ÚvodAktualityNenechejte si ujít Karlovský gastrofestival: frgály, kozí zmrzlinu, street food i zabíjačku
Gurmánská turistika

Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival: frgály, kozí zmrzlinu, street food i zabíjačku

  • 1. října 2019
Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října 2019 provoní valašské Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku této populární gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd. Festival opět uvítá i speciálního michelinského hosta, Maďarku Eszter Palágyi, jedinou šéfkuchařku ve střední Evropě oceněnou michelinskou hvězdou.
Karlovský GastrofestivalNenechejte si ujít 11. ročník svátku dobrého jídla na Valašsku! Gastro tour – 3,5 km chutí a vůní, farmářský trh, soutěže o nejlepší frgál a klobásu, kuchařské show, Michelinská galavečeře a Michelinský oběd a další program – to vše pro vás bude připraveno 5. a 6. října 2019 ve Velkých Karlovicích! Letošní novinkou je změna ve způsobu placení za ochutnávky: jednotná měna valašský gastroš přechází z dosavadní tištěné podoby do elektronické, k úhradě budou nově sloužit dobíjecí čipy.

Karlovský gastrofestivalFestivalový program Karlovského gastrofestivalu odstartuje už v pátek 4. října večer posezením u míchaných drinků vedle penzionu U Dorňáků a hudebním podvečerem s Bolkem Vjaclovským a ochutnávkou specialit zlínské Bistrotéky Valachy. Ve Spa hotelu Lanterna se uskuteční zahajovací galavečeře místního týmu šéfkuchaře Josefa Tydlačky a Cocktail bar Lanterna chystá speciální degustaci šampaňského.

Hlavní program gastrofestivalu se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Návštěvníci mohou v tomto čase putovat 3,5 km dlouhým údolím Léskové a na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů, penzionů a hospůdek ochutnávat nejrůznější dobroty místních i hostujících kuchařů. Mezi gastro zastávkami se mohou procházet po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt turistickým vláčkem, historickými autobusy a limuzínami či koňskými povozy.
 

Speciality z Valašska, Maďarska i Ukrajiny

A na co se těšit? Hotel Horal nabídne své vyhlášené zvěřinové speciality, Penzion Pod Pralesem jehněčí a speciální várku piva ze svého pivovaru, u Galiku zavoní valašská zabíjačka, U Dorňáků budou vařit, grilovat a zpívat Kysučtí zbojníci, tým hotelu Lanterna představí to nejlepší z moderní valašské gastronomie, u hotelu Babská degustace zpestří kouzelník a u hotelu Pod Javorem se budou servírovat mj. ukrajinské speciality.

Opět přijedou také tradiční hosté z Maďarska s mangalicí, gulášem, langoši i zajímavými produkty včetně pálenek. Zajímavostí bude Street Food sekce s hmyzími a šnečími specialitami, vietnamskou a egyptskou kuchyní a francouzskými palačinkami u penzionu Dolinka. Mezi rarity, kterou budou dále k ochutnání, patří třeba kozí zmrzlina, pečený býk nebo pštros na grilu.

Lákadlem gastrofestivalu je i vyhlášený farmářský trh plný pečlivě vybraných producentů, který zpestří menší řemeslný jarmark, navíc si tu s Muzeem regionu Valašsko zkusíte, jak se mlelo obilí ve středověku. Zpestřením budou živá hudba, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si může kdokoli zkusit vyrobit tradiční valašský koláč frgál. V neděli se uskuteční tradiční soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu s možností ochutnávat soutěžní vzorky.

Na Karlovský gastrofestival můžete vyrazit během pátku, v sobotu i neděli od 9:00 do 18:00 hodin, vstup je pro návštěvníky zdarma.
 

Michelinská galavečeře

GastrofestivalTřešinkou na dortu pro náročné gurmány je sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd hostující šéfkuchařky Eszter Palágyi ve Spa hotelu Lanterna. Na obě akce zbývají poslední volná místa. V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je tato mladá Maďarka skutečnou raritou.

Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku.
 

Klasika Karlovského gastrovestivalu: Soutěž o nejlepší frgál

Soutěžní frgályCo by to bylo za valašský gastrofestival bez soutěže o nejlepší frgál? Tradiční soutěž o nejlepší „valašskou pizzu“ je právem nejoblíbenější částí doprovodného programu Karlovského gastrofestivalu. Frgály mají na Valašsku svou dlouholetou tradici. Tajemství jejich výroby se v rodinách dědí z generace na generaci již po staletí. Frgály ochutnávají a hodnotí nejen porotci, ale také návštěvníci. Tato soutěž je jediná svého druhu v České republice. Děti i rodiče si díky frgálové manufaktuře mohou výrobu valašských frgálů sami vyzkoušet.

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál v neděli 6. 10. na gastro zastávku Resort Valachy (u hlavního parkoviště) od 8:00 do 9:30 hodin. řeci jen však bude nejlepší, když dáte organizátorům o svém úmyslu úmyslu zapojit se do soutěže vědět předem na emailu vasutovaz@valachy.cz. Maximální počet frgálů na 1 soutěžícího je 3 kusy. Každý frgál musí být při předání zabalen zvlášť.

