ÚvodAktualityČeské značky: Marlenka
Gurmánská turistika

České značky: Marlenka

Poslechněte si audio verzi článku
Kdo někdy ochutnal sladký dezert, připravený podle staré arménské receptury, měl by znát i příběh firmy, která ho vyrábí. Stojí za ní Gevorg Avetisyan, rodák z Jerevanu, a sladké dobroty vyráběné ve Frýdku-Místku dnes dobývají celý svět.
Může na to náhoda: z válkou zasaženého Jerevanu přijel Gevorg Avetisyan do Česka, ne však do vysněné zlaté Prahy, ale na severní Moravu. V Arménii se živil jako interiérový designér, jehož firma vyráběla nábytek na míru pro interiéry luxusních hotelů, restaurací, kanceláří i bytů, tady ale musel najít jiný obor. Přes Ostravu se nakonec s rodinou dostal do Frýdku-Místku, nějakou dobu provozoval hospodu, až se mu nakonec začalo dařit a na Moravu za zbytkem rodiny mohla přijet i Gevorgova sestra se třemi dětmi. A právě tam příběh Marlenky začíná.

Marlenka nebyla první, medovníky se přece u nás prodávaly už v 90. letech. Gevorg Avetisyan vzpomíná, že ho právě jeden takový dortík inspiroval. Jel s kamarády do Brna a někde u Hodonína se stavili na oběd. Objednal si dezert a zjistil, že nabízený medovník je sice dobrý, ale zdaleka ne takový, jaký dělala maminka. Když přijel domů, navrhl sestře Hasmik, aby upekla koláč podle starého rodinného receptu, že jej zkusí prodat.

Ty docela první medovníky putovaly do cukrárny ke známému a jen se po nich zaprášilo. Vzápětí bratr se sestrou založili společnost Marlenka International ,která měla jednoho zaměstnance a výrobnu v sestřině kuchyni. To vydrželo pár měsíců, než přestali stačit poptávce, a od té doby se Marlenka úspěšně rozrůstá.
 

Marlenka plná medu



Medovníky vyrábí řada firem, ale Marlenka je jen jedna. Ostatně cukrářská tradice je v rodině Avetisyanových zakořeněná, pradědeček býval proslulým výrobcem cukrářských delikates v Istanbulu. Chcete ochutnat Marlenku posypanou vlašskými ořechy, čokoládovou či bezlepkovou, s kakaem, citronem, meruňkami nebo se skořicí? Anebo medové kuličky, napoleonky, eclairs, rolády, pachlavu či marlenkovou zmrzlinu? Není problém, vyrábí se v mnoha druzích a příchutích.

A proč Marlenka? Zrovna v té době, když pan Avetisyan zakládal firmu, jeho přítelkyni se narodila dcerka. Pokřtili ji po rodovým jménem po Gevorgově matce, Marlene. Pro značku, která přišla na svět ve stejné době jako dcera, to bylo symbolické. Mimochodem, obě Marlenky oslaví v roce 2023 dvacáté narozeniny. Firma dnes má přes téměř 300 zaměstnanců, moderní výrobní halu s automatickou výrobní linkou a vyhlášené dezerty vyváží do více než 50 zemí.
 

Med, vlašské ořechy a trocha štěstí

Když se tohle v pravý čas smíchá a přidá se trocha tajemství, vznikne Marlenka. Seženete ji téměř všude, pan Avetisyan totiž fandí velkým obchodním řetězcům a luxusní dorty tak peče doslova pro každého. Už dvakrát vyhrál soutěž Podnikatel roku pro Moravskoslezský kraj, kdy porota ocenila jeho pracovitost, cílevědomost, houževnatost i trvale rostoucí obrat.

Marlenka nabízí svým fanouškům prohlídku návštěvnického centra spojenou s ochutnávkou výrobků a řízenou prohlídkou výroby, k vidění je dokonce starý sporák s obrovským hrncem na plotně. „Historické“ pracovní nástroje jsou nostalgickou vzpomínkou na prosté začátky, kdy se dorty pekly v provizorních podmínkách.
V roce 2021 také byla otevřena první a originální prodejna Marlenka, a to v areálu společnosti ve Valcířské ulici na okraji Frýdku-Místku. Čím je zajímavá? Třeba svým interiérem, při jehož návrhu a realizaci se vycházelo z medové tématiky. Protože kvalitní med je základem všech výrobků Marlenky a měsíční spotřeba představuje přibližně 13 tun, najdete tu spousty prvků tradičního včelařského řemesla. Koncept prodejny by se záhy měl začít šířit formou franšízy po České republice i v zahraničí.
 

Co nevíte Marlence?

  • Kromě kompletního sortimentu medových dortů a dalších dezertů v prodejně seženete několik druhů kvalitního medu, ručně vyráběné zdobené medové dorty a dezerty, dorty s dětskými motivy i originální arménské speciality: namátkou typické arménské brandy Ararat nebo Noy, ovocná arménská vína, lahodné ovocné zavařeniny, přírodní šťávy, plněné zeleninové závitky, lilkový kaviár či plněné vinné listy.
  • Jak je to se staroarménskou rodinnou recepturou? Jednoduše, v Arménii prý pečou medové dorty všichni, podobně jako u nás na Valašsku třeba frgály.
  • Gevorg má v kanceláři obraz muže jménem Georgius Deodatus Damascenus: Armén přišel v roce 1705 do Prahy a podle kronik si v domě U Zlatého hada na rohu Karlovy a Liliové ulice zřídil první pražskou kavárnu. „Tři sta let po něm přišel do Čech jiný Armén Gevorg,“ říká pan Avetisyan, „a naučil lidi jíst arménské zákusky.“
  • Marlenka je respektovaná značka a na arménské dorty ze severní Moravy má Gevorg Avetisyan patent, ani to ale nedokázalo zabránit konkurenci uvést na trh produkty s podobným jménem. Dorty jménem Mařenka, v nichž mimochodem nebylo ani trochu medu, začala dělat havířovská pekárna, německá firma Dr. Oetker dokonce v Turecku prodávala dorty v prášku nazvané Marlenka a síť pizzerií Little Caesars nabízela medový dort s názvem Sezar Marlenka. Po řadě soudních pří všichni své falešné výrobky stáhli z trhu.
Užijte si Beskydy za každého počasí

Užijte si Beskydy za každého počasí

I zkušený turista ví, že není každý den posvícení. Může se stát, že si vyjedete s rodinou do Beskyd a počasí nebude úplně ideální pro venkovní turistiku. Není vůbec třeba zoufat, i deštivé dny se dají strávit objevováním na plný plyn.

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu. Součástí Návštěvnického centra je i prodejna a kavárna Marlenka. Neváhejte a přijďte se k nám podívat a ochutnat!

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

​Prodlužte si letošní léto a poznejte přitom atraktivity Moravskoslezského kraje zdarma! V září a říjnu 2020 budete mít jedinečnou možnost navštívit desítky takzvaných TOP míst kraje hrdého na svou průmyslovou tradici bez placení vstupného. Kraj připravil bezplatné vstupy do turistických atraktivit jako podporu domácího cestovního ruchu.

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek

Po staletí ležela kousek od sebe dvě města, slezský Frýdek a moravský Místek. Rozdělovala je pouze řeka Ostravice, jíž vedla hranice mezi Slezskem a Moravou. Obě města se spojila za druhé světové války, a tak to zůstalo dodnes. Frýdek-Místek tak má leccos dvakrát, například dvě historická centra.

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Máte rádi Marlenku? Tedy, myšleno oblíbený medový dort Marlenka. Pak neváhejte a využijte nabídku řízené prohlídky výroby tohoto zázraku z medu a dalších sladkých výrobků firmy Miko International s.r.o. ve Frýdku-Místku. Společně s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek můžete každé pondělí, úterý, středu a čtvrtek absolvovat komentované prohlídky výrobního procesu, během které vás seznámí s historií a vývojem společnosti a budete mít možnost ochutnat všechny výrobky Marlenka. A nejen to, za zvýhodněnou cenu si je můžete také zakoupit.

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí Památky

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Chcete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat? Zavítejte do Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, ve kterém nejen poodhalíte kousek z jeho historie, ale zažijete také zábavu, sport i relax.

Další aktuality

Adventní vůně z tropů: v Zoo Ostrava si o víkendech prohlédnete pěstební skleník

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se návštěvníkům otevírají pěstební skleníky i v zimě! Milovníci exotických rostlin v nich naleznou bohatou kolekci tropických a subtropických rostlin z různých koutů světa. Přijít mohou o víkendech během adventu do 22. prosince a poté ještě po vánočních svátcích 27. a 30. prosince 2024.
6. prosinec 2024 12:00
Příroda, Moravskoslezský kraj

Lysá hora: krátké i dlouhé výlety na horu po celý rok

Lysá hora je vidět z obrovské dálky; pro spoustu lidí z Ostravska a okolních regionů je trvalým lákadlem k výletu, a to po celý rok. Někteří se na vrchol a zpět dostanou za pár hodin, jiní si vyhradí čas na celý den. Kudy vedou obvyklé trasy, čím se liší a která místa stojí za vidění?
1. prosinec 2024 11:00
Příroda, Moravskoslezský kraj

Zoo Ostrava pomůže s posílením divoké populace orla mořského ve Francii

Zoo Ostrava se zapojila do dalšího repatriačního projektu, tentokrát na posílení divoké populace orla mořského ve francouzské přírodě, kdy byli tito majestátní dravci v minulosti téměř vyhubeni. Do chovatelské základny projektu poskytla samici orla, jejíž potomci budou vypouštěni do přírody. Odchov orlů mořských není v zoologických zahradách běžný, v Zoo Ostrava se však daří. Od roku 2018 zde rodičovský pár úspěšně odchoval devět mláďat.
30. listopad 2024 15:00
Příroda, Moravskoslezský kraj

Užijte si prohlídky pivovaru Radegast za svitu čelovek a se školou čepování

Příjemně hořké zpestření adventních dnů plných sladké chuti cukroví či svařeného vína nabízí pivovar Radegast v Nošovicích. V úterý 3., 10. a 17. prosince 2024 od 18 hodin jsou pro zájemce připraveny večerní prohlídky pivovaru za svitu čelovek s rozšířenou ochutnávkou piva Radegast Hutná 15 z Volby sládků a školou čepování.
29. listopad 2024 14:00
Zážitky, Moravskoslezský kraj

Vánoční vlaky v ostravsko-karvinském revíru: mikulášské a vánoční jízdy ve Slezsku

Slezský železniční spolek láká milovníky nostalgických vlaků na víkendové jízdy speciálních mikulášských a vánočních vlaků, které pojedou po Ostravském železničním uzlu, mezi Českým Těšínem a Třincem, v Karviné i okolo Frýdku-Místku.
28. listopad 2024 11:00
Zážitky, Moravskoslezský kraj

Hrad Hukvaldy ožije nedělní Ondřejskou poutí

Středověká zřícenina hradu Hukvaldy se každoročně otevírá návštěvníkům o víkendu, který je nejbližší svátku sv. Ondřeje (slaví 30. listopadu). U příležitosti Ondřejské pouti tuto tradici dodrží také letos! Vydejte se v neděli 1. prosince 2024 do Hukvald a užijte si pouťovou zábavu pod širým nebem.
26. listopad 2024 15:00
Památky, Moravskoslezský kraj

Věda a historie není nuda: z Moravy až do Ameriky po stopách Moravských bratrů a Jednoty bratrské

Co spojuje Nový Jičín, Fulnek a Příbor s městy, jako jsou irský Gracehill, saský Herrnhut a Betlehem v americké Pensylvánii? Jsou to místa spojená s evangelickou komunitou Moravských bratří. Na Kudy z nudy vám představíme jejich příběhy, osobnosti a další zajímavosti – třeba ochranovskou hvězdu, tradiční vánoční ozdobu.
24. listopad 2024 8:48
Památky, Moravskoslezský kraj

V Dolních Vítkovicích turistická sezóna nikdy nekončí!

Národní technické památky Dolní oblasti Vítkovice jsou i v listopadu stále přístupné! Můžete se vypravit na prohlídky areálu Dolu Hlubina a věže Bolt Tower, expozici staré koksovny KOX, do multifunkční haly Gong či do science center Velký a Malý svět techniky. Dveře otevřené má také Národní zemědělské muzeum v původní tovární hale naproti dolu Hlubina. Všechny expozice a prohlídky jsou dostupné celoročně, zavřeno je jen během vánočních svátků.
14. listopad 2024 9:00
Památky, Moravskoslezský kraj