V roce 2002 založil v Hradci Králové odborník na minipivovary Milan Rambousek svůj vlastní minipivovar. Nachází se v centru města v nejužším bodě mezi Velkým a Malým náměstím. Produkce piva se odehrává v jediné místnosti o rozloze necelých 14 metrů čtverečních.
Pivovar Rambousek založil v roce 2002 sládek Milan Rambousek, aby zúročil své dlouholeté zkušenosti s
vařením piva v České republice, ale
i různých státech Evropy. V
Hradci Králové tak vznikl pivovárek, který si během krátké chvíle získal řadu příznivců zejména svými speciály vařenými
podle originálních receptur s použitím
netradičních surovin, jakými jsou například fíky, kaštanový med, chilli papričky, dýně nebo různé druhy českých i zahraničních sladů.
Know how na vaření poctivého domácího piva si
Milan Rambousek nenechává jen pro sebe, ale v rámci takzvané
zážitkové turistiky učí
základům pivovarského řemesla i veřejnost a věnuje se odborným konzultacím v technologiích minipivovarů po celé Evropě.
Průběžně se v minipivovaru můžete setkat s těmito druhy piva:
Classic 11,5% světlé,
Flieger 12% světlé,
Eliščino Královské 13% kaštanomedový speciál a
16% černé,
Hradecké bílé 12% světlé (vyráběno příležitostně, jako vzpomínka na Hradec Králové kolem roku 1499).
A co je jistě pozoruhodné a bezpochyby ojedinělé pro konzumenta piv minipivovaru Rambousek je fakt, že pivovárek za přispění tajemných rukou a umu svého sládka vyrábí
pivo výhradně na zakázku. Tato filosofie je široko daleko raritou.
V současné době se v pivovaru rozšiřuje
okruh dalších aktivit, jako např.
domácí výroba piva. Objednat se můžete také na
prohlídku pivovárku, kde se dozvíte vyčerpávající informace o pivovarském procesu. Vaření piva probíhá nepravidelně v malé produkci. Prohlídky a konzultace
pouze po domluvě.