Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Lednicko-valtický areál – památky a příroda
Lednicko-valtický areál , kudy z nudy
Příroda

Lednicko-valtický areál – památky a příroda

Lednicko-valtický areál na jižní Moravě zpřístupňuje turistům kromě rozlehlého parku několik památek, které zde zanechal slavný rod Lichtenštejnů. Kromě zámků v Lednici a ve Valticích najdete v parkově upravené krajině řadu drobných staveb.
Areál je nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Rozprostírá se mezi Lednicí, Valticemi a Břeclaví. Kromě zámků najdete v parkově upravené krajině řadu drobných staveb, například kaple, kolonády, umělou zříceninu či vítězný oblouk.

Na celkové ploše téměř 300 km² si můžete prohlédnout např. 23 metrů vysoký Obelisk, připomínající od roku 1798 uzavření míru mezi Francií a Rakouskem, dále pak Janův hrad, Minaret či Lovecký zámeček, který dříve sloužil jako myslivna. Tyto romantické stavby bývají označovány jako "salety". Břehy Lednických rybníků zdobí hned několik panských staveb, jako např. Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Hraniční zámeček, který funguje jako hotel, či Nový dvůr. Na lednickém zámku si můžete prohlédnout také nově zrekonstruovanou barokní Jízdárnu.

Asi na půl cesty mezi Lednicí a Valticemi narazí turisté na kapli Svatého Huberta, která je zasvěcená tomuto patronovi myslivců, optiků a matematiků. Nedaleko Valtic turisté obdivují např. Chrám Tří Grácií se známou sochou tří žen, zámeček Belveder, zámeček Lány, Kolonádu na Reistně a Rendez-vous. Lednicko-valtický areál je také označován jako "Zahrada Evropy".

Jestliže máte rádi procházky parkem, mohly by se vám líbit komentované prohlídky zámecké zahrady v Lednici s odborníkem – zahradním architektem, který vás seznámí s vývojem parku a na grafických listech vám přiblíží, jak park vypadal v historii.
 

Lednicko-valtický areál a UNESCO

Kvalitou i rozsahem ojedinělé krajinářské dílo na jihu Moravy nechala vytvořit v průběhu staletí rodina Liechtensteinů. Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán v roce 1996 a je považován za nejrozsáhlejší, člověkem uměle vytvořené území Evropy. Od roku 2003 je celý areál součástí biosférické rezervace Dolní Morava.

Tato oblast na pomezí Moravy a Dolních Rakous byla v průběhu 18. a 19. století knížecím rodem 
Lichtenštejnů zformována do podoby přírodního parku. Zahrnuje množství kulturních i přírodních památek, včetně nejvyšší kategorie národních. Kromě obcí ValticeLednice (spojeny Bezručovou alejí z roku 1715) a Hlohovec jsou významnými krajinotvornými celky uměle vysázený Boří les a Lednické rybníky. Areál zahrnuje také lužní les při řece Dyji kolem Břeclavi.


V celém areálu LVA jsou roztroušené drobné stavby, tzv. salety:

 

Přírodní památky a rezervace:

  • NPP Pastvisko u Lednice
  • NPP Rendez-vous
  • NPR Lednické rybníky
  • NPR Slanisko u Nesytu
  • PP Kamenice u Hlohovce
  • PP Jezírko Kutnar
  • PP Květné jezero
  • PR Františkův rybník
  • PP Niva Dyje

Aktuality

Běhej lesy Lednice 2024

Poslední závod sezóny nás čeká v kouzelné podzimní Lednici. Proběhneš se Lednicko-valtickým areálem, který je součástí světového dědictví UNESCO.
Lednice, Jihomoravský kraj

Lednicko-valtický hudební festival 2024

Lednicko-valtický hudební festival 2024 opět představí neotřelou dramaturgii a posluchači budou mít příležitost si ji vychutnat v historií a uměním prodchnutých lokalitách LVA a blízkých měst.
Lednice, Jihomoravský kraj

Velikonoční pivovar – pivovar Lednice

Pivovar Lednice připravuje na Velikonoce gastro speciality, kulturní program i zelené pivo!
Lednice, Jihomoravský kraj

Joseph Hardtmuth – knížecí architekt

V konírnách zámku Lednice byla otevřena dlouhodobá výstava Joseph Hardtmuth – knížecí architekt, představující celou šíři činnosti tohoto architekta, vynálezce a podnikatele. Právě areál zámku v Lednici je pro výstavu nejpříhodnějším a s Josefem Hardtmuthem u nás nejsvázanějším místem.
Lednice, Jihomoravský kraj

Dětská show „BibiBum“ na zámku Lednice

Dětská show.
Lednice, Jihomoravský kraj

Muzikál „Okno mé lásky“ na zámku Lednice

Muzikál.
Lednice, Jihomoravský kraj

Koncertní verze muzikálu „Dracula“ na zámku Lednice

Muzikál.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámecký hotel Lednice

