Úvod > Aktuality > Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

Vydáno 28. února 2018 Gurmánská turistika
Zvěřinové hody, přehlídka steaků, výstavy vína, festival polévek anebo unikátní setkání restaurací na čtyřech kolech – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

polévkaPolévka je základ. Přesvědčit se o tom můžete například na pražském Andělu, kde od 26. února do 2. března probíhá Velká Polívková smršť, charitativní akce centra neurorehabilitace pro osoby se získaným poškozením mozku. Koupí polévky si nejen pochutnáte a uděláte něco pro sebe a své zdraví, ale pomůžete dobré věci. Ve středu ochutnáte například polévku Tom yum s kuřecím masem, ve čtvrtek bude zajímavá polévka z batátů a v pátek květákový krám nebo chodská kroupová s houbami.

Oblíbená polévková akce připadá také na začátek dubna, a to na termín 7. 4., kdy se v Praze na Smíchovské náplavce koná festival Polívkování, kde budou k vidění a hlavně k ochutnání desítky druhů polévek ze všech koutů světa. Dobrou chuť!
 

Hlavní chod: březnové vepřové hody a dobré uzené

UzenéTi nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se o víkendu 3. a 4. března sjedou na hrad Veveří, aby tu během Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita. Vedle moravského uzeného představí moravští i přespolní uzenáři nejširší výběr voňavých párků, pikantních klobásek, paštiček, salámů, slanin a mnoha dalších výrobků. Degustaci uzeného doplní degustace desítek nejlepších moravských vín.

Veselá nálada a voňavé dobroty vás čekají v sobotu 3. března na Vepřových hodech v Pivovaru Velké Popovice, které jsou jako vystřižené z obrázků Josefa Lady. Sami si budete moci vyzkoušet, jak se připravují jitrnice, tlačenky, jelítka, ovary, guláše a další dobroty a zároveň si můžete kompletní sortiment zabijačkových i dalších pochoutek odnést s sebou domů. O vše se postarají řezníci Tomáš Hudera a Michal Kovařík, parta řezníků z Vojenic, uzenář Arnošt Dvořák a mistr škvarkař Radomír Sekyra. Každou půlhodinu bude možné vyrazit na prohlídkovou trasu velkopopovického pivovaru doplněnou o malé občerstvení a školu čepování piva.

ŽebraZažít pravou českou zabíjačku se podaří všem, kdož přijedou v sobotu 3.3. v 10 hodin do malebné vesničky Jinočany, jen kousek za Prahou, do stylové restaurace Mlýnský domov. Připraveno pro vás mají přivítání slivovičkou, kdo chce může přiložit ruku k dílu a přiučit se něco od zdejších mistrů řezníků! Po celý den bude k jídlu cokoli ze zabíjačkových specialit, ale také jednohubky, koláčky, ovoce a zelenina, nejen pro vegetariány.

Největší vepřové hody pod širým nebem se budou konat už 10. března na Smíchovské nápavce! Můžete se těšit nejen na klasické zabíjačkové speciality jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar, ale také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky.
 

Sladké na závěr: čokoláda i sladké pokušení z celého světa

PralinkyI v březnu pokračuje putovní festival čokolády. Cílem festivalu je ukázat, že čokoládová není pouze tabulka, kterou koupíme v supermarketu, ale že existuje spousta dalších čokoládových výrobků, jako jsou čokoládové pralinky, pivo, palačinky nebo vafle s čokoládou anebo například i kosmetika. Těšit se můžete na workshopy, degustace, vaření s čokoládou, stánkový prodej, výstavu historie čokolády a mnoho dalšího. První z festivalů se koná v Havlíčkově Brodě od 9. do 11. března, dalším z nich je od 16. do 18. března čokoládový festival v Plzni a nakonec dorazí čokoláda do Českých Budějovic, kde bude festival pokračovat od 23. do 25. března.

V Praze si nenechte ujít Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v sobotu 10. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z několika kontinentů. Milovníci sladkého se mohou těšit na nepřeberné množství skvělých oříšků, čerstvé mini koblížky, klášterní džemy, maďarské sladkosti, francouzské makronky, dorty z pečené čokolády a mnoho dalšího.
 

Čím to zapijete? Vínem nebo pivem?

vínoKdo dává přednost vínu, ten se může vypravit na některou z regionálních výstav vín. A hned 3. března láká vinotéka svaté Kláry v pražské Troji na Den svařeného vína

K tradičním vinařským akcím patří Výstava vín v Čejkovicích se soutěžní přehlídkou vín. Výstava se koná 10.3.2018 v sále KD Zemědělská a.s. v Čejkovicích, zahájení bude v 10:00 hodin. Můžete se těšit na široké spektrum vín a posezení v příjemném prostředí. Výstava bude probíhat v tradičním duchu, prezentovaná vína budou z produkcí od malo i velkoproducentů vín ze všech vinařských regionů vinařské oblasti Morava a rovněž i ze Slovenska.

Přijeďte se podívat, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Město Hustopeče chystá na sobotu 24. března Slavnosti mandloní a vína 2018. Těšit se můžete na bohatý program na Dukelském náměstí, v renesančním domě U Synků i přímo v mandloňových sadech, a to od 9:00 do 17:00 hodin. Vyrazit můžete i na vycházku "Mandloňovou stezkou na rozhlednu", na stanovištích plnit úkoly a sbírat razítka, za která na konci Vaší cesty obdržíte drobnou pozornost. Otevřena bude Stálá vinařská expozice i sklepy v ulici Na Hradbách a stánky vinařů na nádvoří domu U Synků, kde bude možné ochutnat vína místní produkce.

PivoPokud máte raději pivo, nenechte si ujít pivní festivaly. Ten první Festival chutí se koná v Brně od 1. do 3. března a druhý v termínu 23. a 24. března proběhne v Praze jako Pražský festival piva.

V sobotu 17. března slaví Černokostelecký pivovár v Kostelci nad Černými lesy 17. výročí otevření, se kterým je spojený již tradiční Den otevřených dveří. Kromě piva a prohlídek jsou nachystány pivní speciály, masové a výroční pochoutky i pivní čokoládový dort.