kvůli následkům velké povodně v roce 2002 byla restaurace uzavřena a trvalo dlouhých 5 let, než Masné krámy obnovily svou tradici. Tradici založenou na pohostinnosti a výborném čepovaném pivu Budvar.

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" - neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Více informací:

Restaurace navazuje na tradici opřenou o pohostinnost v jižních Čech, na proslulou kuchyni, která se zakládá na staročeských recepturách, a světoznámou značku piva Budweiser Budvar.
Masné krámy - známá českobudějovická restaurace

Masné krámy - známá českobudějovická restaurace

Restaurace navazuje na tradici opřenou o pohostinnost v jižních Čechách, na proslulou kuchyni, která se zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámou značku piva Budweiser Budvar.