V rámci festivalu se uskuteční také pátý ročník Soutěže o nejlepší klobásu. Na programu nebude chybět ani kuchařská show, řemeslný jarmark, hudební program, atrakce pro děti a pro dospělé či barmanské večery.
Termální bazény Wellness Horal – moře na Valašsku Lázně a wellness

Termální bazény Wellness Horal – moře na Valašsku

Nyní už vás v Beskydech nezaskočí ani obleva v zimě nebo deštivé počasí v létě. Wellness Horal s termálními bazény v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích přináší relaxaci i zábavu ve slané vodě vyhřívané až na 36°C po celý rok.

Cyklostezka Bečva – vyzkoušejte cyklodálnici na Moravě Letní sporty

Cyklostezka Bečva – vyzkoušejte cyklodálnici na Moravě

Doslova od horských pramenů do údolí se můžete vydat na kole díky ojedinělému projektu Cyklostezky Bečva, která je součástí tzv. první „cyklodálnice” C1. Od pramene Rožnovské nebo Vsetínské Bečvy až po její soutok s Moravou projedete více než 160 km po značené cyklotrase vinoucí se podél řeky Bečvy.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Další aktuality

Ve Valašském muzeu v přírodě se bude stavět májka

Tradiční lidová májová slavnost se odehraje tak jako každý rok první májový den v areálu Dřevěného městečka muzea. Areály muzea jsou otevřeny od 9:00 do 17:00. Máj ve Valašském muzeu tento rok postaví Valašský soubor písní a tanců Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm.
Památky, Zlínský kraj

Májové dny v rožnovském skanzenu: Májka, vyhánění ovcí na pastviny a zážitky pro celou rodinu

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se chystá na pestrý květnový program. Ve svém areálu nabídne ukázku májových slavností jako je stavění máje, ukázku jarních prací na valašské vesnici a poznání starých řemesel. Přijďte nasát atmosféru starých časů.
Památky, Zlínský kraj

Floria Jaro 2024 potěší v Kroměříž zahrádkáře a milovníky přírody

Největší tradiční zahradnická výstava v České republice Floria 2024 zve početné zahradníky a zahrádkáře na jarní část hned ve dvou termínech. Zájemci si mohou vybrat z termínů zahrnující oba květnové svátky 27. 4. – 1. 5. a také 4. 5. – 8. 5. 2024. Nakoupí tu vše potřebné pro dům a zahradu od stovek ověřených prodejců z Česka i ze zahraničí. Výstaviště nabízí velkokapacitní parkoviště pro 2 500 vozidel, ale také speciální a bezplatnou autobusovou linku, která vyráží od zdejšího nádraží, projede s řadou zastávek centrem města a pohodlně dopraví zájemce až na Výstaviště, a stejně tak i zpět.
Zážitky, Zlínský kraj

Projeďte se v sobotu na kole mezi vinohrady

Poslední dubnová sobota 27. 4. 2024 bude patřit příznivcům oblíbené akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska. Jedná se o otevření cyklistické sezóny – trasy vedou napříč regionem a můžete se na nich pokochat okolní přírodou, navštívit vinné sklípky a další zajímavosti. Připraveno bude pět cyklistických tras a jedna pěší trasa pro turisty, kteří dávají přednost pohybu "po svých".
Gurmánská turistika, Zlínský kraj

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu ve Zlínském kraji

Užijte si dovolenou na Valašsku, Slovácku, Zlínsku nebo Kroměřížsku v některém z pohodlných a komfortně vybavených kempů. A nemusí zůstat jen při stanu nebo chatkách – ubytovat se můžete třeba v mobilheimu, vinařských búdách nebo u přírodního biotopu.
Ubytování, Zlínský kraj

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Zlínský kraj

Toulejte se s portálem Kudy z nudy Zlínským krajem a vyberte si některé z neobjevených míst. O nezapomenutelné zážitky se postará třeba Muzeum v přírodě v Rymicích, vesnici na úpatí Hostýnských vrchů, prohlídka romantických zřícenin hradu Lukov, zámek Vizovice s volně přístupnou zámeckou zahradou anebo Brumov, někdejší strážní hrad Valašského království. Poznejte další neobjevené skvosty východní Moravy, například židovskou synagogu a hřbitov v Holešově, Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě a Památník Tomáše Bati ve Zlíně.
Památky, Zlínský kraj

Máte rádi Baťovskou historii? Objevte Baťův region!

V dubnu 2024 vznikl ve Zlínském kraji nový turistický produkt pro všechny obdivovatele Baťova impéria, příznačně nazvaný Baťův region. Sdružuje atraktivity a místa spojená s baťovskou historií, od ikonického Baťova mrakodrapu až po památník Tomáše Bati nebo Baťův kanál. Zájemcům slouží nový web a tištěný průvodce, ve kterém najdou kompletní přehled baťovských památek a atrakcí.
Památky, Zlínský kraj

Ve Velkých Karlovicích na léto 2024 chystají pravidelné kurzy pečení frgálů a pizzy

Valašsko, to je romantický kraj s přírodou, která vám nejprve vezme dech svou krásou, a pak vám vrátí potřebný klid. Také je to ale kraj slivovice, kyselice, frgálů, poškrabků a dalších krajových specialit. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích pořádá pro milovníky pečení a krajových specialit už několik let pravidelné kurzy pečení frgálů. Mimo to se můžete přihlásit i na kurz pečení pizzy. Kurzy probíhají od května do konce srpna a je třeba zamluvit si je předem.
Gurmánská turistika, Zlínský kraj