Úvod > Aktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

V Malé Morávce si pochutnáte na Borůvkových hodech

Kynuté borůvkové knedlíky na mnoho různých způsobů, to bude i letos hlavní tahák borůvkových hodů v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. Ve všech restauracích si lidé mohou pochutnat na pokrmech s borůvkami. Budou se servírovat především borůvkové knedlíky a lívance. Nebudou scházet ani borůvková piva a pálenka z borůvek, nebo soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem proběhnout už o tomto víkendu – 19. a 20. srpna 2023.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

Frýdek-Místek bude opět plný chutí: pro lidi i psí mazlíčky

Svátek dobrého jídla a pití ve Frýdku-Místku pro letošní rok připadá na sobotu 19. srpna 2023. Nejen Park Pod zámkem, ale i Zámecké náměstí, nádvoří zámku a přilehlé uličky ožijí dalším ročníkem gastrofestivalu "Frýdek≈Místek plný chutí". Město se tak v jeden den promění v jedno velké bistro, ve kterém budou různí prodejci nabízet návštěvníkům své speciality. A to nejen z řad lidí, ale též psích návštěvníků.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

Chata Prašivá v Beskydech slaví letos 100 let

Právě před sto lety, roku 1921, byla postavena nejstarší česká horská chata ve Slezských Beskydech, kterou je chata Prašivá. Podařilo se jí postavit za rekordních šest měsíců! Místo bylo v minulosti a je i v současnosti velmi oblíbené – chata je snadno dostupná a otevírá se od ní krásný výhled do okolí. Hladoví poutníci si zde navíc mohou pochutnat na specialitách výborné domácí kuchyně
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

České značky: Marlenka

Kdo někdy ochutnal sladký dezert, připravený podle staré arménské receptury, měl by znát i příběh firmy, která ho vyrábí. Stojí za ní Gevorg Avetisyan, rodák z Jerevanu, a sladké dobroty vyráběné ve Frýdku-Místku dnes dobývají celý svět.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

Svatomartinské slavnosti na severní Moravě právě začínají

Dozlatova upečená husa s červeným a bílým zelím a knedlíky. To je pochoutka, kterou si každý rok na sv. Martina dopřeje snad každý. Téměř každá restaurace nabízí Svatomartinské menu. Stačí si jen vybrat z jejich nabídky. K této tradici však neodmyslitelně patří také první ochutnávka mladých vín. A kam můžete vyrazit na Svatomartinské menu či slavnosti na severní Moravě vyrazit?
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Zjistí Karlova Studánka

Pod názvem Jak šmakuje Moravskoslezsko se neskrývá jen gastrofestival, součástí rozsáhlého projektu jsou také kulinářské soutěže, menší gastronomické akce, kuchařky osvědčených regionálních receptů a místní speciality, které se postupně vracejí na jídelní lístky restaurací. Dobré jídlo, pití a spousta zábavy čeká v sobotu 11. srpna v Karlově Studánce na oblíbeném návštěvníky gastrofestivalu.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika