!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > České značky: medovník Marlenka
České značky: medovník Marlenka
"> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

České značky: medovník Marlenka

  • Vydáno20. března 2021
Kdo někdy ochutnal sladký medovník zvaný Marlenka, připravený podle staré arménské receptury, měl by znát i příběh firmy, která ho vyrábí. Stojí za ní Gevorg Avetisyan, rodák z Jerevanu, a sladké dobroty vyráběné ve Frýdku-Místku dnes dobývají celý svět.
Může na to náhoda: z válkou zasaženého Jerevanu přijel Gevorg Avetisyan do Česka, ne však do vysněné zlaté Prahy, ale na severní Moravu. V Arménii se živil jako interiérový designér, jehož firma vyráběla nábytek na míru pro interiéry luxusních hotelů, restaurací, kanceláří i bytů, tady ale musel najít jiný obor. Přes Ostravu se nakonec s rodinou dostal do Frýdku-Místku, nějakou dobu provozoval hospodu, až se mu nakonec začalo dařit a na Moravu za zbytkem rodiny mohla přijet i Gevorgova sestra se třemi dětmi. A právě tam příběh Marlenky začíná.
 

Není medovník jako medovník

Marlenka nebyla první, medovníky se přece u nás prodávaly už v 90. letech. Gevorg Avetisyan vzpomíná, že ho právě jeden takový dortík inspiroval. Jel s kamarády do Brna a někde u Hodonína se stavili na oběd. Objednal si dezert a zjistil, že nabízený medovník je sice dobrý, ale zdaleka ne takový, jaký dělala maminka. Když přijel domů, navrhl sestře Hasmik, aby upekla koláč podle starého rodinného receptu, že jej zkusí prodat.

Ty docela první medovníky putovaly do cukrárny ke známému a jen se po nich zaprášilo. Vzápětí bratr se sestrou založili společnost Marlenka International ,která měla jednoho zaměstnance a výrobnu v sestřině kuchyni. To vydrželo pár měsíců, než přestali stačit poptávce, a od té doby se Marlenka úspěšně rozrůstá.
 

Marlenka plná medu



Medovníky vyrábí řada firem, ale Marlenka je jen jedna. Ostatně cukrářská tradice je v rodině Avetisyanových zakořeněná, pradědeček býval proslulým výrobcem cukrářských delikates v Istanbulu. Chcete ochutnat Marlenku posypanou vlašskými ořechy, čokoládovou či bezlepkovou, s kakaem, citronem, meruňkami nebo se skořicí? Anebo medové kuličky, napoleonky, eclairs, rolády, pachlavu či marlenkovou zmrzlinu? Není problém, vyrábí se v mnoha druzích a příchutích.

A proč Marlenka? Zrovna v té době, když pan Avetisyan zakládal firmu, jeho přítelkyni se narodila dcerka. Pokřtili ji po rodovým jménem po Gevorgově matce, Marlene. Pro značku, která přišla na svět ve stejné době jako dcera, to bylo symbolické. Mimochodem, obě Marlenky oslaví v roce 2023 dvacáté narozeniny. Firma dnes má přes téměř 300 zaměstnanců, moderní výrobní halu s automatickou výrobní linkou a vyhlášené dezerty vyváží do více než 35 zemí. Mezi nejsilnější trhy patří Slovensko, Saúdská Arábie, Izrael, Turecko a Maďarsko.
 

Med, vlašské ořechy a trocha štěstí

Když se tohle v pravý čas smíchá a přidá se trocha tajemství, vznikne Marlenka. Seženete ji téměř všude, pan Avetisyan totiž fandí velkým obchodním řetězcům a luxusní dorty tak peče doslova pro každého. Už dvakrát vyhrál soutěž Podnikatel roku pro Moravskoslezský kraj, kdy porota ocenila jeho pracovitost, cílevědomost, houževnatost i trvale rostoucí obrat.

