Historii i všechny chutě slavné
Becherovky můžete v
Karlových Varech poznávat na vlastní oči i nos: v
budově Steinberky, která jako továrna pro výrobu bylinného likéru sloužila více než sto let. V roce 2010 se sice výroba přesunula do moderní továrny v karlovarské městské části Bohatice, ale bylinný likér ve Steinberce přesto zůstal: vzniklo tu
návštěvnické centrum Becherovky. K vidění jsou jak historické lahve, tak jedinečné předměty, které patřily rodině Becherů, například kniha receptů, ocenění z výstav či účetní knihy. V interaktivní části expozice vás uchvátí vůně bylinek a koření, ze kterých se likér vyrábí, ochutnáte pověstnou karlovarskou vodu a dokonce se pomocí virtuální reality ocitnete přímo na stáčecí lince v nové výrobní hale, vybavené nejmodernější technologií. V návštěvnickém centru je rovněž
obchod, kde kromě Becherovky koupíte originální sklo, suvenýry nebo jiné produkty z portfolia společnosti Jan Becher. Řadu z nich jinde neseženete!
Jak se Becherovka vyrábí?
Některé informace o
Becherovce jsou všeobecně známé: například to, že její receptura je tajná, chráněná a předává se z generace na generaci. Méně už se ví, že ji znají jen dva lidé na světě a tajemství nesmí prozradit.
A jak se vlastně Becherovka připravuje? Směs bylin a koření se smíchá s lihem, zatepla se maceruje a posléze nechá vystydnout. Výsledek putuje do míchacích kádí a postupně se přidává líh, cukerný roztok, voda a další ingredience – tajné, jak jinak. Vzniklý polotovar pak zraje několik týdnů až měsíců v kádích. Pak se smíchá s posledními přísadami a dvakrát filtruje, to aby byla Becherovka průzračná jako sklo. Mezi filtracemi se kvůli dosažení garantované stability produkt mrazí, a pak následuje laboratorní hodnocení. Pokud jsou vzhled, vůně, chuť i kvalita v pořádku, Becherovka se stočí do lahví a pak už jí nic nebrání v cestě do světa. Protože se extrakt nevyrábí do zásoby, při míchání aktuální várky může dojít k drobným odchylkám barvy a chuti – ale to je skutečně jen drobnost.
Anglická hořká a receptura stará 200 let
Proč se
Becherovka jmenuje Becherovka? Je to prosté: podle
rodu Becherů. Do
Karlových Varů přišli v druhé polovině 16. století, založili tu lékárnu a provozovali ji téměř 250 let. Jako vážení občané zastávali různé významné městské funkce a hráli důležitou roli i v lázeňství. Například
David Becher byl lékař, který jako první určil základní chemické složky karlovarských pramenů, stál u zrodu balneologie a zasloužil se o vznik karlovarských pavilonů a kolonád.
Za Becherovku ale vděčíme jeho synovci, jímž byl obchodník
Josef Vitus Becher (1769–1840). Kromě obchodování s kořením a koloniálním zbožím v krámku U Tří skřivanů se věnoval i výrobě alkoholu. Už roku 1794 si někde ve městě pronajal vinopalnu a začal experimentovat s likéry. Když roku 1805 do
Karlových Varů přijel na léčení kníže
Maxmillian Friedrich von Plettenberg, doprovázel ho jeho osobní lékař
Christian Frobrig z Anglie. Ten záhy našel s Becherem společnou řeč a probírali spolu sílu bylin i způsoby jejich úpravy. Lékařův odjezd provází legenda, že krátce předtím svěřil Josefu Becherovi dárek v podobě vlastního receptu na nový likér – aneb základní složení budoucí Becherovky.
Josef Becher recept dva roky testoval a v květnu 1807 začal ve svém krámku prodávat první lahvičky; výsledku dal název
Anglická hořká a označil jej za žaludeční kapky. Ve městě, kam většina lázeňských hostů přijížděla právě s neduhy zažívacího traktu, se alkohol s léčivými účinky rychle ujal. Becherovy kapky, v nichž se snoubila zázračná síla bylin s omamným vlivem lahodného likéru, pacientům samozřejmě chutnaly mnohem víc než vývary z bylin a koření nebo běžně ordinované žaludeční diety.
Becherovka se stěhuje do Steinberky
Becherovka si záhy našla cestu do světa: v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, o rok později ve Vídni a Mnichově a v roce 1838 pronikla do Paříže. Ve stejném roce převzal koloniální obchod i výrobu likérů v rodném domě U Tří skřivanů Josefův syn
Jan Becher (1813–1895). Výrobu Becherovky rozvíjel několik desítek let, úspěšně zvyšoval produkci a jeho podpis jako stvrzenku tradiční kvality a chuti dodnes najdete na každé lahvi.
