Úvod > Aktuality > 10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

  • Vydáno5. dubna 2023
Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu CzechSpecials.
Zavítejte 9.4. od 11:30 do 15:00 na Velikonoční brunch do restaurace Obecního domu a vyzkoušejte krém z mladého špenátu s medvědím česnekem, krutóny a olivovým olejem. Jako hlavní chod vyzkoušejte konfitovaný bok z bylinkového vepříka „Duroc“, tradiční nádivku s kopřivami a uzeným masem nebo roládu z králičího hřbetu pečené na hořčici a tymiánu s bramborovými plackami. Jako dezert si pak můžete dát mazanec, beránka nebo mrkvový dortík s tvarohovým krémem.

Ve svém velikonočním menu restaurace Gusto Plzeňka nabízí až do 10.4. kohoutí consommé s trhaným masem, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi a jako hlavní chod pak jehněčí lýtko pomalu tažené s cibulím česnekem, tymiáne, grilovanou šalotkou v červeném víně a gratinovanými brambory se špenátem. A jako dezert domácí čokoládový mousse s vaječným likérem.

Restaurace Kolštejn má ve své velikonoční nabídce vaječnou tlačenku s kousky vepřového kolene a jako hlavní chod konfitované králičí stehno, pažitkovou omáčku, pečený brambor grenaille se slaninou.
Hotel Selský dvůr nabízí mimo jiné i možnost objednání velikonočních specialit online. A v Pivovaru a restauraci Ossegg si můžete zakoupit tradiční vaječný velikonoční likér.

Hostinec U Hubálků zase láká své hosty na velikonoční balíčky s pečenou jehněčí roládou s mletým masem a pistáciovou krustou se smetanovým špenátem, kedlubnovým zelím, velikonoční nádivkou s uzeným a bramborovým koláčkem s krupkami, medvědím česnekem, majoránkou a sušenou slaninou.
Restaurace Zdejší kuchyně má ve své velikonoční nabídce kaštanový krém s medvědím česnekem nebo pečený plátek mazance na másle s jablečným rozvarem, karamelizovanými ořechy a šlehanou smetanou.

V Restaurantu Valdštejn si dejte hráškové kapučíno s pěnou z medvědího česneku a uzeným lososem nebo konfitované jehněčí kolínko s bramborovým pyré a se špenátem.

Oslavit jaro a velikonoční svátky přijeďte i na Šumavu do Restaurace a penzionu Avalanche a vyzkoušejte jehněčí speciality, tradiční nádivku a zelené pivo. Pokud zavítáte k Máchovu jezeru, nenechte si určitě ujít velikonoční nabídku Hotelu Port – Jehněčí kolínko servírované s vinou omáčkou s pepřem a mrkvovo bramborovou kaší. Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si pro své hosty připravil zajímavou velikonoční nabídku v podobě zastřeného vejce na salátku z baby špenátu nebo pečeného králíka na slanině, špenát, zapečené brambory. A jako sladkou tečku – linecké vajíčko s tvarohovým krémem a mangovým pyré.
V Pivní restauraci Sou100 na pražském Žižkově mají po celý týden velikonoční speciality, jako třeba plněnou vepřovou panenku špenátem, medvědím česnekem a mandlemi se smaženými grenaillemi a omáčkou demi glace.

A ti z vás, kteří se chystají navštívit o Velikonocích nějaký hrad nebo zámek, se můžou zastavit třeba 9.4. na velikonočním jarmarku na Zámku Valeč nebo na velikonočních zabíjačkových hodech na hradě Vildštejn. Nebo si vychutnat luxusní velikonoční menu na Zámku Liblice, kde svým hostům připraví gratinované brambory s rozinkami, černým kořenem, špenátem a silnou šťávou a dezert v podobě tvarohu s máslovou drobenkou a omáčkou z vaječného likéru.
Restaurace Obecní dům

Restaurace Obecní dům

Nejkrásnější secesní restaurace v České republice je opět otevřena široké veřejnost. Pevně věříme, že moderní česká kuchyně a výborně ošetřené plzeňské pivo budou základem pro spokojenost všech hostů. Těšíme se na vaši návštěvu a doufáme, že se k nám budete vracet.

Sou100 Žižkov

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Gusto Plzenka Restaurant v Brně

Gusto Plzenka Restaurant v Brně

Gusto Plzenka Restaurant vás uvítá v novém atraktivním designu, neobvyklém uspořádání, elegantním otevřeném prostoru a s netradičním pojetím české a moravské kuchyně.

Hotel Port

Hotel Port

Hotel Port leží přímo na břehu Máchova jezera v romantickém prostředí nedaleko hradu Bezděz. Hotel má vlastní parkoviště, pláž, venkovní i vnitřní bazén, vířivku, saunu, páru, bowling, restauraci s terasou a výhledem na jezero, sportovní a vodní půjčovnu.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Restaurace Kolštejn

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Zámecká restaurace na zámku Liblice

Zámecká restaurace na zámku Liblice

Přímo v historických prostorách zámku Liblice se nachází zámecká restaurace s kapacitou 80 míst. Každého z návštěvníků jistě zaujme její pozdně barokní výzdoba s freskami, která přispívá, společně s vynikající nabídkou zámecké kuchyně, k mimořádnému kulinářskému zážitku.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Hotel Selský Dvůr

Hotel Selský Dvůr

Hotel Selský Dvůr patří mezi špičku čtyřhvězdičkové hotelové kategorie v Praze. Hotel je obklopen zelení a pro svoji neopakovatelnou atmosféru a kvalitu poskytovaných služeb se stal vyhledávaným místem pobytů hostů.

Ossegg Praha

Ossegg Praha

Pražské Vinohrady mají svůj vlastní pivovar. Tak by mohl znít titulek některého z večerníků. A skutečně, kousek od Vinohradského divadla najdou hosté restauraci s pivovarem Ossegg.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika