Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Kotulova dřevěnka v Havířově-Bludovicích
Kultura

Kotulova dřevěnka v Havířově-Bludovicích

Kotulova dřevěnka patří k nejstarším roubeným lidovým stavbám na Těšínsku. Byla postavena v roce 1781 a je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova.

Expozice bydlení (zrenovovaná v roce 2022) prezentuje vybavení interiéru a způsob života na přelomu 19. a 20. století ve střední části Těšínského Slezska. Vše působí tak, že v chalupě žije středně zámožná zemědělská rodina. Tehdejší obyvatelé pěstovali obilí, brambory, zeleninu, chovali krávu, prase, králíky, slepice a často i včely. V interiérech dřevěnky návštěvníci zhlédnou celou řadu keramických výrobků, pocházejících z místních bludovických hrnčířských dílen. V kuchyni se tak návštěvníci mohou pokochat například nádherným vyšívaným ručníkem z 18. století. Na poličkách uvidíte mimo keramiky i historické kovové a skleněné nádobí. Spižírna nabízí exponáty v podobě starého struhadla na brambory, včelařské potřeby či lis na tvaroh. Obměnou prošla i sváteční jizba s postelí, lavicí a truhlou, restaurované jsoui textilní předměty a přibyly kožené pánské i dámské boty. Úplnou novinkou jsou figuríny oblečené v tehdejším běžném oděvu. Je zde matka s holčičkou a miminkem v kolébce.

Zděná stodola s chlévem v polozapuštěném sklípku je objektem mnohem mladším než chalupa. V objektu jsou vystavena různá zemědělská nářadí včetně těch, která byla používána v dřívější době. Součástí hospodářství je větrný mlýnek "viatrak". Mlecí zařízení je umístěno v malém prkenném stavení, křídla mlýnku a mechanismus jsou ze železa. Mlecí zařízení sloužilo především ke šrotování obilí a návštěvníci ho mohou sledovat v provozu.

Zeleninová zahrádka u dřevěnky prezentuje různé druhy zeleniny pěstované tradičně na Těšínsku. U domu je obnovená studna, ze které se voda čerpá pomocí dlouhého bidla s hákem. U tohoto typu studny není nutný rumpál, jelikož hladina vody ve studni je velmi vysoká.

Aktuality

29. havířovský turnaj v integrované boccie

Akce je určena pro všechny věkové kategorie. Turnaj má silnou tradici mezi lidmi "s" i "bez" hendikepu, kteří společně tvoří integrovaný tým, v němž se mohou skrze sport sblížit a vzájemně pochopit. Účastníci si sestaví maximálně šestičlenné týmy.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Čokoládová tretra 2024

Po 64. se uskuteční unikátní závod pro děti od 6 do 11 let Čokoládová tretra. A podvanácté za hranicemi rodné Ostravy. Po osmé pak i na Slovensku.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Těrlické slunko

Obecní akce Těrlicka.
Těrlicko, Moravskoslezský kraj

Lukostřelecké odpoledne se Slovanem Havířov

Sportovní lukostřelecké odpoledne pro širokou veřejnost pod dohledem kvalifikovaných trenérů a instruktorů.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Opera divas

Koncert se koná v evangelickém kostele v Orlové – Městě a vstupenku ve výši 300 Kč je možné zakoupit v Městském informačním centru v Orlové. Pořadatelem je Nadační fond Přátel kulturní památky Kostel SCEA v Orlové, která má za cíl získávat prostředky na opravy této významné orlovské kulturní památky
Orlová, Moravskoslezský kraj

Žehnání motorek v Orlové

Motorkářský klub Yamaha Star Czech Republic.
Orlová, Moravskoslezský kraj

Hornické jaro

Zažijte atmosféru industriální památky s netradiční jarní výzdobou.
Ostrava, Moravskoslezský kraj

Sportovní hry TJ Kunčičky pro veřejnost

Při sportovním dnu pro děti a dospělé se tradičně soutěží v pétanque družstev, nohejbalu nebo stolním tenisu (v případě nepříznivého počasí).
Slezská Ostrava, Moravskoslezský kraj

Kulturní dům Leoše Janáčka v Havířově

Kulturní dům v Havířově má využití pro pořádání koncertů, muzikálů, akademií, zábavných programů a filmových představení pro školy.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Kondiční boj – nenásilna a hravá forma výuky

