Úvod > Aktuality > Kam za dobrým chlebem? Vyberte si z pekáren, kde pečou ten nejlepší
Gurmánská turistika

Kam za dobrým chlebem? Vyberte si z pekáren, kde pečou ten nejlepší

Chléb je základní potravinou nejen české kuchyně a naši předci si ho uměli náležitě vážit. Podle staročeských vzorů vznikly na několika místech obecní pece, kde si můžete upéci vlastní bochník anebo ochutnat hotové výrobky. Kudy z nudy vám také prozradí, kam zajít na ten nejvypečenější chléb do restaurace, kavárny či pekárny anebo třeba do expozic skanzenů, kde se čas od času vynikající chleba peče. Víte, že Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese? Ochutnejte třeba kváskový chleba, pivní nebo bramborový chleba či pravý italský chléb.
Kro Vršovice

Kro Vršovice

Kro Vršovice, to je bistro, kavárna i pekárna, kde servírují vše, co máte v Kro nejraději, od rána až do večera.

Pekárna Kváskový chléb z Teletína

Pekárna Kváskový chléb z Teletína

Zastavte se o víkendu v této malé pekárně nedaleko vyhlídky Máj pro domácí koláčky, chleba a další dobroty.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.

Pravá italská trattoria A posto v Praze, Dolních Chabrech

Pravá italská trattoria A posto v Praze, Dolních Chabrech

Pravá italská kuchyně v pražských Dolních Chabrech, místo pro setkání celé rodiny, pracovní oběd nebo jen krátké posezení při šálku kávy. To vše nabízí restaurace A posto.

Eska Karlín

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.

Croûte – řemeslná pekárna

Croûte – řemeslná pekárna

Poctivé pekařství, které má blízko k Francii.

Rudova pekárna v Ostravě

Rudova pekárna v Ostravě

Rudova pekárna v Ostravě si zakládá na ruční výrobě pečiva. Používá vlastní žitný kvas. Číslem jedna je zde jedinečný kvasový chléb Tartine, dále pak 100% žitný a Nopálový chléb. Oblíbené jsou i Nopálové rohlíky, klasické i vícezrnné housky nebo brusinkové bulky. Peče se ve zděné peci.

Obecní pec Golem v Chebu

Obecní pec Golem v Chebu

Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.

Pekárna Veselo

Pekárna Veselo

Oldřich Heřman a Lála Heřmanová procestovali a projedli svět. Na Islandu se nakonec rozhodli otevřít si vlastní podnik doma v Jihlavě. Otevřeli v centru malou řemeslnou pekárnu v prostorách nepoužívané sborovny jazykové školy.

Pekárna Zrno, zrnko

Pekárna Zrno, zrnko

Kváskový chleba, bagety nebo koláče jako od babičky? Nic není nemožné v pekárně Zrno, zrnko v Nuslích, na Senovážném náměstí nebo v BB Centru. Kromě skvělého pečiva tu dostanete kvalitní kávu.

Valašský chleba

Valašský chleba

Máte chuť na Valašský chleba? Stojí za ním pekař Ruda Ševců, je z mouky, vody a soli, pečený na kamenných deskách, křupavý navenek a vláčný uvnitř. Pro své kvasové fešáky berou mouku z Mlýna Kelč na pomezí Valašska a Hané. Teď už určitě máte chuť na Valašský chleba!

Pekárna Martin

Pekárna Martin

Nejen pro řemeslný chleba s kmínem vyrazte do Pekárny Martin,  kromě francouzské bagety, čerstvých housek nebo pletýnek tu můžete koupit také uzeniny, masné výrobky, farmářské mléko, kávu. A to pořád není všechno, Martin otevřel i bistro s hotovými jídly.

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.

Mitty

Mitty

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává.

Pekárna Chleba se solí

Pekárna Chleba se solí

Pekárna, ve kterém se peče chleba, jak má být. Chleba pouze ze základních surovin jakou jsou mouka, voda a sůl.

Pekárna Křepenice

Pekárna Křepenice

Necelých deset let kráčíme ve šlépějích tradičních receptů našich babiček i prababiček, které vždy pekly jen z domácích surovin. Za skvělou chutí křepenického pečiva stojí mnoho dalších let vývoje a zkoušení naší usměvavé a srdečné Alenky, zakladatelky a majitelky pekárny.

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy

Zastavte se u Okýnka a ochutnejte poctivý řemeslný chléb, křupavé bagety, máslové croissanty a spoustu dalších dobrot. Do výrobků se nedávají žádné "zlepšující" přípravky nebo chemická dochucovadla. Samotnému pečení předchází dlouhá doba zrání, na kterém má lví podíl náš domácí kvas.

Pekárna Borová u Poličky

Pekárna Borová u Poličky

Pekárna Borová vyrábí poctivé pekařské a cukrářské výrobky z přírodních produktů, bez konzervantů a barviv. Borovský kulatý chléb byl oceněn značkou Regionální potravina Pardubického kraje.

Antonínovo pekařství v Praze

Antonínovo pekařství v Praze

Pro voňavý chleba a křupavé čerstvé rohlíky si můžete zajít do našich domácích pekáren na Vinohradech, ve Vršovicích, v Karlíně, v Holešovicích a v Bubenči.

Třebětická pekárna u Holešova

Třebětická pekárna u Holešova

Jedním z výrobců, od kterých můžete ochutnat nejen skvělé koláčky, je Pekárna Třebětice u Holešova. Jejich Třebětický chléb vícezrnný byl oceněn značkou Regionální potravina Zlínského kraje.

Měchenická pekárna

Měchenická pekárna

Vypečené chleby, křupavé rohlíky a vláčné koláče, to jsou skvělé výrobky Měchenické pekárny. Naším cílem je péct co nejlepší pečivo při použití kvalitních surovin, bez jakýchkoli chemických látek, přípravků pro zlepšení chuti a jiných zbytečností, běžně obsažených v průmyslově vyráběném pečivu.

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. Jiná část muzea se věnuje světnici a jejímu vybavení.

Le Frenchie café Plzeň

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Pekárna na Kvildě

Pekárna na Kvildě

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Cup – coffeeup

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika