Úvod > Aktuality > Hamburger: oblíbené jídlo, restaurace, kde je ochutnáte, a burger festivaly
Gurmánská turistika

Hamburger: oblíbené jídlo, restaurace, kde je ochutnáte, a burger festivaly

  • Vydáno26. července 2023
Poslechněte si audio verzi článku
Užijte si letní večery plné skvělých zážitků, chutí a vůní. Rozpalte grily, zapalte ohně a ochutnejte burgery s vůní kouře! K tomu hodování vám nabízíme příběh masové placičky, která dobyla svět a má i zajímavou českou stopu. Naším průvodcem na Kudy z nudy tentokrát bude jeho veličenstvo hamburger.
Nahrubo mleté maso, cibule nebo cibulové čatní, slaninová marmeláda, pečlivě a s láskou připravené omáčky, hořčice, rajčata, paprika, hnízdečko z rukoly, kousek sýra a křupavá houska – možností, jak upravit skvělý burger, je nepřeberná řada. Hamburger zkrátka patří k letní pohodě a troufne si na něj každý. Pokud totiž něco zásadně nezkazíme, většinou se dopracujeme k jedlému výsledku.
 

Historie hamburgerů

Obliba burgerů v Česku utěšeně roste už několik let. Jsou stálicí rodinného grilování, sluší i luxusním restauracím, v mnoha podobách je servírují ve specializovaných bistrech – smršť tipů a akcí, kde ochutnáte skvělé burgery, najdete na konci článku.

Ať už je vaší volbou klasický hovězí burger se sýrem a zeleninou, burger drůbeží, z lososa, s trhaným vepřovým anebo vegetariánská verze s využitím červené řepy, luštěniny nebo třeba žampionů, nenapadlo vás někdy pátrat po jeho historii? Ať už jim říkáte burgery nebo hamburgery, placky nebo karbanátky, ochucené mleté maso za sebou má pořádně dlouhou historii.
 

Hamburský steak po americku

Kdo vynalezl hamburger v jeho současné podobě nevíme, ale hlásí se k němu hlavně Německo a Spojené státy americké. Hlavní stopa vede do německého přístavního města Hamburku, kudy během první poloviny 19. století prošla většina evropských vystěhovalců do Nového světa. Společně se svými zvyklostmi a tradicemi přes oceán převezli i vzpomínku na jídlo, které mnozí poprvé ochutnali právě v Německu.

Restaurace v New Yorku proto začaly záhy imigrantům nabízet jídlo, které by jim připomnělo domov a svět, který opustili: placky z mletého masa, kořeněné a upravené tak, aby jim chutnaly – s muškátovým oříškem, hřebíčkem, pepřem, česnekem a solí. Zároveň se ale hamburské steaky servírovaly v nejlepších restauracích – například Delmonico's Restaurant nabízel roku 1873 za jedenáct centů takzvaný hamburský steak, připravený šéfkuchařem Charlesem Ranhoferem (1836–1899). Cena byla na tehdejší dobu vysoká, šlo o dvojnásobek ceny běžného hovězího steaku.

 

Hamburger Charlie a jak je důležité mít housku

Z New Yorku se hamburgery vydaly na své vítězné tažení Amerikou a postupně získávaly řadu podob. Například v knížce The World is Your Burger od Davida Michaelse se připomíná rok 1885 a Charlie Nagreen, láskyplně přezdívaný Hamburger Charlie. Na trzích v Seymouru ve Wisconsinu vymyslel skvělé rychlé občerstvení, které lidé mohli jíst vcelku nerušeně při chůzi: hovězí masové kuličky „rozplácl“ mezi dva krajíce chleba a vynález hamburgeru byl na světě. Dodnes se v Seymouru každoročně v srpnu koná Burger festival.

