Barrandovské terasy architekta Maxe Urbana se prvním návštěvníkům otevřely v září
1929 a okamžitě nadchly pražskou veřejnost. A pro příští desetiletí se terasy staly oblíbeným místem pro
setkávání nejen
herecké smetánky z nedalekých filmových ateliérů.
Proslavená
restaurace měla úspěch i v éře hospodářské krize. Tehdy denně vařila tři tisícovky obědů. Hostům se o desáté hodině večerní nechtělo opouštět venkovní areál. To byl podnět k tomu, že po polovině 30. let vznikl neméně proslulý
Trilobit bar. Komplex posléze doplnil i
plavecký bazén napouštěný chladnou vltavskou vodou s vysokou skokanskou věží. S horní restaurací ho spojoval i jídelní výtah.
Za
nacistické okupace Prahu s Barrandovskými terasami spojila rychlodráha. Tehdy u však začal soumrak slavného komplexu. Změnili se hosté, věž používala ke konci války protiletecká ochrana.
Po roce 1948 začal objekt hrubě chátrat. V roce 1982 byl uzavřen bar Trilobit.
Moderní hotelový komplex
V rámci probíhající rekonstrukce zde vznikne
moderní hotelový komplex s restaurací určený pro širokou veřejnost. Rekonstrukce by měla být dokončena na přelomu let
2019 a 2020. Modernizovaný komplex vyroste podle představ architektů ze studia Kuba & Pilař a bude složen ze dvou budov. První bude kopírovat originální hadovitý půdorys teras. Zdi druhého domu se vztyčí na vyvýšenině v severní části areálu. Nový soubor hotelových objektů poskytne přístřeší přibližně dvěma stovkám hostů.
Původní budova by měla zůstat přístupná veřejnosti, včetně kdysi slavné Francouzské restaurace. Měla by z ní ale být restaurace česká, v druhé, kde byla dříve kavárna, pak lehčí bistro s mezinárodní kuchyní. Obě
restaurace bude provozovat šéfkuchař Robert Chejn, který od roku 2004 provozuje hotel s restaurací Chateau Kotěra.