První adventní sobotu (26. listopadu) středočeský Mratín opět přiláká kuchařské týmy se zájmem o titul mistra ČR v přípravě bramborového salátu. Dva kilogramy této oblíbené vánoční přílohy musí nejen dobře vypadat a vonět, ale také být mistrovsky nazdobeny a chuťově vyváženy.
Na jubilejní desáté Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se opět sjedou týmy z celé republiky.
Na dvě desítky týmů z celé České republiky plánuje změřit síly v umění vyrobit ten nejlepší bramborový salát. V tradičním mistrovství se kromě chuti hodnotí také vůně, originalita či vzhled. O přízeň poroty budou amatérští i profesionální kuchaři soupeřit 26. listopadu ve středočeském Mratíně.
Soutěžní týmy se na akci připravují několik týdnů předem: Pravidla umožňují si ingredience připravit předem, takže mohu použít babiččin recept na nakládané cibulky, které do salátu přidávám. Smíchat s majonézou a bramborami se ale musí vše až na místě.
Jednou z podmínek, které musí soutěžící dodržovat, je že recept musí obsahovat brambory a majonézu. Jinak se ale ve fantazii meze nekladou, a tak nejsou výjimkou saláty s křepelčími vejci, čokoládou či slaninou.
Součástí mistrovství jsou i ochutnávky pro veřejnost, největší zájem zpravidla bývá o vítězný recept. Ten většinou pocházel z pera farmáře Martina Pánka z Jeseníku, který se coby pětinásobný šampion letos poprvé rozhodl mistrovství nezúčastnit. Místo toho usedne přímo v porotě, která bude tradiční český vánoční pokrm hodnotit.
Jubilejní desátý ročník ponese název Vitana majonéza cup 2016 – Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu. Součástí akce jsou i vepřové hody, loutkové divadlo a vystoupení staropražské kapely. Soutěž začíná v 10 hodin dopoledne, vyhlášení výsledků ve 13 hodin.
Mistrovský bramborový salát 2016 obsahuje kopr a tatarák
Vítězové letošního ročníku Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se rozhodl pro velmi netradiční kombinaci ingrediencí, porotce ale kromě chuti ohromili i vkusnou výzdobou a zajímavou vůní. Kromě brambor typu grenaille obsahuje letošní vítězný recept například kopr, zakysanou smetanu, sakuru a je podáván s tatarákem z uzeného lososa.
Vítězný recept na bramborový salát (tým Diplomati):
1150 gramů brambor grenaille
20 gramů čerstvého kopru
240 gramů salátových okurek
200 gramů majonézy Vitana
100 gramů zakysané smetany
20 gramů citronové šťávy
10 gramů soli
10 gramů pepře bílého mletého
tatarák:
250 gramů uzeného lososa
30 gramů citronové šťávy
2 gramy pepře bílého mletého
1 gram soli
postup:
Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl kolečka a dochutíme solí, pepřem bílým, citronovou šťávou a spojíme majonézou se zakysanou smetanou. Následně dozdobíme tatarákem připraveného z nasekaného uzeného lososa, citronové šťávy, dochutíme bílým pepřem a solí.