Stejný nápad jako Hamburger Charlie měli Oscar Weber Wilby a jeho žena Fanny v roce 1891 v Bowdenu v Oklahomě, když na oslavu čtvrtého července připravili grilované hovězí placičky, servírované v kynutých houskách. Úsměvná je výtka na adresu Knihovny Kongresu Spojených států, která zásluhy za vytvoření prvního hamburgeru připisuje Lousi Lassenovi z New Haven v Connecticutu: ten totiž hovězí placičky vložil mezi dva plátky toastu, když přitom skutečný burger vyžaduje housku!
 

Česká stopa z Plzeňska

Z knížky se ovšem dozvíte spoustu dalších kuriózních příběhů: třeba že Lionela Sternbergera v roce 1925 jako úplně prvního napadlo položit na maso sýr a považuje se tak za vynálezce sýrového hamburgeru. Mnohem důležitější a pro nás zajímavější ovšem je rok 1940, kdy bratři Richard a Maurice McDonaldovi v Kalifornii otevřeli první podnik zvaný McDonald’s Bar-B-Q. V globální fenomén ovšem značku proměnil až v roce 1955 Ray Kroc, bývalý prodejce mléčných koktejlů. Úspěšný podnikatel se narodil v roce 1902 v Chicagu do rodiny českého emigranta Aloise Kroce, který pocházel z Plzeňska.

V roce 1961 Kroc bratry McDonaldovy vyplatil (za jméno a původní nápad dostali 2,7 milionu dolarů) a stal se neomezeným pánem společnosti. Když v roce 1984 Kroc zemřel, řetězec měl jen v USA 7 500 prodejen. Jeho příběh mapuje film režiséra Johna Lee Hancocka Zakladatel / The Founder z roku 2016, kde hlavního hrdinu hraje Michael Keaton.
 

Kam se vypravit na dobrý burger?

Slíbili jsme vám tipy na dobré restaurace a bistra, kde si pochutnáte na dobrém burgeru. Na Kudy z nudy najdete článek s nápady, kam si zajít na dobrý burger, anebo vyzkoušejte některé z burgerových festivalů či podniků.

Svátkem burgerů je pražský Burgerfest (od 1. do 3.9.). Burgery nabídne i Letní Street Food Velké Popovice (12.8.), Thermal Street Food Market vol. IIIKarlových Varech (18. a 19.8.), pražský Street food na Náplavce a Street Food Festival Jindřichův Hradec (obě akce 19.8.). V Pardubicích se od 22. do 24. září koná Burger Street Festival, vypravit se můžete i na Depo Street Food MarketPlzni (28.9. a 28.10.), Street Food Festival Kolín (7.10.) či Street Food festival Tábor a Street Food Klecany (obě akce 21.10.).

Na burgery a hamburgery se zaměřuje například Billiard Burger Bar v Mimoni, liberecký Babu Burger, ostravský podnik Eatmeat nebo pražské fancy burger bistro Dish, ale ochutnáte je i v Bistru pršuterie KlikaČeském Krumlově, v grill baru Molo 23 na břehu Máchova jezera, nebo v Q Burger BaruJablonci nad Nisou.
Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2023

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2023

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Friends Fest Pardubice 2024

10. 8.
Friends Fest Pardubice 2024

Přátelský festival plný Ameriky. Auta, motocykly, military, vojenská historie, zbraně, koně, western, rodeo, lifestyle, móda, sport, gastronomie a přehlídka skupin hrajících muziku s americkými kořeny a feelingem.

Sou100 Žižkov

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Restaurace Babu Burger

Restaurace Babu Burger

Babu Burger restauraci najdete přímo v libereckém Centru Babylon. Specializuje se zejména na hamburgery.

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Bizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!

Bizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!

Hned v úvodu varujeme: tenhle článek není korektní! Ani nemůže být, protože nad stejným jídlem se jedni olizují až za ušima, zatímco druhým se zvedá žaludek. Které jsou největší bizarnosti české kuchyně? Co vyvolává největší nevoli a znechucení? A která jídla z našich jídelníčků jednou provždy vyřadily školní jídelny? Čtěte, bavte se a ochutnávejte – možná vám náš výběr otevře zcela nové gastronomické obzory i hloubky.

