ÚvodCo chcete dělat?PamátkyRudá věž smrti v závodu Škoda Ostrov
Zdroj foto: montanregion.cz
Památky

Rudá věž smrti v závodu Škoda Ostrov

V Ostrově se nachází Národní kulturní památka poněkud jiného formátu. Je to Věž smrti v areálu bývalé Škodovky, věžovitá stavba určena k drcení a třídění uranové rudy z Jáchymovských dolů, která se stala symbolem utrpení politických vězňů v 50. letech 20. století.

Škoda Ostrov vyráběla trolejbusy pro tuzemský i světový trh. Část areálu však v padesátých letech sloužila jako pracovní tábor pro politické vězně, který byl založen v únoru roku 1951. Rudá věž smrti (nebo zkráceně Věž smrti) byla posledním článkem soukolí nejen těžby a zpracování radioaktivní suroviny, ale především boje proti „třídnímu nepříteli“. V těchto místech otrocky dřela špička našeho národa, inteligence a také kněží, kteří se nesmířili s bolševizací České republiky. V Československu se v padesátých letech ruda nezpracovávala. Pouze se u nás třídila a odvážela k „našemu příteli nejvěrnějšímu" do Sovětskému svazu.

Na Jáchymovsku byla zvlášť nebezpečným pracovištěm tzv. Rudá věž (Věž smrti) – pracoviště lágru ve Vykmanově s krycím označením "L" likvidační. Byl to jeden z nejmenších táborů, stály zde dva baráky pro vězně. Jeden obývali pouze kněží, druhý političtí vězni, kteří se sem dostali za nejrůznější průšvihy na táborech (nejčastěji za pokus o útěk). Ruda se sem svážela ze všech šachet z celé republiky a drtila se ve velkém mlýně. Drtírna byla umístěna do vysoké budovy postavené z červených cihel, Rudé věže. Tady se všichni, kteří tu pracovali (bez ochranných pomůcek), dostávali do bezprostředního styku s radioaktivním materiálem a vdechovali radioaktivní prach, který vítr roznášel i do přilehlého tábora. Čistá rozdrcená ruda se dávala do plechových barelů asi padesát centimetrů vysokých (každý barel musel vážit minimálně 80 kg) a ty se skládaly do řad, takzvaných partií, což bylo tak dvě stě padesát, tři sta barelů rudy určitého druhu. Ostatní, méně kvalitní ruda, se volně nakládala na vagóny. Zatímco v uranovém dole se vězeň setkával s přímým zářením pouze tehdy, když narazil na rudnou žílu, zde byl vystaven záření i při pobytu mimo pracoviště. Člověk zde byl pouze číslem čekajícím na odepsání. V táboře pracovalo asi 300 vězňů.

Nejznámějším z "muklů" (Mužů Určených K Likvidaci) byl akademický sochař Jaroslav Šlezinger, který vedle dřívějšího bohatého díla vytvořil také sousoší na průčelí Domu kultury v Ostrově a zároveň, ale potají, Křížovou cestu, která je umístěna v kapli sv. Floriána. Tábor fungoval až do roku 1956, přeživší "otroci" pak byli odvezeni do jiných věznic. Věž smrti najdete poblíž silnice spojující města Ostrov a Jáchymov, katastrálně v obci Dolní Žďár.

Rudá věž smrti je jednou z pěti lokalit v České republice, které byly 6. července 2019 spolu s dalšími 17 lokalitami v Sasku zapsány pod souhrnným názvem Hornický region Erzgebirge / Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.
 

Expozice o životě vězňů v uranovém lágru

V roce 2022 byla v Rudé věži smrti otevřena expozice připomínající život vězňů v uranovém lágru komunistického Československa. Prostřednictvím dobových pramenů, fotografií a svědectví pamětníků přiblížuje historii tábora i jeho fungování. Zájemci se dozví o osudu politických vězňů v táboře L, kterému vězni přezdívali likvidační, a to nejen kvůli všudypřítomnému radioaktivnímu prachu v úpravně uranové rudy, ale také kvůli přísnému režimu v táboře.

