Úvod > Aktuality > Oslavte s pěnivým mokem 15. výročí Černokosteleckého pivováru

Oslavte s pěnivým mokem 15. výročí Černokosteleckého pivováru

Vydáno 14. března 2016 Gurmánská turistika
Pivní speciály, masové speciality i pivní čokoládový dort, všechny tyto dobroty můžete ochutnat v pivováru v Kostelci nad Černými lesy. Na 15. výročí černokosteleckého pivováru a během Dne otevřených dveří můžete proniknout do všech tajů pivovarnictví. Na čepu bude světlý ležák Vycpaná vydra, tmavý speciál Černá svině a výroční speciál Medokostelecká 15°. Jinak samozřejmě gastronomické hody, prohlídky pivovaru zdarma a množství nových sběratelských předmětů.
Pokud jste milovníci zlatavého pěnivého moku, zaškrtněte si v kalendáři datum 19. března. V tento den se bude v Kostelci nad Černými lesy od 11 do 23 hodin konat 15. výročí pivováru. Podávat se budou speciály z minipivovaru, konkrétně tmavý speciál Černá svině, světlý ležák Vycpaná vydra, výroční světlý speciál Medokostelecká  a žitný polotmavý speciál Žitovec. Z jídla můžete ochutnat různé pochoutky připravené v kombinaci s pivními speciály. Čekají vás vepřová kolena na pivu Černá svině, telecí líce na Jarinovci, krůtí prsa v těstíčku z piva Žitovce či jehněčí kolínka pečená s pivem Vycpaná vydra. Také vás okouzlí kostelecké kyselo z pivního kvásku, a sladkou tečkou na závěr bude pivní čokoládový dort s Porterem.
 

Prohlídky pivovaru zdarma

Pořadatelé oslav výročí si pro návštěvníky připravili také prohlídky pivovaru, které budou probíhat po celý den podle zájmu návštěvníků. Pivo se bude kromě klasického točení čepovat také z transportních dřevěných čerstvě vysmolených sudů a v rámci hudebního doprovodu se můžete těšit na harmoniku, housle a akordeon. Připraveny budou také různé exponáty, například historické reklamy nebo dobové fotografie v životní velikosti s vyřízlými hlavami, se kterými se mohou návštěvníci vyfotit.

Hlavním bodem programu bude ukázka historických technologií, které pivovar postupně uvádí do provozu. Při prohlídkách se budete moct seznámit s měděnou varnou z roku 1930, jedná se o největší varnu na světě na přímý otop dřevem. Varna se postupně zprovozňuje a vyzdívá. Dále budou k vidění chladící štoly z roku 1930, které se v České republice používají jen v pivovaru U Fleků. Dále vám průvodce představí klasickou spilku, sklep s ležáckými tanky či sprchový aparát, jediný svého druhu v České republice.
 

Do Černokosteleckého pivováru po celý rok

Pokud se vám datum 19. března nehodí, můžete se do černokosteleckého pivováru vydat i v jiný termín. Otevřeno je po celý rok, vždy v sobotu od 15 do 18 hodin nebo kdykoliv po telefonické či emailové dohodě. Můžete zde navštívit vyhlášený zájezdní hostinec nebo muzeum historie pivovarnictví a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V hostinci se budou vaše chuťové pohárky rozplývat nad místními specialitami. Ve stálém jídelním lístku naleznete vepřové pečené koleno, tataráček či pivovarský hovězí hamburger. Nechybí zde také dobrůtky k pivu jako například buřty na černém pivku, Sojkova tlačenka nebo Ďábelská masová směs. Po jídle se můžete vydat na prohlídku muzea, kde vás zase okouzlí funkční pivovar z 30. let minulého století. Také je pro vás připraven malý pokusný pivovar, kde si můžete pod dohledem zkušeného sládka uvařit svou vlastní vysněnou várku piva.
Černokostelecký zájezdní pivovár

Černokostelecký zájezdní pivovár

V prostorách pivováru v Kostelci nad Černými lesy je budováno zcela ojedinělé muzeum historie pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V pivováru je v provozu pivovarská restaurace.

Další aktuality

23.5.
2016
Pivovar Ferdinand otevře v pátek své brány

Pivovar Ferdinand otevře v pátek své brány

Střední Čechy | Gurmánská turistika
18.5.
2016
Hrabalovo Kersko vás okouzlí opět tento víkend

Hrabalovo Kersko vás okouzlí opět tento víkend

Střední Čechy | Gurmánská turistika
11.4.
2016
Zámecká pouť na Kačině otevře letošní sezónu

Zámecká pouť na Kačině otevře letošní sezónu

Střední Čechy | Gurmánská turistika