Kondiční boj je specifický druh cvičení, jenž si klade za cíl dostat člověka do psychické uvolněnosti, pohody a odreagování od každodenního stereotypu.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Historie psaná uhlím – stálá expozice v Havířově

Stálá expozice mapuje historii Havířova a hornictví v Ostravsko-karvinském revíru.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Finská sauna v Havířově

Útulné, nové a hlavně čisté prostředí finské sauny doplňuje špičkově zařízená relaxační odpočívárna s příjemným osvětlením, pohodlnými lehátky a relaxační hudbou.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Zábavní centrum pro děti Prckův ráj v Havířově

Prckův ráj nabízí zábavu pro děti a odpočinek pro rodiče. Součástí Prckova Ráje je také prostor určený pro kočárky s kamerovým systémem.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Návštěva Havířova s ubytováním na zámku

Havířov, nejmladší město ČR, leží na jižním okraji ostravsko-karvinské průmyslové oblasti, asi v poloviční vzdálenosti mezi Ostravou a pohraničním městem Český Těšín. Najdete zde empírový zámek s parkem a hotelem se stylovým ubytováním.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Meandry říčky Lučiny v Havířově

Přírodní památka Meandry Lučiny se nachází na jihozápadním okraji města Havířova, kolem toku řeky Lučiny. Tato oblast byla vyhlášena přírodní památkou v roce 1991 a tvoří ji tok řeky Lučiny, který na tomto území vytvořil přirozené meandry, na které navazují mokřady s lužním porostem.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Alej metasekvojí čínských v Havířově

Alej, která byla vysazena v 60. letech 20. století, tvoří 16 metasekvojí čínských. Mezi stromy najdete dřevěnou sochu, která zpodobňuje Ducha stromu metasekvoje čínské.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Shothouse

Aneta a Filip Szturcovi jsou manželé i parťáci. Anet, vystudovaná ekonomka, sbírala kavárenské zkušenosti v Ostravě. Otevřeli nádherný podnik, je sice malinký, ale nabízí velké věci: ráno byznys, večer párty!
Havířov, Moravskoslezský kraj

Hotel a Restaurace Amerika v Havířově

Jednotlivé pokoje nejsou očíslovány, ale protože jsme Amerika, tak mají svá jména. U nás proto můžete bydlet v pokoji Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, Niagara Falls, Montreal, New York, Orlando, Miami Beach, Chicago, Hawaii, Grand Canyon, Yellowstone, Sequoia, Lake Tahoe a Yosemite.
Těrlicko, Moravskoslezský kraj

Hotel Rudolf

Hotel Rudolf je situován do příměstské části plné zeleně, pouhých 5 min od hlavního vlakového nádraží Havířov. Výhodná poloha u hlavní trasy Ostrava – Havířov – Karviná – Polsko je ideální pro rychlý dosah těchto měst, polského pomezí i krásné oblasti Beskyd.
Havířov, Moravskoslezský kraj

Hostinec v Zátoce u Těrlické přehrady

Hostinec v Zátoce s malebným výhledem na hory Beskydy je vhodným místem pro rodinné rekreace, sportovní a firemní akce, svatby a večírky.
Těrlicko, Moravskoslezský kraj

Jaškovská krčma v Těrlicku – nejstarší krčma ve Slezsku

Areál hotelu a restaurace Jaškovské krčmy nabízí nespočet sportovních aktivit na břehu Těrlické přehrady. Restaurační část nabízí nevšední gastronomický zážitek spojený s příjemným posezením ve středověké krčmě se středověkou legendou a vyhlášenou kuchyní.
Těrlicko, Moravskoslezský kraj

Ubytování v areálu Přístav u Žermanické přehrady

Areál Přístav se nachází přímo u Žermanické přehrady jen 15 minut jízdy autem od Beskyd. Nabízí ubytování ve 2 penzionech s celkovou kapacitou 35 lůžek (5 pokojů je možných s přistýlkou). Rehabilitační, sportovní a restaurační služby zajišťují ideální podmínky pro skupinové akce i rekreační pobyty.
Soběšovice, Moravskoslezský kraj

Vila Callum

Vila Callum nabízí soukromé ubytování ve Václavovicích.
Václavovice, Moravskoslezský kraj

Penzion Mostař

Pohodlné a levné ubytování na břehu Žermanické přehrady.
Lučina, Moravskoslezský kraj