Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Sklářské muzeum v Lenoře – za tradicí šumavského skla
Kultura

Sklářské muzeum v Lenoře – za tradicí šumavského skla

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vltavy na Šumavě asi 15 km jižně od města Vimperk. Vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu.
Lenorskou sklárnu založil Jan Meyer v roce 1834. Nová sklářská huť Eleonorenhain (Eleonořin háj) získala své jméno po Eleonoře, manželce majitele panství Jana Adolfa Schwarzenberka. Později byl název počeštěn do dnešní podoby. Ve druhé polovině 19. století patřila továrna mezi největší a nejmodernější sklárny Rakouska-Uherska. Dodnes se u fabriky s vysokým komínem zachovaly původní dělnické domky, které dotvářejí cenný soubor lidové architektury.

Sklárnu proslavilo nejenom velmi kvalitní křišťálové sklo, ale také typické zeleně zbarvené sklo, v barvě tzv. lenorské zeleni. V Lenoře působil sklář Pavel Meyr, který dostal za znovuobjevení postupu výroby rubínového skla od tehdejšího panovníka, císaře Františka II. zlatou medaili. Hlavním sortimentem byl zvláštní druh anglického skla, obyčejné sklenice a okenní sklo. U lenorské sklárny fungovala také malířská dílna, ve které od roku 1869 pracoval slavný malíř Jan Zachariáš Quast, který před svým příchodem na Šumavu pracoval v chrámu svatého Víta na šesti novodobých vitrážích.

Sklo z Lenory sbíralo četné medaile na mnoha evropských výstavách – na světové výstavě v Paříži v roce 1867 získalo lenorské sklo tehdejšího majitele Viléma Kralika nejvyšší ocenění, úspěch slavilo i na světové výstavě ve Vídni v roce 1873. Lenorská sklárna přečkala přelom století i první světovou válku a v meziválečném období vyvážela až devadesát procent své produkce do Spojených států, Indie, Anglie i Belgie.
 
Po druhé světové válce se sklárna zaměřila na výrobu foukaného skla, uvedla na trh i nový druh uměleckého skla, zvaného lenoár. V roce 1968 byla lenorská sklárna modernizována a produkovala výrobky z olovnatého křišťálu i čiré, bohatě broušené sklo. Konec slavného skla způsobila neúspěšná privatizace roku 1995. Od té doby se mění vlastníci a z kdysi světově proslavené sklárny zůstávají pouze ruiny.

Ukázky slavného lenorského skla můžete obdivovat v místním Sklářském muzeu, které se nachází v budově obecního úřadu. Vedle prohlídky sklářského muzea lze také navštívit malou sklářskou huť, nebo brusírnu skla.

Aktuality

8x Divokej Bill 2024 – Vimperk

Kapela Divokej Bill v letní sezoně 2024 zamíří hlavně na festivalová podia, ale pro své fanoušky si připravila také exkluzivních 8 samostatných koncertů pod jednoduchým názvem "8x Divokej Bill", na kterých se fanoušci mohou těšit na plnohodnotnou show, jakou na žádném z festivalů neuvidí!
Vimperk, Jihočeský kraj

Velká cena Vimperka MTB XCO

Závod se stejně jako v minulých letech pojede jako přebor Jihočeského svazu cyklistiky MTB XCO.
Vimperk, Jihočeský kraj

Slavnosti solné Zlaté stezky Prachatice 2024

Tradiční renesanční městské slavnosti připomínají význam středověké obchodní stezky pro město Prachatice. Centrum města ožije průvody v kostýmech, renesanční hudbou, divadlem, produkcemi šermířů a kejklířů, vystoupeními zahraničních souborů z partnerským měst, ale také známých pop music kapel.
Prachatice, Jihočeský kraj

Profily loutkových divadel – Divadlo Drak

V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích byla instalována druhá výstava z cyklu výstav mapujících vznik a činnost nejvýznamnějších českých loutkových profesionálních divadel. Tentokrát se zaměřuje na Marka Zákosteleckého a divadlo Drak.
Prachatice, Jihočeský kraj

Xterra Czech – pohár v terénním triatlonu v Prachaticích

XTERRA Czech je nejstarším podnikem světového poháru v triatlonu v Evropě.
Prachatice, Jihočeský kraj

Marie Rottrová – Galakoncert

První dáma českého soulu, ostravská rodačka, skvělá zpěvačka, pianistka, skladatelka vystoupí 29.4.2024 v Prachaticích.
Prachatice, Jihočeský kraj

Zimní pozorování jelenů na Kvildě

Pozorování jelenů je od roku 2020 možné pouze v pozorovacím výběhu nedaleko Kvildy. Výběhem jelenů nedaleko Kvildy prochází naučný okruh a jsou zde vyvýšené pozorovací přístřešky. Zvěř lze pozorovat také ze 7metrové vyhlídkové věže.
Kvilda, Jihočeský kraj

Český pohár vodáků – Letní Blanice 2024

Tradiční vodácká akce na řece Blanici. Start je v parku Husinec, cílem je most Strunkovice nad Blanicí.
Husinec, Jihočeský kraj

Rezervační systém pro splouvání části Teplé Vltavy na Šumavě

Kvůli ochraně vzácných druhů rostlin a živočichů se snaží Správa národního parku Šumava regulovat počet místních vodáků. Vodáci se mohou k cestě po Vltavě zaregistrovat na webu NP Šumava. V květnu je splouvání řeky povoleno pouze o víkendech, od června do října pak denně.
Vimperk, Jihočeský kraj

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.
Lenora, Jihočeský kraj

Krytý dřevěný most Rechle u Lenory

Na konci obce Lenora směrem na Volary, stojí pod silnicí unikátní krytá dřevěná lávka z roku 1870 spojující břehy Teplé Vltavy.
Lenora, Jihočeský kraj

Šumavská cyklomagistrála Železná Ruda – Vyšší Brod

Cyklostezka Gerlova Huť – Nová Hůrka – Prášily – Srní, tzv. Šumavská cyklomagistrála, která je jedinou cyklostezkou v Národním parku Šumava, je od října 2015 dokončena. Celá cyklostezka je dlouhá 25 kilometrů.
Lenora, Jihočeský kraj

Vltava – česká vodácká klasika

Česká vodácká klasika, nejnavštěvovanější řeka splavná pod Lipnem po celý rok. Řeka příjemně teče krajinou a zkouší zručnost kormidelníků v četných peřejkách, které však nepřekročí obtížnost WW I. Na jezech jsou vorové propusti, které zaručují sjízdnost a oživují plavbu.
Lenora, Jihočeský kraj

Soumarský most ve Volarech

Soumarský most je historický most a současný silniční most přes Teplou Vltavu, asi 5 km na západ od Volar.
Volary, Jihočeský kraj

Řopík Honzík – objekt lehkého opevnění vzor 37

Lehké opevnění vzor 37 (lidově řopík) je železobetonová pevnůstka, která byla vybudována v průběhu 30. let v rámci výstavby československého opevnění. Lidové označení „řopík“ vzniklo ze zkratky Ředitelství opevňovacích prací (Řop).
Volary, Jihočeský kraj

Soumarské rašeliniště s vyhlídkovou věží

Kilometr a půl dlouhá naučná stezka vás zavede na rašeliniště u Soumarského mostu nedaleko Lenory. Stezka končí u 10 metrů vysoké vyhlídkové věže, ze které přehlédnete celou plochu rašeliniště.
Volary, Jihočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Chalupa U Hřiba v Houžné u Lenory na Šumavě

Chalupu U Hřiba najdete v obci Houžná nedaleko Lenory. Jedná se o polosamotu u lesa s velkou oplocenou zahradou. K chalupě vede udržovaná asfaltová silnice – vyjma ubytovaných je zde zákaz vjezdu.
Lenora, Jihočeský kraj

Tábořiště Soumarský most u Teplé Vltavy

Tábořiště Soumarský most u Teplé Vltavy nabízí táboření ve stanech, chatkách nebo přívěsech bez elektrického proudu a dalších vymožeností moderní civilizace. V areálu se nachází bufet, obchůdek i půjčovna lodí.
Volary, Jihočeský kraj

Kemp pod Boubínem

Ubytování v chatkách, prostor pro stanování a karavany v blízkosti Boubínského pralesa a Teplé Vltavy v Horní Vltavici v Zátoni nabízí Kemp pod Boubínem.
Lenora, Jihočeský kraj

Penzion Farma Žleby

Penzion Farma Žleby se nachází v nejvýše položené obci jižní části Šumavy. Přímo z penzionu můžete vidět na hřeben Plechého a Třístoličníku
Volary, Jihočeský kraj

Kemp TJ Vltava v Horní Vltavici

Kemp TJ Vltava se nachází v hezké krajině národního parku Šumava u obce Horní Vltavice, přímo na břehu Teplé Vltavy. Tento klidný a čistý kemp nabízí pěknou dovolenou pro rodiny s dětmi, vodáky, pěší turisty i cyklisty Ubytování v chatkách, vlastních stanech nebo karavanech.
Horní Vltavice, Jihočeský kraj

Hotel České Žleby

Když ráno vyjdete před hotel, posadíte se na naší terasu, zadíváte se na vrchol Třístoličníku a nadechnete se...zjistíte proč tolik milujete Šumavu. Je nádherná v každé roční době.
Stožec, Jihočeský kraj

Wellness Hotel Florián České Žleby

Zveme do nového stylového hotelu, který vznikl díky citlivé rekonstrukci historického šumavského stavení v nedotčeném a divokém koutu Šumavy v nadmořské výšce 930 m n. m. Wellness hotel Florián v Českých Žlebech poskytuje vysoký komfort aktivním návštěvníkům, cyklistům, turistům a lyžařům.
Stožec, Jihočeský kraj

Penzion – Ubytování u Čermáků

Ubytování u Čermáků nabízí apartmány s vybavenou kuchyňkou a koupelnou, dva samostatné pokoje, zahradu s posezením a krbem.
Horní Vltavice, Jihočeský kraj