Expozice je rozdělena do několika částí. Ta první ukazuje, co se stane s člověkem, když se do tábora dostane – fotografie beze jména symbolizují to, že příchodem do tábora se z jednostlivce stane součást masy, které režim vnímal jenom jako otrockou sílu. Na druhém konci věže jsou pak medailony se jmény, fotografiemi či s osobními vzpomínkami vězňů. Na informačních panelech se lze dočíst také o historii těžby uranu či všedním životě vězňů i dozorců v táboře. Expozice připomíná i pozdější historii tábora – od 60. let zde fungovala továrna na trolejbusy a zároveň jeho část dodnes slouží jako věznice. Expozici připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Konfederací politických vězňů ČR.

Prohlídka tábora a expozic je kontaktní a interaktivní. Po areálu vás provedou zkušení průvodci. K vidění jsou archeologické nálezy z místa tábora Eliáš a Nikolaj.

Aktuality

56. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana

Současná filmová a televizní tvorba pro děti a mládež. Besedy s filmovými tvůrci a herci. Vzdělávací a preventivní programy, osobní rozvoj, divadla, koncerty, autogramiády, zpravodajství.
Ostrov, Karlovarský kraj

Ostrovský festival vína 2024

Proč jezdit za vínem na Moravu, když Morava může sem k nám! Ve spolupráci s Českým festivalem vína bude v Ostrově dne 1. června 2024 v Zámeckém parku u Paláce princů startovat 2. ročník Ostrovského festivalu vína.
Ostrov, Karlovarský kraj

Ray Wilson & Band: Genesis Classic

Hosty koncertu jsou Michal Prokop & Framus Five a Kalandr a Revival Band.
Ostrov, Karlovarský kraj

Jelen

Jelen, Tereza Balonová, Kateřina Marie Tichá.
Ostrov, Karlovarský kraj

Říká se, že Nová vlna je mrtvá! – Osmdesátá léta 20. století v českém umění

Výstava s názvem Říká se, že Nová vlna je mrtvá! – Osmdesátá léta 20. století v českém umění připomene tvorbu posledního desetiletí totalitního režimu s překvapivě aktivní a svobodnou uměleckou tvorbou prezentovanou mimo jiné nezávislými výstavami Konfrontace.
Ostrov, Karlovarský kraj

Zahradní slavnost v Ostrově

Dvanáctý ročník tradičního dne otevřených dveří bude inspirován probíhající výstavou, která nese název Říká se, že Nová vlna je mrtvá!
Ostrov, Karlovarský kraj

Virtuální realita pro seniory

Přijďte si do knihovny užít nevšední zážitek virtuální reality. Podívejte se tam, kde jste ještě nebyli. Zažijte něco, co jste ještě nezažili.
Ostrov, Karlovarský kraj

Deskové hry pro dospělé

Máte rádi deskové hry jako Osadníci z Katanu, Fantoma staré Prahy nebo Carcassone? Rádi byste si zahráli, ale nemáte dostatek lidí nebo s kým hrát?
Ostrov, Karlovarský kraj

Expozice života vězňů v uranovém lágru v Ostrově

Expozice pod Rudou věží smrti je první vlaštovkou plánovaného Muzea otrockých prací v Ostrově. Prostřednictvím dobových fotografií a svědectví pamětníků přibližuje fungování jednoho z nejhorších uranových lágrů v komunistickém Československu.
Ostrov, Karlovarský kraj

Cyklostezka Jáchymov – Ostrov po bývalé železniční trati

Města Jáchymov a Ostrov na Karlovarsku spojuje nová cyklostezka, která vznikla na trase bývalé železniční tratě. Ta byla zrušena v padesátých letech minulého století po ukončení těžby uranové rudy. Celá cyklostezka je dlouhá necelé 3 kilometry a celkové převýšení činí 110 metrů.
Ostrov, Karlovarský kraj