Burgerfest 2024

7. 9.8. 9.
Burgerfest 2024

Svátek amerických burgerů.

Stračena Pub v Ostravě-Porubě

Stračena Pub v Ostravě-Porubě

Restaurace, ke se vaří z BIO surovin, výběrového masa z farmy Klokořov, a to vše s otevřenou kuchyní. Nechyní ani široký sortiment pivních speciálnů na deseti pípách a nabídka výběrových vín.

American Diner Bar v Excalibur City

American Diner Bar v Excalibur City

American Diner Vinyl Restaurant Cafe v nákupním a zábavním centru Excalibur City v Hatích u Znojma.

Burger Bar

Burger Bar

Restaurace na Praze 6 s krásnou zahrádkou, domácími burgery a spoustou dalšího.

Chicago Bar & Grill Liberec

Chicago Bar & Grill Liberec

Chicago Bar & Grill přináší kousek Ameriky i do Liberce.

Restaurace Udírna

Restaurace Udírna

Restauraci se zážitkovou kuchyní přímo v centru Jindřichova Hradce.

Restaurace Burger Berg v Děčíně

Restaurace Burger Berg v Děčíně

Dobré jídlo připravované z čerstvých místních surovin, přiměřené ceny a příjemná atmosféra.

15 tipů, kam zajít na dobrý burger

15 tipů, kam zajít na dobrý burger

Hamburger k letní pohodě tak nějak patří. Pokud se vám nechce zapalovat vlastní gril, vyrazte do prověřené restaurace, kde pro vás připraví ten nejchutnější hamburger z čerstvých surovin. Milovníky tohoto pokrmu možná překvapí původ jeho názvu, které je odvozeno od německého přístavu Hamburk. Do USA se hamburský steak z kvalitního mletého nebo sekaného hovězího dostal spolu s německými přistěhovalci v 19. století. Kvůli pohodlnější konzumaci jej za mořem začali vkládat mezi plátky chleba a později do housky. Dodejme, že tolik oblíbený řetězec McDonald’s rozšířil po světě Ray Kroc, syn českého emigranta.

George Prime Burger v Praze

George Prime Burger v Praze

Nově otevřená restaurace je mladším sourozencem restaurace George Prime Steak, která je známa díky prvotřídním americkým steakům. V George Prime Burger ochutnáte ručně dělané burgery z nejlepších řezů hovězího masa.

Butcherʼs grill & pasta

Butcherʼs grill & pasta

Restaurace nabízí jedinečný koncept tradiční americké kuchyně a moderní gastronomie.

Dish

Dish

Dish otevřeli těsně před plánovaným mayským koncem světa dva přátelé, restauratér Matouš Petráň a markeťák Petr Král, kteří ke konceptu fancy burger bistra přizvali mladého šikovného šéfkuchaře Jirku Janoucha.

Špunt & Knoflík Co.

Špunt & Knoflík Co.

Lukáš Válek a Marcel Havránek jsou Špunt a Knoflík. Splnili si sen a otevřeli hospodu, kterou si i sami navrhli. Restaurace s barem dělá radost návštěvníkům z celého regionu. Už pět tu burgery a Tex Mex jídlo sází kuchaři Petr Latisch a Pavel Trojan.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!

Grill Pub Pod Lipami

Grill Pub Pod Lipami

Zdeněk Svoboda odmalička rád vařil. Bylo mu pouhých 23 let, když přišla příležitost otevřít si svoji hospodu. Nicméně neváhal a s manželkou Hankou do toho šli.

Loft v Ostravě

Loft v Ostravě

Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným stropem z železných nosníků a cihlových kleneb. A je to taky restaurace hotelu City.City (rozuměj city jako město a city v něm).

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Objevte svět gastronomie s Davidem Valíčkem! Food Atelier je místem, kde se snoubí láska k jídlu se zábavou a kulinárním uměním. V uvolněné atmosféře se naučíte moderní techniky přípravy pokrmů a principy servírování jídla pro co nejlepší vizuální výsledek.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika