Úvod > Co chcete dělat? > Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově - ochutnejte, co jídávali naši předkové
Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově - ochutnejte, co jídávali naši předkové
"> "> "> "> "> "> "> "> ">
+ Přidat foto

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově - ochutnejte, co jídávali naši předkové

Gurmánská turistika
Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Autentická středověká krčma s jídelníčkem inspirovaným staročeskou kuchyní, to jej krčma U dwau Maryí. V krčmě můžete ochutnat jídla našich předků a vyzkoušet tradiční suroviny, ze kterých se běžně vařilo (pohanka, jáhly, kroupy). Vše ve velmi nápadité a chutné formě.

Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si tác s bažantem, kuřetem nebo králíkem doplněný uzeným masem, jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje staročeský houbový kuba
 

Z historie porkmů:

V raném feudalismu, kdy se Češi formovali jako svébytný národ, se zřejmě ustalovala první česká jídla vydělením ze všeslovanské stravy. K hlavním potravinám lze tehdy řadit proso, med, vejce, luštěniny, mléko, zelí, houby, ovoce, používána byla již i sůl. Jednou ze základních složek potravy našich předků byl tmavý chléb - např. kronikář Kosmas povyšuje chléb se sýrem na základní jídlo pracujícího muže a dále uvádí, že byl zapíjen mlékem, kyškou nebo podmáslím. Pilířem staročeské stravy byly také kaše - prosná či jahelná, pohanková, ovesná i krupičná.

Typické pro starou dobrou českou kuchyni bývalo i poměrně hojné používání hrachu. Své pevné místo si dlouho uchovalo mnohé, co bylo možné získat pouhým sběrem - např. rozmanité jídelní kořínky, houby a lesní plody, v době nouze se např. jedly i žaludy. Pevné místo si zde zabezpečila jablka, hrušky a švestky, později za Jana Lucemburského i višně, špendlíky a slívy. Ovoce, zejména pečená jablka byla přílohou téměř ke všem masům.

Celý popis
Naposledy změněno: 7. 10. 2019

Ubytování a restaurace v okolí

Masná 130

Masná 130

Český Krumlov, Jižní Čechy
Hotel Peregrin Český Krumlov

Hotel Peregrin Český Krumlov

Český Krumlov, Jižní Čechy
Residence Muzeum vltavínů

Residence Muzeum vltavínů

Český Krumlov, Jižní Čechy