Marlenka nabízí svým fanouškům prohlídku návštěvnického centra spojenou s ochutnávkou výrobků a řízenou prohlídkou výroby, k vidění je dokonce starý sporák s obrovským hrncem na plotně. „Historické“ pracovní nástroje jsou nostalgickou vzpomínkou na prosté začátky, kdy se dorty pekly v provizorních podmínkách.
V roce 2021 také byla otevřena první a originální prodejna Marlenka, a to v areálu společnosti ve Valcířské ulici na okraji Frýdku-Místku. Čím je zajímavá? Třeba svým interiérem, při jehož návrhu a realizaci se vycházelo z medové tématiky. Protože kvalitní med je základem všech výrobků Marlenky a měsíční spotřeba představuje přibližně 13 tun, najdete tu spousty prvků tradičního včelařského řemesla. Koncept prodejny by se záhy měl začít šířit formou franšízy po České republice i v zahraničí.
 

Co nevíte Marlence?

  • Kromě kompletního sortimentu medových dortů a dalších dezertů v prodejně seženete několik druhů kvalitního medu, ručně vyráběné zdobené medové dorty a dezerty, dorty s dětskými motivy i originální arménské speciality: namátkou typické arménské brandy Ararat nebo Noy, ovocná arménská vína, lahodné ovocné zavařeniny, přírodní šťávy, plněné zeleninové závitky, lilkový kaviár či plněné vinné listy.
  • Jak je to se staroarménskou rodinnou recepturou? Jednoduše, v Arménii prý pečou medové dorty všichni, podobně jako u nás na Valašsku třeba frgály.
  • Gevorg má v kanceláři obraz muže jménem Georgius Deodatus Damascenus: Armén přišel v roce 1705 do Prahy a podle kronik si v domě U Zlatého hada na rohu Karlovy a Liliové ulice zřídil první pražskou kavárnu. „Tři sta let po něm přišel do Čech jiný Armén Gevorg,“ říká pan Avetisyan, „a naučil lidi jíst arménské zákusky.“
  • Marlenka je respektovaná značka a na arménské dorty ze severní Moravy má Gevorg Avetisyan patent, ani to ale nedokázalo zabránit konkurenci uvést na trh produkty s podobným jménem. Dorty jménem Mařenka, v nichž mimochodem nebylo ani trochu medu, začala dělat havířovská pekárna, německá firma Dr. Oetker dokonce v Turecku prodávala dorty v prášku nazvané Marlenka a síť pizzerií Little Caesars nabízela medový dort s názvem Sezar Marlenka. Po řadě soudních pří všichni své falešné výrobky stáhli z trhu.
Frýdek-Místek

Frýdek-Místek

Po staletí ležela kousek od sebe dvě města, slezský Frýdek a moravský Místek. Rozdělovala je pouze řeka Ostravice, jíž vedla hranice mezi Slezskem a Moravou. Obě města se spojila za druhé světové války, a tak to zůstalo dodnes. Frýdek-Místek tak má leccos dvakrát, například dvě historická centra.

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Chcete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat? Zavítejte do Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, ve kterém nejen poodhalíte kousek z jeho historie, ale zažijete také zábavu, sport i relax.

Za tajemstvím Marlenky – zázrakem z medu

Za tajemstvím Marlenky – zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu.

Další aktuality

23.11.
2021
Zámek v Kuníně nabídne adventní prohlídky

Zámek v Kuníně nabídne adventní prohlídky

Severní Morava a Slezsko | Památky
16.11.
2021
Podzimní prohlídky lákají do ostravské zoo

Podzimní prohlídky lákají do ostravské zoo

Severní Morava a Slezsko | Příroda
10.11.
2021
České značky: Tonak aneb přijeďte si pro svůj vysněný model

České značky: Tonak aneb přijeďte si pro svůj vysněný model

Severní Morava a Slezsko | Kultura