Stoupající obliba likéru si vyžádala větší výrobní kapacity, a tak se roku 1840 výrobna přestěhovala do lázeňské vily Philladelphia a v roce 1867 do nově postavené
továrny na Steinberkách. Do nového šla
Becherovka stylově s novým kabátkem: od roku 1866 se plnila do nových plochých lahví, od roku 1907 odlévaných z typického zeleného skla. Díky nim ji dodnes snadno rozeznáte mezi ostatními nápoji.
Becherovka pro císaře pána
Úspěchy slavili i Janovi dědicové:
Becherovka sbírala ocenění na Světových výstavách a ke stému výročí dokonce firma dostala požehnání od rakousko-uherské monarchie a titul c. k. komorní dodavatel. Císař František Josef si žaludeční kapky oblíbil a na vídeňský dvůr se tehdy dodávalo padesát litrů Becherovky měsíčně.
Gustav Becher (1840–1921) dokázal Becherovku ochránit před nekalou konkurencí a za jeho vedení se objevily i dodnes populární
reklamní kalíšky z bílého porcelánu. Prodávala se pod řadou názvů od English Bitter přes Karlsbader Bitter, Karlsbader Becherbitter či Johann Becher, v roce 1922 se ovšem český název Becherovka i jeho německá verze Becher Bitter dočkaly ochranné známky.
Jediná žena, která znala tajemství Becherovky
Jedinou ženou a posledním z rodu Becherů, kdo znal tajemství Becherovky, byla
Hedda Becherová (1914–2007). Do čela firmy se postavila v roce 1941 po smrti svého otce, a po válce před odsunem vydala rodinný poklad Čechům. Původní, kurentem psanou recepturu na Becherovku z pera doktora Frobriga, si Hedda samozřejmě opsala a posléze rozjela výrobu stejného likéru v západním Německu. Po roce 1972 ale svou firmu prodala společnosti Underberg, s níž se karlovarská Becherovka dohodla na rozdělení západoevropského trhu.
Becherovka patřila k nejúspěšnějším vývozním artiklům socialistického Československa a je považovaná za české rodinné stříbro. Do roku 2023 jejím vlastníkem francouzský koncern
Pernod Ricard, jeden ze tří největších světových výrobců lihovin a vín. Nově se vlastníkem značky Becherovka spolu s výrobním závodem
Jan Becher – Karlovarská Becherovka a skladem stala polská skupina Maspex. Pro Maspex je to již 12. zahraniční transakce, k finalizaci akvizice dojde v roce 2024.
Tajemství staré přes 200 let
Becherovka se z Karlových varů distribuuje do celého světa v klasických zelených lahvích se žlutomodrými etiketami, červenou pečetí a podpisem Jana Bechera. Nepřehlédnutelnou součástí nového designu je stříbrný kryptogram, tajemný symbol provázející značku od samého počátku. V něm je skrytá historie Becherovky, její příběh i tajemná receptura, stará přes 200 let.
Hlavními ingrediencemi Becherovky jsou karlovarská voda, líh, přírodní cukr a několik desítek druhů bylin a koření pocházejících z dalekých kontinentů i z okolí Karlových Varů.
Becherovka byla vyráběna v budově Steinberk, která sloužila jako továrna po více než sto let, předtím než se výroba v roce 2010 přesunula do moderní továrny v Bohaticích.
V návštěvnickém centru Becherovka jsou k vidění historické lahve, jedinečné předměty patřící rodině Becherů, jako je kniha receptů, ocenění z výstav a účetní knihy.
Receptura Becherovky je tajná a zná ji pouze dva lidé na světě, kteří tajemství nesmí prozradit. Receptura je chráněna a předává se z generace na generaci.
Interaktivní část expozice v návštěvnickém centru Becherovka nabízí uchvácení vůní bylinek a koření, ochutnání karlovarské vody a zážitek virtuální reality přímo na stáčecí lince s nejmodernější technologií.
Josef Vitus Becher získal v roce 1805 dárek v podobě britského receptu na likér od lékaře Christiana Frobriga a po dvouletém testování začal likér vyrábět a prodávat pod názvem Anglická hořká jako žaludeční kapky.
Od svého vzniku v Karlových Varech se Becherovka rozšířila a v roce 1834 se prodávala ve Štětíně, následně ve Vídni, Mnichově a v roce 1838 i v Paříži.
Becherovka získala ocenění na Světových výstavách a císař František Josef si ji oblíbil, díky čemuž se dodávalo padesát litrů Becherovky měsíčně na vídeňský dvůr.
Od roku 1907 Becherovka používá pro láhve typické zelené sklo, což pomáhá snadno rozeznat Becherovku mezi ostatními nápoji.
Hedda Becherová byla poslední osoba z rodu Becherů, která znala tajemství Becherovky. Po válce předala rodinný poklad Čechům a později rozjela výrobu stejného likéru v západním Německu.