Úvod > Aktuality > Pivovarská restaurace v areálu Budějovického Budvaru slaví 120 let
Pivovarská restaurace v areálu Budějovického Budvaru slaví 120 let
">
Gurmánská turistika

Pivovarská restaurace v areálu Budějovického Budvaru slaví 120 let

  • Vydáno24. května 2016
Letos uplynulo právě 120 let od slavnostního otevření první restaurace v areálu pivovaru Budějovický Budvar. Zahradní restaurace s prostorným kuželníkem zahájila provoz v létě 1896. Pivovarská restaurace se od začátku stala útočištěm nejrůznějších českých spolků.
Přátelé na pivuRušno bylo v restauraci i v zimě, protože vedení Českého akciového pivovaru povolilo Sokolům, aby si vedle kuželníku zřídili veřejné kluziště. Pivovar se stal po Besedě druhým významným centrem českého národního života ve městě. V pivovarské zahradě se počínaje rokem 1896 konaly srazy a slavnosti českých spolků jako například Matice školské, Sokola, Obce baráčníků a jiných, které značně přispívaly k rozvoji národního uvědomění i společenského života českého obyvatelstva. Největší oblibě se těšily tzv. Matiční slavnosti, které byly od roku 1899 pořádány každoročně, zpravidla poslední neděli v červnu. Šestnáctá, a zároveň poslední Matiční slavnost, neměla šťastný konec. Byla přerušena v důsledku sarajevského atentátu a Rakousko-Uhersko stanulo na prahu první světové války.


Tradice pivovarských restaurací pokračuje bez přerušení dodnes

Pivnice BudvarV prostorách, kde fungovala první pivovarská restaurace, je dnes „Společenský sál pana sládka“ pro 80 osob. V něm se pořádají bankety, svatební hostiny nebo firemní školení. Původní vchod z Pražské třídy je dnes již zazděný. Od 60. let byla pivovarská restaurace přemístěna do nové budovy v ulici Karolíny Světlé. Pivnice „Formanka“ v prvním patře patřila v 70. a 80. letech minulého století mezi nejpopulárnější českobudějovické restaurace. V roce 1981 se šéfkuchařem „Formanky“ stal pan Milan Bláha. Když byla dne 24. ledna 1996 – bezmála po sto letech – pro veřejnost otevřena dnešní Pivnice Budvar, pan Bláha se v ní stal šéfkuchařem a na této pozici pracuje dodnes.

Pivnice Budvar nabízí širokou nabídku jídel tradiční české kuchyně a perfektní obsluhu. Vyhlášená jsou zvláště vepřová kolena, svíčková a budvarský guláš se špekovým knedlíkem. V turistické sezóně bývá v době obědů a večeří beznadějně obsazena. Lidé často využívají Pivnici Budvar k uspořádání rodinných oslav nebo podnikových večírků.
Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích

Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích

Zrekonstruovaná pivnice Budvarka nabízí výtečně ošetřená piva z produkce Budějovického Budvaru, tradiční českou i mezinárodní kuchyni a příjemnou obsluhu, která splní každé vaše přání. Na velké obrazovce můžete sledovat vybraná televizní sportovní utkání.

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.