ÚvodAktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

Již 76. ročník mezinárodního folklorního festivalu v Jablunkově Gorolski Święto proběhne od 4. do 6. srpna 2023 v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Festival přiláká každoročně tisíce milovníků folklóru. Svou specifickou atmosférou a programem se festival stal známým nejenom v celé České republice, Polsku a na Slovensku, ale i v celé řadě zemí Evropy.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Colours of Ostrava letos nabídne hvězdy hudebního nebe a skvělý servis pro hendikepované

Festival Colours of Ostrava, který začíná 19. července 2023 v ostravských Dolních Vítkovicích, nabídne v rámci svého tradičního projektu Colours bez bariér tlumočení hlavních hvězd do znakové řeči. Jedna z nejvýznamnějších světových tlumočnic Amber Galloway Gallego, která se specializuje právě na převod hudebních textů do znakového jazyka, bude tlumočit na hlavním festivalovém pódiu části koncertů kapel a hudebníků OneRepublic, Ellie Goulding, Jacob Collier, Niall Horan, Macklemore, Interpol a Burna Boy. Česká skupina Hands Dance bude tlumočit koncerty kapel Zrní, Vypsaná Fixa, Monkey Business, zpěvačky Ewy Farné a zpěváka Bena Cristovaa. Pro neslyšící bude tlumočena také řada debat a přednášek v rámci mezinárodního fóra Meltingpot.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Festival Hrady.cz proběhne o víkendu v Hradci nad Moravicí

Šestnáctý ročník letního kulturního festivalu Hrady.cz, startuje jako Hrady CZ Light v pátek a sobotu 20. a 21. srpna 2021 na Hradci nad Moravicí. Páteční program v Hradci nad Moravicí nabídne koncerty Tomáše Kluse, Mig 21, Mirai a No Name. V sobotu se mohou fanoušci těšit na kapely Divokej Bill, Rybičky 48, Visací zámek a další interprety a skupiny. V ceně lístku na festival je již tradičně vstup na zámek Hradec nad Moravicí zdarma.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Hlavními hvězdami Colours Of Ostrava je letos kapela The Cure

Letošní 18. ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava nabídne od 17. do 20. července 2019 na 130 kapel z 37 zemí světa, které vystoupí v Dolní oblasti Vítkovice. Hlavní lákadla letošního ročníku jsou kapely The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Years & Years, Rosalía, MØ, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin Closer, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Calypso Rose či Kronos Quartet.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Letošní výročí připomíná 165 let od narození Leoše Janáčka

Ve středu 3. července 2019 uplyne přesně 165 let od narození hudebního skladatele Leoše Janáčka, který patří k nejvýznamnějším tvůrcům české i světové moderní hudby. Na slavného velikána můžete zavzpomínat návštěvou míst, kde rád a často pobýval nebo návštěvou kulturních akcí, kde uskyšíte Janáčkovu hudbu. Krásný "Janáčkovský" výlet nabízí obora v Hukvaldech, lázeňské Luhačovice anebo se zajeďte podívat k hájovně, kde se zrodil příběh o lišce Bystroušce.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Ostrava ožila Festivalem v ulicích

Festival v ulicích na konci školního roku v pátek 28. června a o den později v sobotu 29. června 2019 rozproudí centrum Ostravy. Multižánrový festival nabízí atmosféru plnou radosti a zážitků. Připraveny jsou na desítky výběrových koncertů na pódiích i mimo ně a také spousta tanečních workshopů. Můžete se těšit i na soutěže a sportovní aktivity. Letošní novinkou je zážitková interaktivní hra Temná věž.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka nadchne milovníky klasické hudby

Loni se poprvé konal Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který vznikl spojením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Letošní ročník proběhne v termínu od 28. 5. do 1. 7. 2019 a své diváky zve do velkých koncertních síní, ale také do sakrálních prostor, zámku, hornického muzea, rozhlasového studia nebo open air prostor v Hukvaldech. Festivalová programová nabídka uspokojí náročné posluchače i rodiny s dětmi.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Letní shakespearovské slavnosti začínají dnes v Ostravě

Nejstarší a největší divadelní přehlídka pod širým nebem v Evropě zaměřena na uvádění děl Williama Shakespeara se letos se uskuteční opět také v Ostravě. V pořadí již jedenáctý ročník festivalu letos zahájí nová premiéra komedie Dobrý konec všechno spraví.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Colours of Ostrava byl zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě

Z více než 350 programových položek si letos budou moci vybírat návštěvníci mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 14. do 17. července v úchvatném industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Počet scén se na patnáctém ročníku festivalu, který byl zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě, včetně nového mezinárodního fóra Meltingpot zvýšil na 20 – open air i krytých pod střechou.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Trojhalí Karolina v Ostravě-Vítkovicích se otevírá veřejnosti

V pátek 11. 7. 2014 se veřejnosti po letech znovu otevřou dveře do Trojhalí. Jarek Nohavica, který pomyslně Trojhalí před 8 lety uzavíral, jej také otevře. Speciálně pro tuto příležitost sestavil kapelu Karolinka – dechovku, která spolu s Jarkem zahraje písničky hlavně o Ostravě.
Kultura, Moravskoslezský kraj

V Havířově příští týden ožije nádraží kulturou

Občanskému sdružení Důl architektury se podařilo iniciovat záchranu vlakového nádraží v Havířově. Na oslavu záchrany nádraží proto pořádá ve dnech 11. – 17. listopadu sérii kulturních akcí, které se budou konat přímo v prostorách havířovského nádraží.
Kultura, Moravskoslezský kraj

Desítky fotografií staveb architekta Josefa Pleskota uvidíte v Gongu

Architekt Josef Pleskot vystavuje v ostravském Gongu, bývalém plynojemu. Ve stavbě, kterou sám navrhl, jsou k vidění i modely jeho neuskutečněných staveb. Už tuto neděli v 11 a ve 14.30 hodin si zájemci výstavu budou moci prohlédnout i s komentářem Josefa Pleskota a kurátora výstavy Pavla Brunclíka.
Kultura, Moravskoslezský kraj