ÚvodAktuality

Aktuality Středočeský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Středočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

V Lužné se chystá letošní první parní víkend

Už tuto sobotu a neděli 11. a 12. května 2024 vypraví České dráhy parní vlak z pražského Hlavního nádraží do Lužné u Rakovníka, kde bude probíhat akce "První parní víkend". Neopakovatelnou atmosférou historie na kolejích můžete zažít již cestou tam v parních vlacích s lokomotivami Rosnička a Bardotka. Po oba víkendové dny tedy pojede z Prahy do Lužné a zpět zvláštní historický vlak.
Kultura, Středočeský kraj

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor s nevšedním pozorovacím talentem a strhujícím vypravěčským stylem. S Kudy z nudy můžete na jeho známá literární díla vzpomínat třeba při návštěvě míst, kde se odehrávají: pojďte se podívat do Kerska a do Nymburka, do kraje Slavností sněženek a Postřižin.
Kultura, Středočeský kraj

Hornické muzeum Příbram zve na Velikonoce v hornickém domku

Pletení pomlázek, zdobení kraslic, pečení jidášů, zdobení perníčků cukrovou polevou, drátování vajec nebo výrobu textilních a korálkových ozdob – to vše a mnoho dalšího představuje od 28. do 31. března Hornické muzeum Příbram prostřednictvím oblíbeného pořadu Velikonoce v hornickém domku. Otevřeno je tu vždy od 10 do 17 hodin.
Kultura, Středočeský kraj

Sbírka slánek ve Slaném je jednou z největších na světě

Je vidět, že bez soli to zkrátka opravdu nejde. A zvlášť ve Slaném, kde vznikla roku 2011 originální velká sbírka slánek. Díky ochotným dárcům z Česka i zahraničí se sbírka rychle rozrůstá a v současné době čítá zhruba již 4200 exponátů. Darované skvosty jsou vystaveny v prostorách slánského Infocentra Pod Velvarskou bránou.
Kultura, Středočeský kraj

Památník Karla Čapka láká návštěvníky také v zimě

V malebné krajině lesů a rybníků nedaleko Dobříše najdete dům Karla Čapka, kde spisovatel pobýval v letech 1935 až 1938. Malebná vilka s rozsáhlou zahradou nabízí prohlídku expozice zájemcům i v zimních měsících. Otevřeno je zde od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00 hodin.
Kultura, Středočeský kraj

10 zastavení s Janem Palachem – připomeňte si výročí jeho oběti

Každý rok v lednu si připomínáme výročí upálení Jana Palacha. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze chtěl dát roku 1969 najevo svůj nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy a apatií ve společnosti. Dne 16. ledna se u Národního muzea na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. Popáleninám poté podlehl 19. ledna. Výročí Palachova činu si můžete připomenout vzpomínkovým výletem do míst, kde Jan Palach žil či si prohlédnout několik zajímavých památníků a seznámit se s příběhy, které je provázejí.
Kultura, Středočeský kraj

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami v zimě zůstává otevřený

Novorenesanční zámeček ve Vysoké u Příbrami, rozsáhlý park, Rusalčino jezírko, vila Rusalka i nádherná krajina jsou místa inspirace hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Od letošního roku je to vůbec poprvé, kdy bude památník možné navštívit i v zimní sezóně. Otevřeno zde je každý víkend od 10:00 do 15:00 hodin, a to od listopadu 2023 až do konce března 2024.
Kultura, Středočeský kraj

V Máslovicích se bude vytvářet betlém z másla

Ve středočeských Máslovicích staví každoročně betlém – a jak jinak než z másla. Betlém pojme stovku figurek a spotřebuje se na něj 25 kilo másla. Při jeho stavbě pomáhá takřka celá obec a můžete pomoci také vy. V sobotu 25. listopadu 2023 se koná dílna na výrobu figurek z másla, přijďte si to zkusit. Malé máslovické muzeum másla pak vytvořený betlém vystaví a slibuje, že tady vydrží až do konce ledna 2024.
Kultura, Středočeský kraj

Poslední říjnová sobota patří konci sezony ve skanzenu Solvayovy lomy

Poslední sobota v říjnu 28. 10. 2023 bude věnována slavnostnímu zakončení sezony v muzeu přírody – skanzenu Solvayovy lomy nedaleko cesty ze Sv. Jana pod Skalou na Karlštejn. Rozloučení proběhne v podobě funkční techniky, kterou vám v lomu předvedou v chodu. Součástí bude i spanilá jízda všech provozních lokomotiv.
Kultura, Středočeský kraj

Užijte si Den Středočeského kraje v Příbrami, Berouně, Kladně a na řadě dalších míst!

V sobotu 28. října slaví svátek Středočeský kraj a zve na řadu zajímavých míst. Právě v tento den lze ve středních Čechách vyrazit vstříc památkám za symbolické vstupné nebo zcela zdarma. Kromě současných expozic je pro vás připraven i další doprovodný program, ať už jsou to koncerty, besedy, vernisáže či trhy, většinou vhodné pro všechny věkové skupiny.
Kultura, Středočeský kraj

Do Roztok za malířkou Zdenkou Braunerovou

Z centra Prahy je to podle navigace do Roztok slabých třináct kilometrů, ale na konci cesty vás čeká docela jiný svět: někdejší oblíbené letovisko se zámečkem a Středočeským muzeem zve na prohlídku velmi neobvyklého ateliéru malířky Zdenky Braunerové.
Kultura, Středočeský kraj

Cesty za uměním: Zlatá Adele, Panenské Břežany a secesní malíř Gustav Klimt

Belveder ve Vídni je nádherný barokní zámek a současně galerie, která pečuje o jednu z nejcennějších uměleckých sbírek Rakouska. Jejím srdcem je 24 maleb od Gustava Klimta v čele s jeho zlatými obrazy Polibek a Judith. S díly světově známého secesního malíře se setkáte i v Česku – objevte českého Klimta s Kudy z nudy!
Kultura, Středočeský kraj