Úvod > Aktuality

Aktuality Olomoucký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Olomoucký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Olomoucký kraj

Olomoucký kraj je plný turistických atraktivit, ale přitom patří k dosud neobjeveným oblastem naší země. Nezklame milovníky historie a přírody, podobně jako fanoušky technických zajímavostí. Prohlédněte si nadhlednu Háječek u obce Svébohov, expozici čarodějnických procesů v Jeseníku, historickou zlatorudnou štolu ve Zlatých Horách, bunkr Přáslavice, Arboretum v Bílé Lhotě, zámek Plumlov anebo Muzeum silnic ve Vikýřovicích.
Olomoucký kraj | Kultura

Vlastivědné muzeum v Olomouci si připomíná 150. výročí Průmyslového muzea císaře Františka Josefa

Vlastivědné muzeum v Olomouci láká na velmi zajímavou výstavu s názvem Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci, která odkazuje k letošnímu 150. výročí založení jednoho z důležitých předchůdců dnešního Vlastivědného muzea, který stál na konci 19. století u zrodu fenoménu užitého umění.
Olomoucký kraj | Kultura

Putovní folklorní festival Setkání Hanáků se uskuteční tentokrát v Náměšti na Hané

Během Setkání Hanáků se ve čtvrtek 28. září 2023 v Kojetíně představí na 500 členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích. Čtrnáctý ročník festivalu nabídne kromě krojovaného průvodu městem a vystoupení hanáckých souborů také hanácké trhy, krojovou poradnu nebo prohlídky kojetínské synagogy či exkurze do Měšťanského pivovaru.
Olomoucký kraj | Kultura

Moravská filharmonie Olomouc zahájí 78. sezonu

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Svou 78. sezonu zahájí ve čtvrtek 21. září 2023 díly Richarda Wagnera, Dmitrije Šostakoviče a Johannese Brahmse. Filharmoniky povede jejich šéfdirigent Zsolt Hamar, sólisty večera budou sólotrumpetista Moravské filharmonie Ondřej Moťka a italská pianistka Mariangela Vacatello.
Olomoucký kraj | Kultura

V Prostějově navštivte o víkendu Hanácké slavnosti

U příležitosti tradičních prostějovských hodů – svátku kostela Povýšení svatého Kříže, se konají v Prostějově v sobotu a neděli 16. a 17. září 2023 už 41. Prostějovské hanácké slavnosti. Tradiční lidový jarmark s celodenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů je největší folklorní slavnost ve městě, kde se občanům a návštěvníkům města představují folklorní soubory, cimbálové muziky, ale i kapely jiných žánrů a folklorní soubory z dalších etnografických oblastí. V sobotu začíná program v 14:00 a v neděli už od 8:00 hodin.
Olomoucký kraj | Kultura

Mezinárodní varhanní festival Olomouc rozezní největší varhany v Česku

Velkolepým návratem do chrámu svatého Mořice otevírá po dokončené rekonstrukci tamních varhan Mezinárodní varhanní festival Olomouc svůj 55. ročník. Čtyři festivalové koncerty nabídnou špičkové interpretační výkony i mezinárodní zastoupení umělců. Krásu varhanní hudby si vychutnáte 7., 11., 14. a 18. září 2023.
Olomoucký kraj | Kultura

Rýžování zlata si můžete užít o víkendu ve Zlatých Horách

Novodobí zlatokopové si poměří o víkendu 26. a 27. srpna 2023 ve Zlatých Horách na Jesenicku své umění v rýžování zlata. Do tradiční soutěže se mohou zapojit i lidé, kteří rýžovací pánev dosud nedrželi v rukou. Akce s názvem "O putovní zlatou pánev starosty města" se koná v areálu Zlatokopeckých srubů.
Olomoucký kraj | Kultura

Hrad Helfštýn přivítá další ročník kovářského svátku Hefaiston

Již 41. mezinárodní kovářské setkání Hefaiston hostí tradičně na konci srpna hrad Helfštýn. Není tomu jinak ani letos, kdy na hrad přijede na 300 uměleckých kovářů z celého světa. Nejvíce z nich pochází z České republiky a Slovenska, asi stovka umělců přijede z nejrůznějších zemí světa včetně Japonska, Austrálie a USA. Svátek uměleckého kovářství oslaví kováři spolu s návštěvníky na Helfštýně poslední srpnový pátek a víkend tj. od 25. do 27. srpna 2023.
Olomoucký kraj | Kultura

Hanácký skanzen Příkazy zve na lidová řemesla a krásu folkloru

Areál Kameníčkova gruntu a přilehlých stodol, které jsou součástí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazech na Olomoucku, ožije v sobotu 17. června 2023 programem s názvem „Národní muzeum v přírodě vás zve“. Ten je nejen představením domovských regionů jednotlivých složek Národního muzea v přírodě, ale i pestrosti a umu lidových řemeslníků a folkloru.
Olomoucký kraj | Kultura

Arcidiecézní muzeum v Olomouci se po dlouhé rekonstrukci znovu otevře

Po dvouleté rekonstrukci se v pondělí 24. dubna 2023 otvírá Arcidiecézní muzeum Olomouc včetně románského paláce biskupa Zdíka. Návštěvníkům nabídne novou multimediální expozici a poprvé v novodobé historii bude možné navštívit všechna čtyři ramena gotické křížové chodby se středověkými nástěnnými malbami. Další novinkou je nová lávka, díky které lze projít celý ochoz paláce.
Olomoucký kraj | Kultura

Přehlídka filmové animace láká do Olomouce

Olomouc zažije faustovské procitnutí v podobě čtyřdenního festivalu současného umění a pohyblivého obrazu PAF Olomouc, který se koná ve dnech 1. až 4. prosince 2022. V průběhu festivalu se několik desítek umělců světového významu společně s diváky pokusí nalézt odpovědi na kryptický odkaz faustovské legendy v kulisách současného světa. Nejprominentnější součástí faustovského mýtu je metamorfóza, čili změna fyzického, psychického a duševního stavu jedince a společnosti. Právě metamorfóza protkává všechny hudební a vizuální performance, výstavy, projekce a workshopy. Na toto téma navazuje i série otázek, které mýtus podrobují zevrubné i hlubinné analýze.
Olomoucký kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Poslední vlak z Frývaldova, Jeseník a Věra Sládková

Seriál Vlak dětství a naděje jste možná viděli opakovaně, ale znáte také jeho knižní předlohu? Věra Sládková (1927–2006) nazvala svůj triptych o složitém dospívání mladé dívky v období protektorátu Poslední vlak z Frývaldova, Pluky zla a Dítě svoboděnky.
Olomoucký kraj | Kultura