
Po oba dva dny se návštěvníci skanzenu na
Veselém Kopci dozví, co vše obnášela a jak namáhavá byla
práce sekernických a mlynářských mistrů. Představena bude i již téměř zapomenutá technika
křesání mlýnských kamenů. V provozu bude i mlýnice, kde kromě mletí obilí bude probíhat
experimentální loupání krup a vaření povidel. Spuštěna bude i
vodní olejna, v níž se lisoval olej ze lněného semínka, a i horizontální pila jednuška. Návštěvníci si budou moci i část technologií sami
vyzkoušet. Přímo na místě uvidí i soudobého sekerníka při výrobě
nového vodního kola.
Ukázky budou doprovázeny
odborným komentářem PhDr. Radima Urbánka a PhDr. Magdy Křivanové za účasti sekerníka Františka Mikyšky a specialisty na větrné mlýny Ing. Jana Doubka. Areál
muzea je otevřen denně, mimo pondělí, od 9:00 do 17:00 hodin.