ÚvodAktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Vánoce v Telči zpestří živý betlém i prohlídky zámku

Živý betlém tradičně zpestřuje atmosféru v Telči. Komponovaný pořad v podání několika desítek účinkujících různých věkových kategorií v autentických kostýmech za doprovodu živé hudby vychází z biblického příběhu o narození Ježíše a klanění tří králů. Na zámek ale můžete přijít také na zimní prohlídku zámeckého muzea.
Kultura, Kraj Vysočina

Tip na výlet do Brtnice: za dílem významného designéra a architekta Josefa Hoffmanna

Bez Josefa Hoffmanna by současný design a architektura nebyly tím, čím jsou. Umělec, který zásadním způsobem ovlivnil podobu vídeňské moderny, se narodil v Brtnici u Jihlavy. V jeho rodném domě dnes sídlí muzeum. Muzeum zpřístupňuje i zahradu, kde se návštěvníci mohou v horkých letních dnech občerstvit či si zde zapůjčit elektrokola. V Brtnici také vznikla naučná stezka Po stopách Josefa Hoffmanna, kterou je možné jít pěšky či projekt na kole.
Kultura, Kraj Vysočina

Za zábavou do Pelhřimova: 10 tipů, co zde dělat v zimě

Máte před sebou volné dny, ale nevíte, co s nimi? Pokud to nemáte daleko do Pelhřimova, zkuste vyrazit právě sem. Výlet bude bavit jak děti, tak dospělé – najdete tu nově otevřené Národní basketbalové muzeum, expozici strašidel i pekelníků a hitem je také zdejší Muzeum rekordů a kuriozit.
Kultura, Kraj Vysočina

Na třebíčském zámku si prohlídnete betlémy z nejrůznějších materiálů

Muzeum Vysočiny Třebíč, které sídlí na třebíčském zámku, připravilo pro své návštěvníky tradiční výstavu betlémů nazvanou Třebíčské betlémy včera a dnes. Ta velkým i malým návštěvníkům nabízí pohled do současné betlemářské tvorby. Výstava trvá od 25. listopadu 2021 do 16. ledna 2022.
Kultura, Kraj Vysočina

Havlíčkův Brod letos oslaví 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského

Havlíčkobrodsko slaví v roce 2021 narozeniny svého slavného rodáka a nejvýznamnějšího novináře českých dějin. Hlavní oslavy by pak měly probíhat v rámci dnů Evropského dědictví v sobotu 11. září. Na tento den město připravuje nejen odpoledne plné hudby v parku Budoucnost, ale také kulturní program ve všech otevřených památkách, jako např. v klášterním kostele sv. Rodiny, v kostele sv. Vojtěcha či v kostele sv. Trojice.
Kultura, Kraj Vysočina

Historické hračky a parní strojky: zámek v Kamenici nad Lipou otevírá nové expozice

Expozice hraček ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze a sbírku parních strojků Romana Hedvičáka uvidí nově návštěvníci zámku v Kamenici nad Lipou. Nové stálé výstavy s otevřou už v pátek 18. června 2021 v 11 hodin.
Kultura, Kraj Vysočina

#světovéČesko a Jan Zrzavý: malíř, který miloval a maloval Vysočinu i Bretaň

Vousatý chlapík, který se rád smál a bavil, měl rád červenou barvu, obvykle nosil červeného kulicha s bambulkou a narodil se před 130 lety v Okrouhlici na Vysočině: Jan Zrzavý, malíř a ilustrátor a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. S portálem Kudy z nudy se vypravíme do míst, kde žil, kde na něj dodnes vzpomínají i tam, kde to měl rád.
Kultura, Kraj Vysočina

Proč jsou včely tak důležité a proč je třeba je chránit? To vám představí unikátní interaktivní výstava na žďárském zámku

O důležitosti hmyzu, především pak včel se poslední dobou mluví velmi intenzivně. A je to třeba. Jejich důležitost pro přežití lidstva je významná a vy si jej můžete připomenout prostřednictvím interaktivní výstavy pro celou rodinu „Včela – tajuplný výlet za sluncem“, která bude probíhá až do 13. dubna na zámku ve Žďáru nad Sázavou.
Kultura, Kraj Vysočina

I řezníci mají vlastní muzeum... jedno z nich objevíte v Náměšti nad Oslavou

O tom, že i řezníci mohou mít vlastní muzeum, se můžete přesvědčit v Náměšti nad Oslavou, pokud zavítáte do Řeznictví a uzenářství Jan Pavlíček. Muzeum je unikátní počtem vystavených předmětů. Nabízí ucelený pohled na historii výroby uzenin a masných výrobků. Jsou zde k vidění nejenom drobné nástroje, ale především velké výrobní litinové stroje na transmisní pohon.
Kultura, Kraj Vysočina

Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou navštívíte pouze za 50 korun

Návštěvníci dostanou od žďárského zámku opožděný vánoční dárek. Od 14. do 31. ledna 2020 mohou zájemci navštívit v jeho areálu interaktivní a multimediální Muzeum nové generace za 50 Kč. Otevřená bude i kavárna a obchod se suvenýry, ve kterém bude probíhat tradiční lednový výprodej. Můžete zde nakoupit například regionální potraviny.
Kultura, Kraj Vysočina

Prohlédněte si nejrůznější betlémy v Třešti na Vysočině

V každém městě a každé vesnici objevíte něco, co jinde nemají. V Třešti, městečku na Vysočině mezi Jihlavou a Telčí, po takové zvláštnosti nemusíte pátrat dlouho. Vydejte se s portálem Kudy z nudy na obcházení třešťských domácností, které každý rok o Vánocích staví tradiční betlémy!
Kultura, Kraj Vysočina

Betlémáři v Třešti představují jedinečnou vánoční výstavu betlémů

Tradiční výstava betlémů ve stálé expozici betlémů v Schumpeterově domě v Třešti láká návštěvníky po celé adventní období. Na výstavě si budete moci zakoupit vánoční ozdoby, perníčky a jiné dárečky pod vánoční stromeček. Přístupná bude od 3. prosince 2019 až do 2. února 2020 a to denně od 9:30 do 16:30 hod. Od 26. 12. do 2. 2. můžete navštěvovat také betlémy přímo v třešťských domácnostech. Aktuální plánek tzv. betlémské cesty je k dispozici v turistickém informačním centru.
Kultura, Kraj Vysočina