Do celosvětově proslulého regionu vzácných lanýžů i vynikajícího vína, do italské oblasti Piemont, se přenesete 16. listopadu díky Noci bílých lanýžů.
Lanýže patří k nejdražším delikatesám (hned po šafránu je to druhá nejdražší kuchařská surovina na světě), které můžete ochutnat. Nejvzácnější, nejdražší a také nejchutnější jsou pak lanýži bílí, kteří se skrývají pod půdou v alpském Piemontu v Itálii a prodávají se za desítky tisíc korun za kilogram. Aby také ne. Nelze je pěstovat, rostou pod zemí a dají se najít jen „po čichu“, zpravidla s pomocí vycvičených psů nebo pašíků. V pokrmech se pak používají v malém množství, přesto mu dodávají výraznou a specifickou chuť. Kromě lanýžů je Piemont známý jako vyhlášená vinařská oblast – největší z celé Itálie co do počtu certifikovaných vín. Delikátní odrůdy Barolo, Barbaresco, Barbera nebo Moscato ďAsti pocházejí právě odtud. A právě sem vyrážejí v polovině listopadu kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na lanýžové trhy, aby z nich přivezli lahodné lanýže a další delikatesy, které budou podávat 18. listopadu na velké gastronomické akci nazvané Noc bílých lanýžů.
Tento vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor, je pro mnohé velkým lákadlem k návštěvě Velkých Karlovic. Vůně lanýžů není pro mnohé lidi právě libá, přesto je chuťově velmi zajímavá a gurmány nesmírně vyhledávaná. Aromatičtější bílé lanýže připomínají svou vůní čerstvou zeminu. Je tak silná, že když si je přinesete domů, vůně doslova prostoupí celou místnost. Do pokrmů se přidávají v malém množství. Bílé lanýže se jen lehce přistrouhají na pokrm, například těstoviny, a dodají mu lehce nahořklou chuť. Mnohdy člověka napoprvé neohromí, postupně ale objeví jejich chuťové detaily a pak už na lanýže nedá dopustit.
Menu Noci bílých lanýžů:
Amuse bouche
Vitello tonnato: telecí pečeně, tuňák, kapary
Králičí paštika s lískovými ořechy v pancette
Studený předkrm
Tartare z telecího masa, křepelčí vejce, koriandr
Polévka
Cappuccino z lanýžů, nakládaná dýně, hříbkový cracker
Teplý předkrm
Tajarin, máslo, bílý lanýž
Rybí mezichod
Grilovaný mečoun, pyré z červené řepy, artyčok
Hlavní chod
Pomalu táhlý zauzený jelen, kaštanová polenta, celerové pyré, mrkev, hříbky, fava fazole, bílý lanýž
Dezert
Lískovooříšková panna cotta, čokoládová hlína s lanýži, panettone
Petit fours
Variace bílých a hořkých pralinek s lanýži
Lanýže z Piemontu:
Lanýže patří k tomu nejvzácnějšímu, co můžete ochutnat.
Bílé lanýže, které se skrývají pod půdou v alpském Piemontu v Itálii, se prodávají za desítky tisíc korun za kilogram. Aby také ne, hledají je totiž vycvičení psi nebo pašíci.
Kromě lanýžů je Piemont známý jako
vyhlášená vinařská oblast, největší z celé Itálie co do počtu certifikovaných vín. Delikátní odrůdy Barolo, Barbaresco, Barbera nebo Moscato d´Asti pochází právě odtud.
Naši
kuchaři vyráží každý rok na lanýžové trhy, aby odtud přivezli lahodné lanýže a spolu s nimi další delikatesy z místního trhu. Noc bílých lanýžů bude
plná gurmánských překvapení.