Úvod > Výlety > Výlety s příběhem > Procházka z Branné na Keprník

Procházka z Branné na Keprník

Poznat nádherný kus jesenické přírody a také její poklady v podobě domácí kuchyně i místního piva může každý, kdo se vydá na okruhovou zážitkovou procházku z horské obce Branná přes vrcholy Vozka a Keprník a zpátky.
Cesta začíná v železniční stanici Branná, jedné ze zastávek takzvaného Slezského Semmeringu, což je horská trať s nejvýše položenou rychlíkovou stanicí u nás. Právě tady působil proslulý komiksový a filmový hrdina Alois Nebel, a kdo patří k jeho fanouškům, může si do svého chytrého telefonu stáhnout aplikaci, která ho místy spjatými se svérázným nádražákem provede.
 

Vzhůru na Vozku a Keprník!

RozhledyZ Branné se vydáme po zelené turistické značce rozlehlými pastvinami s překrásnými výhledy na masiv Kralického Sněžníku do Předního Aloisova. Seznámíme se s jedním ze zastavení naučné stezky zvané "Pasák" a pak už se vydáme nahoru na Vozku – vrchol dostal jméno podle skály připomínající povoz s koňmi. Jak praví pověst, i s nákladem a zvířaty tady zkameněl jistý vozka, který v době hladomoru převážel chléb. S plně naloženým povozem uvízl v bahně a na radu ďábla jej začal podkládat právě tím chlebem. To však rozlítilo vládce hor a spřežení i s vozem bez lítosti proměnil v kámen.

Po odpočinku a pokochání se okolními panoramaty vyrazíme přes Trojmezí na vrchol Keprník, který měří 1423 metrů a je tak čtvrtou nejvyšší horou Hrubého Jeseníku. Říká se, že Keprník je místo s nejkrásnějším rozhledem v Jeseníkách a za krásného počasí jsou odtud opravdu vidět jak Krkonoše, tak Beskydy.
 

Po horské túře přijde k duhu odpočinek v pivovaru

Vrchol KeprníkuDál už budeme klesat zpátky do Branné a cestou si ještě připomeneme pohnutý a nikdy nenaplněný osud předválečného opevnění československých státních hranic. Prohlédnout si můžeme například pěchotní srub STM 52 Obora, který německý wehrmacht poničil v roce 1938. Další bunkr zvaný řopík pak najdeme na louce Nad Splavem. Po zdolání dvou z nejhezčích jesenických vrcholů a návratu do Branné budeme nejen patřičně unavení, ale také pořádně vyhladovělí.

Jak známo, energii svalům nejlépe doplní pivo, a to tady v restauraci Kolštejn vaří v minipivovaru vlastní, nefiltrované a nepasterované, takže úspěšná regenerace je zaručená. Zdejší jídelní lístek nabízí ochutnávku tradičních jesenických specialit, vyráběných z čerstvých surovin od místních chovatelů a pěstitelů. Doporučit lze třeba kachní stehno pečené na domácím dvanáctiprocentním pivě se zelím a špekovým i bramborovým knedlíkem. Sladkou tečkou za celým výletem pak obstará vyhlášená Staroměstská máslová trubička, vyráběná také přímo v Branné.