Úvod > Aktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Velikonoční tipy 2024 v Ostravě a okolí

Velikonoce jsou za dveřmi a pokud stále váháte, co podniknout o prodlouženém víkendu, nechejte se inspirovat tipy z portálu Kudy z nudy, který vám tentokrát poradí, kam se vydat na výlet či zajímavou velikonoční akci v Ostravě a okolí.
Moravskoslezský kraj | Kultura

České značky: Hedva Český Brokát, Tonak, gobelínka a další textilní tradice slezského Manchesteru

Klobouky Hückel, hedvábné kravaty Schiel, gobelíny nebo nádherně zdobené brokáty z Jeseníků znal celý svět. Zná je vlastně i dnes, jen pod jinými názvy – i vám určitě něco říkají jména společností Tonak anebo Hedva Český Brokát. S Kudy z nudy tentokrát prozkoumáme zlatou éru českého textilnictví, zajímavá muzea a na několika místech se dokonce podíváme přímo do výroby.
Moravskoslezský kraj | Kultura

České značky: Tonak aneb přijeďte si pro svůj vysněný model

Když je zima, kdekdo si rád nasadí čepici. Anebo raději sáhnete po baretu, čelence, klobouku, cylindru či po buřince? Nekonečný příběh pokrývek hlav rozmanitých barev a střihů píše už řadu generací novojičínský Tonak – TOvárna NA Klobouky. Navíc ve městě na vás čekají dvě celoročně otevřené atraktivní kloboučnické expozice. Vyzkoušejte, co bude slušet právě vám!
Moravskoslezský kraj | Kultura

V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

Již 76. ročník mezinárodního folklorního festivalu v Jablunkově Gorolski Święto proběhne od 4. do 6. srpna 2023 v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Festival přiláká každoročně tisíce milovníků folklóru. Svou specifickou atmosférou a programem se festival stal známým nejenom v celé České republice, Polsku a na Slovensku, ale i v celé řadě zemí Evropy.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Colours of Ostrava letos nabídne hvězdy hudebního nebe a skvělý servis pro hendikepované

Festival Colours of Ostrava, který začíná 19. července 2023 v ostravských Dolních Vítkovicích, nabídne v rámci svého tradičního projektu Colours bez bariér tlumočení hlavních hvězd do znakové řeči. Jedna z nejvýznamnějších světových tlumočnic Amber Galloway Gallego, která se specializuje právě na převod hudebních textů do znakového jazyka, bude tlumočit na hlavním festivalovém pódiu části koncertů kapel a hudebníků OneRepublic, Ellie Goulding, Jacob Collier, Niall Horan, Macklemore, Interpol a Burna Boy. Česká skupina Hands Dance bude tlumočit koncerty kapel Zrní, Vypsaná Fixa, Monkey Business, zpěvačky Ewy Farné a zpěváka Bena Cristovaa. Pro neslyšící bude tlumočena také řada debat a přednášek v rámci mezinárodního fóra Meltingpot.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Pestré vrstvy, Ostravsko a Ivan Landsmann

Rozumíte havířskému slangu? Co je to hajcman, vengle, štajgr nebo fajrunt? Alespoň základní znalost řeči ostravských havířů se vám bude hodit při čtení knížek Ivana Landsmanna (1949–2017). Jeho první román Pestré vrstvy v roce 1999 vyvolal naprostou literární senzaci a v prestižní anketě Lidových novin byl vyhlášen nejlepší knihou roku.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Na hradech a zámcích je stále živo: zámecké vánoční prohlídky, které pohladí po duši

Hrady a zámky v adventním i vánočním čase nabízejí nevšední zážitky. Věděli byste například, jak trávily svátky šlechtické rodiny, co se servírovalo ke štědrovečerní večeři nebo co přinesl Ježíšek pod stromeček za první republiky? Někde vám nabídnou také zajímavý vánoční kvíz, jinde si můžete prohlédnout zámecké komnaty svým tempem bez průvodce. Stačí si jen vybrat z bohaté nabídky otevřených památek.
Moravskoslezský kraj | Kultura

430 let Jana Amose Komenského: Vydejte se do Fulneku za Učitelem národů

Fulnek byl centrem Jednoty bratrské a zároveň Jana Amose Komenského (1592–1670), pedagoga, filozofa, spisovatele, teologa, reformátora a také posledního správce fulneckého českobratrského sboru v letech 1618–1621.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Na prahu vichřice: Ve Fulneku se otevře nová expozice J. A. Komenského

Památník Jana Amose Komenského v areálu bývalého bratrského sboru ve Fulneku je od roku 1962 národní kulturní památkou. Muzeum Novojičínska zde připravuje na 2. září 2021 otevření nové expozice, která návštěvníkům představí Jana Amose Komenského tak, jak jej měli možnost poznat měšťané malého poddanského města na prahu třicetileté války.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Festival Hrady.cz proběhne o víkendu v Hradci nad Moravicí

Šestnáctý ročník letního kulturního festivalu Hrady.cz, startuje jako Hrady CZ Light v pátek a sobotu 20. a 21. srpna 2021 na Hradci nad Moravicí. Páteční program v Hradci nad Moravicí nabídne koncerty Tomáše Kluse, Mig 21, Mirai a No Name. V sobotu se mohou fanoušci těšit na kapely Divokej Bill, Rybičky 48, Visací zámek a další interprety a skupiny. V ceně lístku na festival je již tradičně vstup na zámek Hradec nad Moravicí zdarma.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Muzeum nákladních automobilů Tatra přivítalo první exponáty

Nové Muzeum nákladních automobilů Tatra vzniká již několik let v Kopřivnici, v hale bývalé slévárny na okraji továrního areálu Tatry. K vidění v něm bude mimo jiné sedm desítek vozidel Tatra včetně legendárního auta, s nímž Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar, nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Otevření muzea je naplánováno na podzim letošního roku.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Radegast a Národní zemědělské muzeum „uvařily“ virtuální prohlídku výstavy k půlstoletí nošovického pivovaru

Hořká výstava 50 let pivovaru Radegast je navzdory koronaviru zpřístupněna veřejnosti. Ukazuje například unikátní exportní krabici z pozůstalosti partyzánského velitele nebo původní velkoformátové logo pivovaru Radegast od tajemného autora. Virtuální prohlídka, za kterou stojí pivovar Radegast a Národní zemědělské muzeum, je k vidění na webech radegast.cz i nzm.cz.
Moravskoslezský kraj | Kultura