Wellness v hotelu Honour and Grace

Nechte se hýčkat v našem privátním wellness a odpočiňte si od každodenních starostí. Užijete si zde spoustu romantiky, k dispozici budete mít saunu a hydromasážní vanu po dobu 90 minut.
Ostrov, Karlovarský kraj

Koupaliště Ostrov

Koupaliště v Ostrově prošlo v roce 2022 velkou rekonstrukcí. Návštěvníci zde mají k dispozici nový, velký bazén 25 m s plaveckými drahami, tobogán, širokou skluzavku nebo lezeckou stěnu.
Ostrov, Karlovarský kraj

Karlovy Vary City Card – spousta slev v Karlových Varech a okolí

Díky Karlovy Vary City Card (KVCC) získáte informace o největších atrakcích a lákavých turistických službách v Karlových Varech a jejich okolí. Můžete využít více než 100 slev v regionu.
Ostrov, Karlovarský kraj

Dům kultury v Ostrově

Stěžejní dominanta Mírového náměstí a tím i nové části města. Objekt byl postaven v letech 1954-1955 podle projektu akademického architekta Jaroslava Krauze a Ing. Arch. Josefa Sedláčka. Dům kultury slouží občanům města jako hlavní kulturní zařízení. V budově má svoje zázemí infocetrum.
Ostrov, Karlovarský kraj

Bowling Four-Bowl Ostrov

Moderní bowlingové centrum se čtyřmi dráhami značky Brunswick. Kromě toho si zde zahrajete stolní hru Shuffleboard, stolní fotbal, hokej, šipky nebo kulečník.
Ostrov, Karlovarský kraj

Zřícenina kaple Popov u Jáchymova

Torzo kamenné kaple je z doby před rokem 1842. Osada Popov společně s kaplí zanikla po roce 1945 a po vysídlení a celkovém zániku osady přestala být kaple udržována. V roce 2020 byla nad pozůstatky kaple postavena střecha se zvoničkou.
Jáchymov, Karlovarský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Pension Nataliya

Pension se v západní části podhůří Krušných hor, v hornickém Montan regionu Erzgebirge/Krušnohoří.
Ostrov, Karlovarský kraj

Active & Wellness Hotel Subterra

Active & Wellness Hotel Subterra se nachází v oblasti lázeňského trojúhelníku Karlovarského kraje. Nabízí ubytování v 29 pokojích.
Ostrov, Karlovarský kraj

Pivovar Rudohor

Pivovar Rudohor se nachází na úpatí Klínovce – nejvyšší hory Krušných hor, na okraji Ostrova v Dolním Žďáru v historické budově z 15. století s číslem popisným 1.
Ostrov, Karlovarský kraj

Honour and Grace Hotel

Hotel leží v samém srdci krušnohorských lesů a mezi oblíbenými turistickými destinacemi jako jsou Karlovy Vary, Ostrov, Jáchymov a Boží Dar.
Ostrov, Karlovarský kraj

Royal Leaf Restaurace

Nechte své smysly ponořit do zajímavé směsi mezinárodní kuchyně s tradičním dotekem. Paleta chutí, barev, vůní a pouze ty nejlepší a nejčerstvější regionální produkty budou představeny ve stylovém designu a multifunkčním prostoru restaurace Royal Leaf.
Ostrov, Karlovarský kraj

Zeus Burgers & Wings

O chlup lepší fastfood a jeho pokračování v Ostrově. Božské burgery, ďábelská křídla, wrapy aneb tortilly... Prostě božské místo. Nyní ve spojení, dá se říci, mýtickém. Protože Zeus Burgers najdete v již, pro ostrovské občany známém, Pegasu.
Ostrov, Karlovarský kraj

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.
Ostrov, Karlovarský kraj

Hotel Radium Palace – Lázně Jáchymov

Ať už dáváte přednost dovolené plné sportovních aktivit v Krušných horách nebo wellnessu, z naší bohaté nabídky pobytů si určitě vyberete. Prožijte nezapomenutelnou dovolenou!
Jáchymov, Karlovarský kraj