Pro poznání jedinečného krajinného komplexu je hotel přirozeným výchozím bodem. Rovinatý terén je jako stvořen pro cykloturistiku, jízdy na koni, nebo v kočáře.
Lednice, Jihomoravský kraj

Na brusle do Lednicko valtického areálu

Zamrzlé hladiny rybníků i slepých ramen řeky Dyje v zámeckém parku v Lednici nabízejí zcela výjimečný zážitek. Na bruslích se totiž podíváte na místa, která nejsou běžně k vidění.
Lednice, Jihomoravský kraj

Muzeum v Lednici – Jak se žilo za Tatíčka Masaryka

Máte rádi filmy pro pamětníky, ze kterých dýchá atmosféra první republiky? Tak právě pro vás je vhodná návštěva muzea s názvem Lednice dávná, které vás přenese zpět do tohoto období.
Lednice, Jihomoravský kraj

Umělá jeskyně Grotta v Lednici

Grotta je umělá krápníková jeskyně v podzemí zámku Lednice, součást IV. prohlídkového zámeckého okruhu. Uměle vytvořené krápníky v těchto prostorách jsou zhotoveny štukovou technikou nanesenou na kostry a jádra z dřevěného uhlí, dubové špalíčky nebo rákos.
Lednice, Jihomoravský kraj

Prohlídky lednického zámeckého parku pěšky či na kole

Prohlídka zámeckého parku s odborníkem – zahradním architektem, který vás seznámí s vývojem parku s upozorní vás na významné rostliny. Dáváte-li přednost jízdě na kole, je přímo pro vás připravena cykloprohlídka areálem.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zayferus – ukázky dravců v Lednici

Pokud chcete vidět dravce létat a lovit, navštivte překrásnou zámeckou zahradu v Lednici. Letové ukázky zde probíhají už 20 let. Díky prostoru mohou dravci kroužit i několik set metrů ve výškách a pak se střemhlav vrhat na kořist.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámek Lednice – zámek s nádherným krajinářským parkem

Vydejte se za krásami zámku Lednice, který je součástí Lednicko-valtického areálu. Kníže Alois II. z Lichteinsteina nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky. Dnes je celý Lednicko-valtický areál součástí UNESCO.
Lednice, Jihomoravský kraj

Zámecká jízdárna v Lednici – Multifunkční centrum zámek Lednice

Multifunkční centrum zámek Lednice, které vzniklo z bývalých koníren, se nachází ve směru od Podivína v severní části obce Lednice na mírně vyvýšeném svahu nad zámeckým ramenem řeky Dyje.
Lednice, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Pedro's Foodtruck v Lednici

Pojízdný foodtruck plný americké kuchyně naleznete v Lednici. Nabízí burgery, hotdogy, sandwiche a další pochoutky.
Lednice, Jihomoravský kraj

Hotel Mario

Hotel Mario nabízí komfortní ubytování v nádherném historickém městě Lednice na jižní Moravě.
Lednice, Jihomoravský kraj

Pivovar Lednice

Nově otevřený pivovar v centru Lednice s poctivým řemeslným pivem a výbornou českou kuchyní, které doplňují pivní lázně a osobité wellness s vířivkou.
Lednice, Jihomoravský kraj

Penzion Lichtenštejnské domky

Rodinný penzion Lichtenštejnské domky se nachází v samém srdci obce Lednice přímo u zámeckého parku a lednického zámku. Nabízí komfortní ubytování, kde vás čeká klid a krásný výhled do parku.
Lednice, Jihomoravský kraj

Vinný sklep Pod Křížkem – Vinařství Knoll

Vinný sklep Pod Křížkem pochází z roku 1779 a patří mezi nejstarší sklepy v Lednici. Sklep slouží ke koštování, společenským večírkům, zájezdové turistice, rodinným oslavám, nebo jen k posezení s přáteli u pohárku vína z našeho vinařství Knoll.
Lednice, Jihomoravský kraj

Restaurace Onyx v Lednici

Nejen svou polohou oblíbená restaurace nejen pro zastávku cyklistů, motoristů, ale také pro autobusové zájezdy a větší skupiny turistů.
Lednice, Jihomoravský kraj

Ubytování u Muzea hraček v Lednici

Muzeum hraček v Lednici nabízí kromě krásné expozice také ubytování přímo v areálu muzea. Nabízí se zde možnost ubytování je v plně vybavených 2 až 4lůžkových apartmánech.
Lednice, Jihomoravský kraj

Restaurace U Tlustých

Restaurace se nachází v bezprostřední blízkosti půvabného lednického zámku, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu památek UNESCO.
Lednice, Jihomoravský kraj